Hirdetés

Hőhullámok és hormonok

A hormonpótló terápia nem minden nő számára a legjobb megoldás. Előnye, hogy enyhíti a hőhullámokat, az éjszakai verítékezést és a hüvely szárazságát, javíthat az alvás minőségén, a hangulaton és a koncentrálóképességen.

menopauza, hormonterápia |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

A hormonkezelés megtartja a csontsűrűséget, így véd a csonttörések ellen. Vannak azonban kockázatai is, például az emlőrák, a stroke, az alsó végtag trombózisa, tüdőembólia, és idősebb nők esetében szívkoszorúér betegség. Néhány kérdés és válasz, mielőtt eldönti, kéri-e a hormonpótló terápiát.

Valóban olyan súlyos hőhullámaim vannak, éjszaka verítékezem, és ezért nem tudok aludni, annyira, hogy rontsa az életminőségemet vagy képtelen legyek ellátni szokásos teendőimet?

Hormonterápiára ösztönző okok kizárólag a mérsékelttől a súlyosig terjedő fenti tünetek. Ha Ön csak hüvelyszárazságot tapasztalt, elegendő az alacsony dózisú hüvelyi ösztrogén a tabletta vagy tapasz helyett.

Általános egészségi állapotom olyan-e, hogy a hormonterápia előnyei valószínűleg nagyobbak lesznek, mint a kockázatai?

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a nő életkora és a menopauza óta eltelt évek száma összeadva (az Egyesült Államokban ez átlagosan 51 év) valamint az egészségi állapota befolyásolja a kockázat-előny arányát. A hormonterápiát annak a fiatalabb, nem régóta menopauzás nőnek lehet ajánlani, akinek az utolsó menstruációja kevesebb mint öt éve volt, aki szívbetegség, stroke vagy vérrögösödés szempontjából nem tartozik a magas kockázati csoportba. Nem ajánlott a terápia annak, akinek emlő-, méh- vagy petefészekrákja volt, vagy aki ebből a szempontból erősen veszélyeztetett.

El tudom-e fogadni a hormonterápiát?

Ha valaki bármilyen okból vonakodik hormonokat szedni, ne érezze ennek a kényszerét. Ha a fenti három kérdésre igennel válaszolt, és orvosával együtt úgy döntöttek, hogy elkezdheti a hormonterápiát, az alábbiakat vegye figyelembe:

Milyen adagban szedjem az ösztrogént?

A kockázat legkisebbre csökkentése érdekében azt a legalacsonyabb adagot szedje, amitől már elmúlnak a hőhullámai, vagy az éjszakai izzadás. (Tabletta formájában a szokásos napi adag 0,625 mg konjugált ösztrogén vagy 1 mg ösztradiol). Kezdje a szokásos adag felével, és figyelje a tüneteit három hónapon át. Ha nem enyhülnek a tünetek, az orvossal való megbeszélés után fokozatosan emelje az adagot.

Szedjek-e progeszteront?

Azoknak a nőknek, akik nem estek át méheltávolításon, a méhrák megelőzése céljából az ösztrogénnel együtt progeszteront is kell szednie. Sajnos, éppen ez okozza az emlőrák fokozott kockázatát. Ne naponta, hanem inkább ciklikusan szedje.

Bioidentikus hormonokat használjak?

A bioidentikus hormonok a szervezet által természetesen előállított hormonok pontos kémiai megfelelői. Lehet, hogy ezeknek jobb az előny-kockázat arányuk, mint a többi hormonkészítménynek, de ez nincs bizonyítva.

A bioidentikus hormonok gyógyszertárakban kaphatók, akár előre megállapított adagokban, akár személyre szabottan. Azt tanácsoljuk a bioidentikus hormont szedni kívánó nőknek, hogy inkább a törzskönyvezett készítményeket szedjék, mint a személyre szabott összeállításokat.

Tablettát vagy tapaszt?

Sok nő kényelmesebbnek találja a tabletta szedését, mint a tapasz viselését. A tabletta jobb hatással van a koleszterinszintre is, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel emeli a triglicerid szintet, fokozza a gyulladásos hajlamot és a vérrögképződését.

Mennyi ideig szedhetem a hormonkészítményeket?

A készítményeket legjobb 2-3 éven át szedni, és általában öt évnél nem tovább. A hőhullámok és az éjszakai izzadás rendszerint az utolsó menstruáció után néhány évig jelentkezik, majd lassan elmúlik, így a legtöbb nőnek nincs szüksége hosszú időn át tartó kezelésre. Az emlőrák kockázata is a hormonszedés időtartamának arányában emelkedik.

Néhány kivételtől eltekintve azonban a hosszú távú kezelés több kockázattal jár, mint előnnyel. Kik a kivételek? Azok a nők, akinek 45 éves kora előtt eltávolították a petefészkét, aki igen alacsony emlőrák kockázati csoportba tartozik, ellenben magas a csonttörés kockázata csontritkulás miatt, vagy ha a terápia abbahagyásakor a hőhullámok és a verítékezés ismét jelentkezik. Ezekben az esetekben ajánlatos lehet hosszabb ideig szedni a hormonpótlást.

Mit tegyek, ha a hormonterápia nem megfelelő a számomra?

A hormonterápia nem az egyetlen módja a hőhullámok megszüntetésének. A réteges öltözködés, a legyező, a testmozgás és a relaxációs technikák sokat segíthetnek, csakúgy, mint a dohányzás elhagyása és a kávé, az alkohol, valamint a fűszeres ételek kerülése. Vannak, akiknek a szója, egyes gyógynövények, antidepresszánsok vagy a gabapentin nevű görcsoldó is használ. A hormonterápia megkezdése előtt minden nőnek ajánlatos kipróbálnia ezek közül legalább egyet.

Newsweek
menopauza, hormonterápia

2009-07-15 21:53:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop