Nők az orvosnál

Az orvosnál a nőbetegek hajlamosak arra, hogy másképp viselkedjenek, mint a férfiak. A leggyakoribb jelenség, hogy a nők megijednek, szinte megbénulnak a rendelő ajtajában. Ez még a magasan képzettekkel is előfordul. A leggyakrabban tapasztalható hibákat, amelyet a nők az orvosnál elkövetnek, az alábbiakban soroljuk fel.

nők, orvos, beteg | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

1. A nők nem kérdeznek

A rendelőben a beteg gyakran átveszi a „gyermek” szerepét az orvossal, mint „szülővel” szemben. Ha érezzük, hogy nem fogunk tudni kérdezni, vigyünk magunkkal valakit, aki majd felteszi azokat a kérdéseket, amelyeket mi nem merünk. Ha mégis egyedül megyünk, bátran kérdezzünk rá arra, amit nem értünk.

2. A nők gyakran túl sokat olvasnak a betegségekről

A nők sokkal gyakrabban néznek utána egészségi kérdéseknek az interneten, mint a férfiak. Egy telefonos felmérés szerint a nők 69 százaléka teszi ezt, míg a férfiaknak csupán 58 százaléka. Nem árt tájékozódni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők gyakran megrémülnek attól, amit a betegségekről olvasnak.

3. A nők nem ismerik fel, ha másképp beszélnek velük, mint a férfiakkal

Több vizsgálat is utal arra, hogy a nők egészségi problémáit gyakran inkább magyarázzák érzelmi okokkal vagy egyszerűen panaszkodásnak veszik az orvosok. Nem szabad elfogadniuk, ha lekezelően bánnak velük.

4. A nők értelmezni próbálják a tüneteket

Nagyon gyakori, hogy a nők nem a tényeket tárják az orvos elé, hanem a saját értelmezésüket, magyarázatukat. Ezzel kockára teszik egészségüket, nem szabad gyomorrontásnak bagatellizálni például az infarktust. Ragaszkodjunk a tényekhez, és hagyjuk az orvosra az általunk elmondottak értelmezését.

5. A nők nem bíznak a megérzéseikben

Végül az egyik legsúlyosabb hiba az, ha egy nőnek van valamilyen megérzése saját vagy a gyermeke egészségével kapcsolatban, de elhessegeti magától, mert nem akar gondot okozni.

| nők, orvos, beteg
2010-04-22 13:41:56


Okoznak-e elhízást a fogamzásgátlók?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletták elhízást okoznának, ennek ellenére sokan azért nem szednek ilyen készítményeket, mert a mellékhatások között fel va...


Csökken az abortuszok száma Magyarországon

Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is több tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente - írta a Magyar Nemzet h...


Egy 67 éves görög nagymama hordta ki lánya gyermekét

A világ legidősebb béranyája lett az a 67 éves nagymama, akinek görög orvosok segítettek kihordani lánya gyermekét.


Hivatalosan is világrekorder lett a 14 évnyi lefagyasztás után megtermékenyített petesejt

Hivatalosan is elismerte a Guinness Világrekordok, hogy a világon egyedülállóan hosszú ideig, 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg petesejtet egy argentin...


A bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta a "háromszülős" megtermékenyítést Nagy-Britanniában

A Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) is jóváhagyta Nagy-Britanniában a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárást: a súlyos, örökletes...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^