Hirdetés

Ha baj van a hasban. A petefészekciszták keletkezése és kezelése

A gyakoribbá váló ultrahangos vizsgálatok következtében a fenti diagnózis egyre többet hangzik el, ezért fontos, hogy a ciszták hátterével tisztában legyünk, hiszen csak egy részük tekinthető daganatos állapotnak, nagyon gyakran csak a ciklikus női hormonműködés többé-kevésbé átmeneti kisiklásáról van szó.

petefészekciszta |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(7):43-43   Celsus Kft. | Balaicza, E.

A normális ciklus során a jobb és bal petefészekben felváltva havonta 1-2 petesejt szokott megérni a rendelkezésre álló több tízezerből. Ilyenkor az adott sejt körül 1-2 cm átmérőjű, folyadékkal teli tüsző alakul ki, melyből a középidő táján a megfelelő hormonális impulzus hatására kilökődik a megtermékenyülésre alkalmas petesejt.

Ha a tüsző kifejlődik, de a fenti impulzus elmarad, akkor a kilökődés nem következik be, és funkcionális ciszta, retenciós tömlő alakulhat ki. A megzavart hormonműködés következtében ilyenkor a menstruáció legtöbbször késik, a szokottnál fájdalmasabb, túlzottan rövid vagy elhúzódó. Ez a típusú ciszta ritkán nő nagyra, így általában csak enyhe alhasi diszkomfortérzést okoz.

Ha a fenti cikluszavar gyakran bekövetkezik, polycisztás ovárium (PCO), azaz sok cisztát tartalmazó petefészek lesz az eredmény. Ekkor a petefészkek megnagyobbodnak, és számos néhány milliméteres, egy centiméternél kisebb cisztát tartalmaznak. Erre az állapotra a ritka, gyenge menstruációs vérzés, a meddőség, esetleg a fokozott szőrnövekedés és a kisebb-nagyobb fokú elhízás is felhívhatja a figyelmet.

Jóindulatú ciszták

Ciszta alakulhat ki akkor is, ha - bár a petesejt érése és kilökődése rendben megtörténik - a tüszőrepedés után a szokottnál nagyobb mértékű bevérzés alakul ki, majd a vér lebomlik, és helyét sárgás folyadék foglalja el. Az ilyen sárgatestciszták általában nagyobbra nőnek meg, így komolyabb alhasi fájdalmat, vérzészavart okoznak. A nagy méret miatt a ciszta a tövénél meg is csavarodhat, ami a vérerek elzáródása miatt nagyon erős hasi fájdalmat okoz, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A csokoládécisztáknál (ez az endometriózis része) a petefészekben kisebb - nagyobb méhnyálkahártya-szigetek találhatók, melyek a menses alkalmával bevéreznek, majd a lebomló vér sűrű masszává alakul át. Az egymást követő menstruációk során a ciszta fokozatosan növekszik, így előbb-utóbb komoly panaszokat okoz.

Aggasztó helyzet

A valódi petefészek-daganatok is gyakran ciszta formájában jelennek meg, de ezek az elváltozások általában csak laza kapcsolatot mutatnak a hormonális ciklusokkal, legtöbbször nagyra nőnek, illetve az ultrahangos képen látható szerkezetük is gyakran mutat alaki vérellátási rendellenességeket. Ezért a petefészekcisztákat mindig vegye komolyan, és a javasolt kontrollvizsgálatokat semmiképpen se mulassza el! Komolyabb aggodalomra azonban csak akkor van ok, ha

  • a ciszta gyorsan növekszik
  • nagysága meghalad egy bizonyos értéket (általában 5 centimétert)
  • vérellátása - túlzottan - jó
  • az ultrahangképen látható finomszerkezete gyanús jeleket mutat.

Mivel kezelhető?

A szokásos hormonkezelésen és műtéti lehetőségeken túl természetesen homeopátiával is kezelhetjük a cisztákat, hiszen a megfelelő, személyre szabott homeopátiás szer - a benne lévő információk segítségével - képes a petefészek működését megfelelő irányba áthangolni.

A széles körű tájékozódás után a leggyakrabban felírt szer a homeopátiás Calcium-carbonicum. Azoknak szoktuk ajánlani ezt a gyógyszert, akik gyakran már fiatalkoruktól túlsúllyal küszködnek, általában jó kedélyűek, a menses előtt gyakori náluk a hangulatingadozás, de főleg a mellfeszülés. Munkatempójuk inkább lassú, mint gyors, szívükön viselik a rájuk bízott emberek sorsát, önbizalmuk gyakran indokolatlanul gyenge. Szeretik a magyaros ételeket, a tejet, a tojást, bár ez utóbbiakat nemritkán nehezen tolerálják. Gyakran elmeszesedő miómás gócaik is vannak, egyébként hajlamosak a mészanyagcsere zavaraira, fogászati és mozgásszervi panaszokra.

A homeopátiás Phosphorra nagyon gyakran akkor van szükség, ha a petefészekciszta nagy szerelmi csalódást, bánatot követően alakult ki, és a páciens egyébként is hajlamos a nőgyógyászati gyulladásokra, vérzészavarokra, hangulata gyakran és gyorsan ingadozik. Kedvenc étele nemritkán a csokoládé, ill. általában az édességek és gyümölcsök. Társaságban igen jól érzi magát, a kommunikáció igen fontos számára. Könnyen megizzad, szereti a friss levegőt, bár a huzatot és a szelet általában rosszul tűri.

A műtéti és alternatív megoldás természetesen ki is egészíthetik egymást, hiszen adott esetben a nagyra nőtt cisztánál elkerülhetetlen az operáció, de a kiújulástól a homeopátiás alkati szer véd meg.

Tipp: hatékony kiegészítő kezelési mód lehet az akupunktúra, az akupresszúra és a talpmasszázs is. A funkcionális cisztáknál érdemes őket - akár homeopátiás készítmények szedésével kombináltan - feltétlen kipróbálni.

A Luna-jóga és az Aviva-módszer, sőt a rendszeres jógázás, thaicsizás is sok nő szabálytalan ciklusát tette már teljesen rendszeressé. Így cikluszavarokkal társuló ciszták esetén érdemes őket megtanulni, és tartósan alkalmazni.

Dr. Balaicza Erika

petefészekciszta

2004-07-16 12:13:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop