Hirdetés

Hormonpótlás a változókor és a csontritkulás kezelésére

A nők látványos öregedését a változókor után a petefészekhormonok szintjének jelentős csökkenése okozza.

változókor, csontritkulás, hormonpótlás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.

Genetikailag meghatározott a nők reprodukciós kora, vagyis az, hogy átlagosan 12-45 éves korukig termelnek hormonokat és petesejtet, amelyek biztosítják a terhességet, szülést és szoptatást.

Ám a civilizáció hatására az emberi életkor jelentősen meghosszabbodott, így a nők életük harmadát-felét nőihormon-hiányos állapotban élik meg. Ha műtéttel távolították el petefészküket és méhüket, akkor gyors klimax zajlik le.

Nem kétséges más belső elválasztású mirigyek esetén a hormonpótlás: például pajzsmirigyműtét után vagy a cukorbetegeknek az inzulin adása. Emiatt orvosilag indokolt az arra rászorulóknál a női hormonok pótlása is. Ma már több mint tízféle hormonkészítmény van olyan, mint amit a petefészkek termelnek. Sokszor összekeverik a fogamzásgátló tablettákkal, amelyek más ösztrogénvegyületeket tartalmaznak. Azok feladata a petefészek működésének elnyomása.

A hormonpótló szerek a petefészek csökkenő működését pótolják, de nem fogamzásgátlók.

A csontritkulásra hajlamosító tényezők a következők: fehér bőrű nők, vékony testalkat, alacsony termet, korai menopauza, petefészek-eltávolítás, rendszertelen, ritka menstruációs időszak, elégtelen kalciumbevitel, ülő életmód, alkohol- és kávéfogyasztás.

E tényezők közül sok egyszerre éri ugyanazon nőt, így már a negyvenes éveik elején ciklusuk rendszertelenné válik, fáj a derekuk, hőhullámok gyötrik, feszültek, ingerlékenyek. Számukra alkották meg a normál ciklust utánzó háromfázisú hormonpótló szereket (Trisequens, Trisequens Forte, Klimonorm). Ezekkel rendszeres havi vérzést, testi, lelki nyugalmat, az erek védelmét és a csontvesztés gátlását lehet elérni.

Ehhez hasonló hatást lehet elérni más ösztrogéntartalmú tabletták (Estroferm, Ovestin), illetve Estraderm tapasz és progeszterontartalmú tabletták (Provera, Norculut, Duphaston) ciklikus adagolásával is. A gyógyszer kiválasztása az adott egyén állapotától, tűrőképességétől, a kezelőorvos megítélésétől és nem kismértékben a gyógyszer árától függ.

Ha egy év eltelt az utolsó vérzés óta és 50 feletti nő fordul hozzánk, akkor nincs értelme a havi vérzések fenntartásának. Ekkor a minden napra azonos mennyiségű hormonbevitel a célszerű, mert így minden napra jó közérzetet tudunk biztosítani. Erre alkalmas a Kliogest önállóan, vagy a kétféle női hormon folyamatos adagolása.

Az emlőre kifejtett hatás megítélésében még a szakorvosok körében is megoszlanak a vélemények. Szerintem mindkét hormon együttes adása célszerű, hogy az emlő hormonérzékeny sejtjeinek burjánzását és ebből az esetleges rák kialakulását megelőzzük.

Köztudott, hogy az emlőrák éppen a változókor utáni időszakban fordul elő a leggyakrabban, amikor a hormonrendszer egyensúlya felborul. Ezért nagyon fontos minden nőnek az emlő önvizsgálatát havonta elvégezni; a hormonpótlás megkezdése előtt az orvosnak az emlőket áttapintani és mammográfiát végeztetni. A hormonkezelés alatt pedig évente ajánlott a kontrollvizsgálat.

A 40-50 éves nők alkatukban, testúlyukban, előző szülészeti eseményeiket tekintve igen eltérőek. Sokukban már ekkorra kialakultak a civilizációs ártalmak: kövérség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bélműködési zavarok, szívbetegség, magas koleszterinszint stb. Az ő esetükben igen fontos az alapos kivizsgálás és a megfelelő szer kiválasztása.

Részükre a legalacsonyabb hormontartalmú bőrtapaszokat ajánljuk, sárgatesthormon-kiegészítéssel. Akiknek nincs méhük, elegendő lehet az ösztrogén (tüszőérlelő hormon) adása. Akik már 5 éve vagy régebben túl vannak az utolsó menstruáció idején, nekik is a tapaszok ajánlatosak (Estraderm, Estracomb).

A hormonpótlás előnyei a jobb közérzet, kiegyensúlyozottság, a fiatalosság megőrzése, erek védelme, az ingadozó, majd a későbbi magas vérnyomás megelőzése, a szívinfarktus, agyvérzés kockázatának csökkentése, a csontvesztés gátlása és ezáltal a későbbi összeroppanásos törések megelőzése.

A hátrányok és káros következmények megelőzésében a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való megjelenés feltétlenül szükséges: emlővizsgálat, nőgyógyászati rákszűrés, vérnyomás beállítása, gyulladások gyógyítása, a méh ultrahangvizsgálata, csontsűrűségmérés, laboratóriumi vizsgálatok és szükség esetén hormonvizsgálat a kezelés megkezdése előtt.

Amennyiben daganatot találunk, azt el kell távolítani és 2-5 év tumormentes időszak után szintén alkalmazhatók a hormonok.

Ha egy nő már idősebb, 10-20 évvel túl van a változás korán, akkor a nyálkahártya-sorvadás miatti panaszok kezelésére a hormontartalmú hüvelykrém alkalmazása vált be. Ez megerősíti, "fiatalossá" teszi a száraz hüvelyhámot, ami a nő szexuális életére is pozitív hatással lehet.

A Vagitem hüvelytabletta és az Ovestin hüvelykrém ezenkívül megerősíti a húgyhólyag záróizmát, a húgycső hámját, mert ezek is hormonérzékeny szövetek. Így kevésbé csöppen el a vizelete, ritkábban lesz felszálló húgyúti fertőzése. Ezenkívül a nyálkahártyán át felszívódva az egész szervezetre jótékony hatású.

Ma már nálunk is elérhetik a világszínvonalú hormonpótlását az ezt kérő és rászoruló emberek. Jó tudni, hogy a nőknek nem adunk férfihormont, tehát nem fognak szőrösödni.

Bármely életkorban elkezdett ösztrogénpótlás a csontvesztés ütemét lassítja, megállítja, mert a csontépítő sejtek (osteoblastok) működését serkenti. Kevesebb kalcium és más csontalapanyag ürül a vizelettel. Jól beállított hormonpótlással hosszú aktív munkaképes időszak és boldog nyugdíjaskor biztosítható.

változókor, csontritkulás, hormonpótlás

2007-11-30 13:05:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop