Menopauza: tények és tippek

Az amerikai nők közel egyharmada került változó korba (azaz 40-60 éves), ami több mint 37 millió nőt jelent. Vajon mindenki tisztában van azzal, mi is történik ilyenkor a női szervezetben?

menopauza | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Bár ez a korosztály az emberiség történetének legműveltebb generációja, a klimax, más néven a menopauza sok nő számára rejtély. Meglehetősen keveset tudnak arról, hogyan hatnak a változó hormonszintek az agyra, a csontokra, a szívre, valamint számos betegség iránti fogékonyságra, és arról is, mit is tehetnének. Ahogy a tudomány mind többet megfejt a nők egészségének titkaiból, a klimaxról is egyre több ismerettel rendelkezünk.

Nem könnyíti meg a változó kort, ha nem veszünk tudomást a menopauzáról, és csak reménykedünk, hogy majd úgyis elmúlik. Kutatások is igazolják, hogy azok a nők, akik tudják, mire számíthatnak, sikeresen vészelik túl ezt az időszakot is.

Amikor a ma középkorúak nemzedéke még kisbaba volt, a klimaxra úgy tekintettek, mint a nők aktív éveinek végére. A tudósok szerint ez kritikus mérföldkő, és az, mit tesz valaki a menopauza idején, hosszú időre meghatározhatja fizikai és érzelmi életét.

Azok a nők, akik a változó korban okos döntéseket hoznak, valószínűleg tovább és egészségesebben élnek. Aki például többet mozog, azzal erősíti a csontjait, védi magát a szívbetegségek ellen, javítja a hangulatát, csökkenti a hőhullámokat gyakoriságát és erősségét, sőt, még a demencia kockázatát is. Napi tíz perces sétával kezdjük a mozgást, inkább lépcsőn járjunk, semmint lifttel, vagy indítsuk a napot egy laza kocogással. A kis változások idővel összeadódnak.

Ismerjük meg a tényeket a hormonpótlásról, hogy képesek legyünk orvosunkkal közösen dönteni. A hormonpótló terápia mind az orvosok, mind a nők körében folyamatos viták kereszttüzében áll.

Tíz évvel ezelőtt a nők szinte rutinszerűen szedték a hormonokat, hogy védjék magukat a szívbetegség ellen, és hogy szellemileg is frissek maradjanak. Mindez 2002-ben megváltozott, hiszen egy nagyszabású vizsgálat kiderítette, hogy az ösztrogént és progeszteront szedő nők fokozott kockázatnak vannak kitéve emlőrák, stroke, trombózis és szívinfarktus szempontjából. A hír nagy megdöbbenést okozott a hormonpótló terápiában részesülő nők milliói számára.

Ezek után drámai módon csökkent a hormonpótló kezelést igénybe vevő nők száma. Sok nő teljesen elvesztette a bizalmát a gyógyszerekben, és alternatív szerekhez fordult a klimax tüneteinek enyhítésére. Ezekkel is óvatosan kell azonban bánni, egyrészt, mert nem estek át olyan alapos vizsgálaton, mint a gyógyszerek másrészt, mert hasonló kockázattal járnak, mint az FDA által elfogadott terápia.

Newsweek
| menopauza
2009-07-20 20:23:34


Menopauza és boldogság

Egy oxfordi kutatás szerint a középkorú brit nők boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. A magyarok azonban még mindig szükséges rosszként élik meg ezt a...


Meddőséget okozhat a korai menopauza

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, de kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a re...


Biztonságosabb ösztrogénpótló készítmények

Az Észak-Texas-i Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.


Újra a hormonpótlásról

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrögképződés és a stroke kockázatát egy új tanulmány szerint.


A hőhullámok és a menopauza egyéb tünetei sokáig tarthatnak

A hőhullámok és a menopauza más tünetei átlagosan mintegy hét évig tartanak, és akár 14 éven át is jelentkezhetnek, tehát sokkal tovább, mint korábban vélték - der...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^