Hirdetés

Természetes menopauza hormonok: reklámfogás vagy remény?

Megkérdőjelezik a biológiailag azonos hormonok hatékonyságát. A “bioazonos” hormonok alkalmazásának a hagyományos hormonkészítmények helyett egyre nő a népszerűsége. Az egyedileg összeállított női hormonkészítményeket úgy reklámozzák, mint amelyek hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a jóváhagyott hormonkészítmények. De az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) szerint ennek az állításnak nincs tudományos bizonyítéka.

hormonterápia, ösztrogén, progeszteron |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Glanz, J.

Egy ACOG bizottság megvizsgálta a biológiailag azonos hormon ügyet, melyeket úgy határoztak meg, mint olyan növényi eredetű hormonok, amik biokémiailag hasonlóak a szervezet által termelt hormonokhoz.

A bizottság figyelmeztet arra, hogy nők nem azt kapják amit várnak, amikor megvásárolják ezeket az ellenőrizetlen készítményeket. Félrevezető és tisztességtelen azt állítani, hogy ezek a készítmények jobbak és biztonságosabbak, miután ezt semmi nem támasztja alá.

Az egyedileg összeállított hormonális készítmények eladása akkor ugrott meg, amikor 2002 nyarán a kereskedelmileg gyártott ösztrogén és progeszteron készítmények biztonságosságát kétségbe vonták. A Women's Health Initiative (WHI), a kormány által finanszírozott nagy vizsgálatsorozat ekkor közölte a hormonterápia veszélyeit, azaz idősebb nők esetén a szívbetegség, a stroke és az emlőrák fokozott kockázatát.

Az egyedileg összeállított hormonális készítményekről azt hiszik, hogy a nők egyéni hormonszükségéhez van igazítva. A szükséges összetételt nyál teszttel állapítják meg.

De az ACOG bizottság szerint nincs bizonyítéka annak, hogy a nyálban biológiailag jelentős hormonális szint lenne, és egy pohár víz, vagy egy darab csokoládé már befolyásolja a szintet.

Az ACOG bizottság azt a következtetést vonta le, hogy ezt az alternatív terápiát jól kialakított és jól-vezetett a klinikai kísérletsorozatait híján nem tekinthetik biztonságosabbnak, mint azokat a kereskedelmileg kapható termékeket, amiket szabályoz az FDA.

Számos olyan gyógyszertár létezik, melyek szakítottak a hagyománnyal és erőszakosan piacra viszik ezeket a termékeket. Az Interneten a „bioidentical” szó beírására többszáz honlap található, melyek ezt a terméket árusítják.

A reklám arra törekszik, hogy meggyőzze a lehetséges felhasználókat arról, hogy az alternatív kezelés sokkal jobban utánozza a női hormonokat, mert növényekből származnak.

De mivel ezeket a készítmények összetételét nem ellenőrzik, nem lehet tudni, mit tartalmaznak. A vásárló bízik abban, hogy a gyógyszerész megfelelő alapanyagot használt, és értenek is az összeállításához, valamint mindig ugyanazt a készítményt fogja kapni, anélkül, hogy bárki felügyelné a minőségét.
hormonterápia, ösztrogén, progeszteron

2007-12-01 00:46:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop