Nők számára kötelező – orvosi vizsgálatok életkor szerint

Lehet bármennyi a dolgunk, ne halogassuk a rendszeres orvosi ellenőrzéseket, mert a szűréseken való részvétellel sok kellemetlenséget kerülhetünk el.

nők, szűrővizsgálat, megelőzés, életmód | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
– A 30 években

Nőgyógyászati ellenőrzés

Az orvos tapintásos vizsgálatot végez a kismedence és az emlők esetleges eltéréseinek kizárására. Ilyenkor készül a PAP-teszt is, valamint, ha szükséges a HPV-teszt, mindkettő a méhnyakrák szűrésére.

A 30 fölötti nők szám ára ez a vizsgálat évenként szükséges, ha azonban három egymást követő Pap-teszt is negatív, kihagyhatunk 1-2 évet.

A vizsgálatok közti időben nem árt havonta önellenőrzést végezni, és kitapintani, nincs-e csomó a mellünkben.

A szív egészségéért

A vérnyomásmérés és a vérzsír-értékek meghatározása (koleszterin, triglicerid) különösen azoknál fontos, akiknél a családban előfordult már szívbetegség.

Ha a vérnyomásunk normális (120/80), kétévente elég a szív egészségének ellenőrzése, ötévente pedig koleszterinszűrés.

A bőr vizsgálata

A bőrgyógyász tetőtől talpig átvizsgál az esetleges anyajegyek vagy kinövések kizárásáért. Évente 1-2 alkalommal ajánlott, természetesen magunk is figyeljük a bőrünket, és az esetleges eltérések, növekvő anyajegyek esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Fontos a megfelelő erősségű fényvédő krém használata napozáskor.

Szemvizsgálat

A szemész a látás élességét és a szembetegségekre utaló esetleges jeleket vizsgálja ilyenkor. A vizsgálattal kiszűrhető a glaukóma (zöldhályog), a korfüggő sárgafolt-elfajulás (AMD) és a szürkehályog, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás is.

Háromévente végeztessük el a szemvizsgálatot, ám ha a családban előfordult szembetegség, ennél gyakrabban is szükség lehet rá. Óvjuk szemünket napszemüveggel az UVA- és UVB-sugarak ellen.

– A 40-es években

A fentiek mellé a negyvenes életévekben az alábbi vizsgálatokat végeztessük el rendszeresen:

Diabétesz-teszt

A diabétesz egyre gyakoribb betegség, növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát, valamint vesekárosodáshoz, vaksághoz vezethet.

45 éves kor után 3 évente ajánlott.

Mammográfia

Az idejében felismert emlőrák jó eséllyel gyógyítható, ezért 40 éves kor fölött évente szükséges elvégeztetni a szűrést. Akinek az anyját vagy a nővérét emlőrákkal diagnosztizálták, korábban kezdje el a szűréseket.

D-vitaminteszt

A D-vitamin a csontok egészsége miatt fontos, de véd a diabétesz, a szívbetegség és egyes rákfajták ellen is. Ha óvatosabbak vagyunk a napozással, ajánlatos a D-vitamin pótlása. Kiváló D-vitaminforrás a lazac és a tojássárgája.

– Az 50-es években

Az előzőkhöz a további vizsgálatokat adjuk hozzá:

Kolonoszkópia

A vastagbél vizsgálata a polipok esetleges meglétét tárhatja fel, a vastagbélrák a nők körében ugyanis a negyedik leggyakoribb rákfajta. Panaszmentesség esetén elegendő 5-10 évente elvégeztetni, ám ha a családban előfordult, a szűrést korábban kezdjük.

Pajzsmirigy-vizsgálat

A magas TSH-szint a pajzsmirigy alulműködését jelezheti, ami hízást, fáradtságot, száraz bőrt és törékeny körmöket okozhat. Az alacsony szint jelei a szapora pulzus, az álmatlanság és a mással nem magyarázható fogyás. Ha tünetmentesek vagyunk, ötévente ellenőriztessük, de a panaszokkal forduljunk orvoshoz.

Csontsűrűség-vizsgálat (DEXA)

Ez a különleges röntgenvizsgálat a csontok kalcium- és ásványi anyag-tartalmát állapítja meg, ebben a korban ugyanis az ösztrogénszint esése miatt megnő a csontritkulás veszélye.

Amire nincs szükség:

A teljes testen elvégzett CT-vizsgálat fölöslegesen terheli a szervezetet röntgensugarakkal, és nem deríthető ki vele korábban vagy jobban semmilyen betegség sem. A legtöbb egészségügyi szervezet nem ajánlja, több kárt okoz, mint amennyit használ.

Health.com
| nők, szűrővizsgálat, megelőzés, életmód
2011-07-07 22:03:08


Vizelettartási problémák

A vizelet inkontinencia részben más betegségek kísérő tünete lehet, részben az életkor előrehaladtával keletkező anatómiai eltérések következtében alakul ki. A fel...


Újabb vitát váltott ki Horvátországban az alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése

Újabb vitát váltott ki a horvát pártok és a civil szervezetek között az alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amelynek értelmében a parlamentnek két éven belül...


Fáj a hasam! - Petefészek-gyulladás

Sok nő életét megkeserítik a petefészek-gyulladás kísérő tüneteként fellépő alhasi fájdalmak. E gyakori nőgyógyászati betegség diagnosztikai és terápiás lehet...


Vitát robbantott ki egy olasz kórház döntése

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, ak...


A policisztás ovárium szindróma, PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) első tünetei már a pubertás korban, az első menstruációt követően jelentkezhetnek. Máskor csak évekkel később válik nyilván...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^