Hirdetés

Hormonmentes gyógyszer a menopauza tüneti kezelésére

Amerikai kutatók egy új hormonmentes gyógyszert tesztelnek a menopauza (klimax) kellemetlen tüneteinek, a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítésére, eddig általában jó eredménnyel.

menopauza, hőhullám, Pristiq |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

A Pristiq nevű gyógyszert, amely nem tartalmaz hormont, most vizsgálja az FDA.

– A Pristiq igazi hiánypótló – mondja dr. David Archer szülész-nőgyógyász professzor. A nők százezrei hagyták abba ugyanis a hormonpótló terápiát, miután egy 2002-es, államilag finanszírozott vizsgálat szerint a hormonpótlás hosszú távon megnöveli a szívinfarktus, emlőrák és más betegségek kockázatát.

Egy független szakértő azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgálat még csak az elején tart, és még pontosan meg kell határozni, milyen szerepet is játszik majd a gyógyszer a menopauza tüneteinek enyhítésében.

A Pristiq egy antidepresszáns gyógyszer módosított változata (ún. szerotonin/norepinefrin reuptake-gátló, azaz SNRI.). Menopauzában az ösztrogénszint hullámzása következtében csökkenhet mind a szerotonin, mind az epinefrin szintje az agyban. A Pristiq tehát hangulatjavító, és enyhíti a menopauza tüneteit is.

Az amerikai szülész-nőgyógyászok 55. éves kongresszusán bemutatott vizsgálati eredmények szerint a Pristiq vegyes eredményeket hozott. A hőhullámok tekintetében 66 százalékos volt a javulás szemben a placebo 47 százalékos eredményével. Ami az éjszakai izzadást, felriadást illeti, a felébredés nélkül alvással töltött percek száma placebóval 29, míg 100 mg Pristiq-kel 42 volt. A gyógyszert szedők hangulati javulásról számoltak be, szemben a placebót szedőkkel. A szexuális zavarok tekintetében nem volt lényeges különbség a két csoport között.

Mellékhatásként csak émelygésről számolt be a vizsgálat, de a gyártó szóvivője szerint az adag három napon át tartó növelése megoldja ezt a problémát.

Az eredmények azonban nem egyértelműek: egy másik vizsgálatban, melyet 465 nő bevonásával végeztek, a gyógyszer nem volt hatásosabb a placebonál.

– Sokaknak még ma is a hormonterápia jelenti a legjobb megoldást – mondja dr. Archer –, de a Pristiq, amennyiben törzskönyvezik, egy újabb lehetőséget kínál a nők számára.

WebMD
menopauza, hőhullám, Pristiq

2007-05-11 10:16:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop