Nők az orvosnál

Az orvosnál a nőbetegek hajlamosak arra, hogy másképp viselkedjenek, mint a férfiak. A leggyakoribb jelenség, hogy a nők megijednek, szinte megbénulnak a rendelő ajtajában. Ez még a magasan képzettekkel is előfordul. A leggyakrabban tapasztalható hibákat, amelyet a nők az orvosnál elkövetnek, az alábbiakban soroljuk fel.

nők, orvos, beteg | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

1. A nők nem kérdeznek

A rendelőben a beteg gyakran átveszi a „gyermek” szerepét az orvossal, mint „szülővel” szemben. Ha érezzük, hogy nem fogunk tudni kérdezni, vigyünk magunkkal valakit, aki majd felteszi azokat a kérdéseket, amelyeket mi nem merünk. Ha mégis egyedül megyünk, bátran kérdezzünk rá arra, amit nem értünk.

2. A nők gyakran túl sokat olvasnak a betegségekről

A nők sokkal gyakrabban néznek utána egészségi kérdéseknek az interneten, mint a férfiak. Egy telefonos felmérés szerint a nők 69 százaléka teszi ezt, míg a férfiaknak csupán 58 százaléka. Nem árt tájékozódni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők gyakran megrémülnek attól, amit a betegségekről olvasnak.

3. A nők nem ismerik fel, ha másképp beszélnek velük, mint a férfiakkal

Több vizsgálat is utal arra, hogy a nők egészségi problémáit gyakran inkább magyarázzák érzelmi okokkal vagy egyszerűen panaszkodásnak veszik az orvosok. Nem szabad elfogadniuk, ha lekezelően bánnak velük.

4. A nők értelmezni próbálják a tüneteket

Nagyon gyakori, hogy a nők nem a tényeket tárják az orvos elé, hanem a saját értelmezésüket, magyarázatukat. Ezzel kockára teszik egészségüket, nem szabad gyomorrontásnak bagatellizálni például az infarktust. Ragaszkodjunk a tényekhez, és hagyjuk az orvosra az általunk elmondottak értelmezését.

5. A nők nem bíznak a megérzéseikben

Végül az egyik legsúlyosabb hiba az, ha egy nőnek van valamilyen megérzése saját vagy a gyermeke egészségével kapcsolatban, de elhessegeti magától, mert nem akar gondot okozni.

| nők, orvos, beteg
2010-04-22 13:41:56


A policisztás ovárium szindróma, PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) első tünetei már a pubertás korban, az első menstruációt követően jelentkezhetnek. Máskor csak évekkel később válik nyilván...


Szezonális hangulati és hormonális változások

Hogyan befolyásolja az időjárás illetve egyes tevékenységek a havonta jelentkező hangulatváltozásokat, és mikor tanácsos orvoshoz fordulni?


Donald Trump rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását

Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását.


Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét

Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat r...


Háromszülős baba született Kijevben

Háromszülős baba született Kijevben olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^