Hirdetés

Hormonkezelés - kritikával (1.)

Nem minden nő kapkodja be szó nélkül a hormonkészítményeket a változókorral járó panaszok enyhítése okán. Sokan kérdezősködnek: Mik is pontosan a hormonok? Mennyire helytállóak a hormonok pozitív hatását alátámasztó vizsgálati eredmények? Mikor érdemes hormonokat szedni és meddig?

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):55-57   Celsus Kft. | Bárdosi, E.

Kérdés kérdés hátán... Megválaszolásuk az érintettek számára nagyon fontos lenne! A változókorban levő nők hormonkészítményekkel történő kezelése szinte hihetetlen diadalmenetét az Egyesült Államokból indulva s a világot körbejárva a hetvenes években kezdte meg. Akkoriban egyre inkább úgy tűnt, a hormonális kezelés az élet seregnyi problémájára és változására képes választ adni. Az elmúlt évtizedek eufóriája után azonban mind szakmai körökben, mind más fórumokon egyre többször hallhatóak olyan kritikus hangok, melyek óva intenek a hormonok „mindenhatóságától”. Cikkünk a hormonkezelés érveit és ellenérveit helyezi kritikus megvilágításba, mégpedig a komplementer medicinát gyakorló szakember szemszögből.

VÁLTOZÓKORBAN

A szakembereket igencsak gondolkodóba ejtették az újabb, hosszú távú kutatások első eredményei. Így például az, amikor kikristályosodott, hogy ötévi hormonszedést követően gyakoribbá válik a mellrák. Ám a nők továbbra is igénylik a segítséget ahhoz, hogy a változó évekkel természetesen és helyzetükhöz alkalmazkodva meg birkózhassanak. A változókor problémáit többé nem betegségnek, hanem megoldandó feladatnak érzik. Természetesen mellettük sorakoznak a „kérdezősködők”. Annak érdekében, hogy hormonügyben tisztábban láthassunk, nézzük, mit tudunk a hormonokról, milyen terápiás célú és betegségmegelőzést szolgáló alkalmazásuk ismert!

AMIT A HORMONOKRÓL TUDNI ÉRDEMES...

Hormonoknak a belső elválasztású mirigyek - például agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese - szekrétumait nevezzük. Ezek - ellentétben a külső elválasztású mirigyek „váladékaival”, például a bőr faggyúmirigye által termelt faggyúval - szervezetünkbe jutnak. A hormonok hírvivő anyagok a szervezet sejtjei között, sokféle anyagcsere-folyamatot irányítanak. Egy belső elválasztású mirigy működési zavara egyértelmű kórtüneteket eredményez, így például a hasnyálmirigy csökkent működése diabéteszhez vezet.

A NEMI HORMONOK

Az ember szaporodása nemi hormonok működéséhez kötött. Ezek többek között meghatározzák a nemi jelleget, és összehangolják a nemi szervek működését. Hatásuk azonban nem korlátozódik a nemi szervekre, az emberi szervezet szinte minden szervének működését befolyásolják. A nők legfontosabb nemi hormonjai:

  • az ösztrogének
  • a gesztagének - sárgatesthormon - és
  • az androgének.

ÖSZTROGÉNEK: a pubertáskor kezdetétől túlnyomórészt a petefészkekben - indul be az ösztrogének termelődése, és ezzel kezdetét veszi a nemi érés, melynek jele: az emlők növekedése, a szeméremszőrzet és a hónalj-szőrzet megjelenése, a havivérzés.

ÉRDEKES: a zsír- és az izomszövet említésre méltó mértékben képes termelni ösztrogént az előanyagaiból. Ez a tevékenység az utolsó vérzést követő időszakra is érvényes, így az ösztrogénhiány jelei nem olyan mértékben gyakoriak, ahogyan azt időnként feltételezik.

Az ösztrogének a szervezetben - némileg leegyszerűsítve - egy-, két- és háromértékű formában fordulnak elő. Ezen ösztrogénfajták mindegyike a vérből meghatározható, és mint gyógyszer, a szervezetbe juttatható. Ezenkívül más ösztrogénforrások is léteznek, ilyen elsősorban a táplálék. A mai gyakorlatban az ösztrogénhiány csekély szerepet játszik, gyakoribb probléma az ösztrogéntúltengés, melynek okai rendkívül sokfélék lehetnek.

GESZTAGÉNEK: a női szervezetben az ösztrogén természetes ellenpárja a progeszteron és más gesztagének. Ezek elsősorban a ciklus második felében termelődnek. Sok tekintetben az ösztrogénekkel ellentétes hatásúak. A progeszteron lényeges szerepet játszik a korai terhesség megőrzésében. Gesztagénhiány elsősorban a fiatal lányoknál, a 40-50 év közötti nőknél, továbbá azoknál figyelhető meg, akik hiába áhítoznak gyermek után. A különböző cikluszavarokban is jelentős szerepet játszik a gesztagénhiány. Klimaktériumban, a rendszeres vérzést megelőző és az azt követő időszakban a petefészkekben először a gesztagének, később pedig az ösztrogének termelése szűnik meg, míg a petefészkek sokféle más funkciója továbbra is fennmarad.

ANDROGÉNEK: tulajdonképpen férfi nemi hormonok, de a női szervezetben is előfordulnak. Koncentrációjuk a vérben hasonló, mint a férfiak szervezetében, a női nemi hormonok koncentrációját jelentősen felülmúlják. A petefészek-működés fontos feladata a férfi nemi hormonok termelése, amely jóval az utolsó menses után is megmarad.

FIGYELEM! Cikkünk további részében a hormonok elnevezés - hacsak másképp nem jelezzük - elsősorban az ösztrogénekre vonatkozik!

KI DÖNTSÖN?

A kritikus betegeknek biztosítani kellene a lehetőséget arra, hogy az orvos részletes felvilágosítását követően saját maguk dönthessék el, mi az, ami számukra jót tesz!

MINDENT TUDÓ HORMONOK?

A mesterséges hormonokat manapság már minden elképzelhető betegségre - a hőhullámoktól kezdve a depresszión át a legkülönbözőbb problémák megelőzésére, mint amilyen a csontritkulás, a szívinfarktus, az Alzheimer-kór, a magas vérnyomás, a hólyagpanaszok, a szexuális problémák, az éjszakai alvászavarok, sőt a rákos meg-betegedések - ajánlják. A leggyakrabban használt hormonális készítmények a nemi hormonokat igyekeznek pótolni, illetve működésüket módosítani.

HORMONOK A TUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL

„A legújabb tanulmány kimutatta, hogy az ösztrogének eddig nem ismert hatása...” - gyakran kezdődnek így az ösztrogénről írt, orvosi szaklapokban megjelenő cikkek.

ELGONDOLKODTATÓ! A tudósok - hiszen ők is emberek - nem képesek mindig a kor szellemétől függetlenül gondolkodni, gyakran kerülnek egy-egy aktuális „divathullám” hatása alá. Emiatt az ösztrogén manapság nagyon „felkapott”, sokféle betegségre alkalmazott szer. A tanulmányok alapos és visszafogott átnézésekor azonban feltűnik két dolog:

1 . A kezelt betegeket gyakran csak rövid ideig vizsgálják. Néhány kivételtől eltekintve hiányoznak a hosszú távú tanulmányok.

2. A vizsgálatok elvégzése többnyire egyetlen célt szolgál: egy bizonyos anyag hatásának bizonyítását. A tudományelméletből jól ismert circulus viciosus (hibás okoskodás) a tanulmányok egyikére-másikára nagyon is jellemző. Azt bizonyítják, ami alapján feltételeztek, valószínűsítettek valamit. Hogyan jön létre ez a pozitív hatás?

A kérdés megválaszolásához egy kis tudományelméleti kitérőt kell tennünk. A statisztikusok ilyenkor beszélnek „az egészséges nő-effektusról”. Ez azt jelenti, hogy azok a nők, akik ösztrogénkészítményt szednek, már eleve egészségesebbek, mint azok, akik mindezt nélkülözik: többet sportolnak, táplálkozásukra és életmódjukra tudatosan figyelnek, kevesebbet dohányoznak, többnyire magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, összességében többet tesznek egészségük érdekében. Talán éppen ezért szednek hormonokat is, mert úgy gondolják, ezzel egészségük megőrzését szolgálják. Gyógyszerszedésük miatt az orvos gyakrabban látja őket, ezért betegségeiket valószínűleg sokkal korábban felismeri és kezeli, amíg még gyógyíthatók. A kérdés most már csak az, vajon az egészségesebb nők gyakrabban szednek-e hormonokat, vagy azért egészségesebbek, mert hormonokat szednek? A gyógyszeripar és a tudóstársadalom nagy része úgy véli: a jobb egészségi állapot a gyógyszerszedésnek tulajdonítható. Számos tanulmány is ezt igazolja - gondolják. Ez a bizonyíték azonban, a felsorolt okok miatt, semmiképpen sem megalapozott!

NE FELEDJÜK: az ösztrogén megfigyelt pozitív hatásai akár kétértelmű kutatási eredményeken is alapulhatnak!

CSAK INDOKOLT ESETBEN SZEDJÜK!

Akut és heves panaszok esetén a hormonok biztos bevetésre számíthatnak. Egy jellegzetes panaszokkal rendelkező nőn hormonokkal hatékonyan és gyorsan lehet segíteni.

JÓ TANÁCS: ám egy olyan nő, aki semmiféle közérzeti zavarral nem küszködik, s a gyógyszert is csak óvintézkedésként, huzamosabb időn keresztül, későbbi betegségek - például Alzheimer-kór, szívinfarktus stb. - megelőzése céljából kívánja szedni, nagyon alaposan gondolja át, tényleg szükségesek-e szervezetének kívülről bejuttatott, mesterséges hormonok?!

TERÁPIÁS ALKALMAZÁS - KRITIKÁVAL

A változókorral kapcsolatos panaszok meglehetősen sokféleképp jelentkezhetnek. Körülbelül a nők harmadának a változókorban semmiféle panasza nincs. Velük ellentétben egy másik harmaduk szenved enyhe, míg csupán a maradék súlyosabb betegségek tüneteitől. A változókorral járó panaszok terápiájában kétségtelen léteznek elismert javallatok a hormonszedésre, és vannak megkérdőjelezhető alkalmazások is, amikor a hormonkezelés szokásos rutin, hatása egyáltalán nem bizonyított! Vannak olyan esetek, amikor a kombinált hormonkészítmények nélkülözhetetlen segítséget nyújtó szerek, s alkalmazásukat a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni annak érdekében, hogy a hosszú távú károsodásokat - például krónikus vérveszteség miatt fellépő kimerültség - kivédjük. Ilyen esetek például:

  • a vérszegénységgel járó súlyos vérzési zavarok
  • az erőteljes hőhullámok
  • a változókort kísérő súlyos alvászavarok
  • a fokozott hüvelyszárazság.

Az alkalmas készítmény körültekintő kiválasztása ellenére is felléphetnek mellékhatások, s ilyenkor mindezt a várható haszonnal együtt kell mérlegelni. Általánosságban érvényes, hogy

  • a megfelelő készítményt úgy kell megválasztani, hogy a szervezet számára is jól tolerálható legyen
  • mind az ösztrogént, mind a sárgatesthormont egyaránt gondosan kell kiválasztani, egymással és a szervezettel összehangolni
  • mindig a lehető legkisebb dózist kell alkalmazni
  • kizárólag ösztrogénnel történő, sárgatesthormont nélkülöző, hosszú távú kezelés nők esetében kerülendő - kivéve méheltá-volítást követően
  • ma már léteznek színtiszta növényi hormonok is, melyeknek nincs mellékhatásuk. Próbáljuk ezeket beszerezni és szedni!

HELYTÁLLÓ TANÁCSADÁS SZÜKSÉGES

A hormonok egyrészt terápiás céllal, azaz létező panaszok enyhítésére, másrészt profilaxis céljából, tehát betegségek megelőzésére alkalmazhatók. Ám a hormonok differenciált alkalmazására van szükség ahhoz, hogy minden nőnek károsodás nélkül megfelelő legyen.

(folytatjuk)

B. E.

2006-01-10 19:18:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop