A változókorban nem kell szenvedni!

A változókor, vagy latinul klimaktérium, menopauza az az időszak az ember életében, amikor az ivarszervek (petefészek vagy herék) egyre kevesebb nemi hormont termelnek, egyre ritkábban érnek ivarsejtek. .

változókor, klimaktérium, menopauza | Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.
Amíg a nőknél ez dátumhoz köthető - az utolsó menstruáció időpontja -, addig a férfiaknál ez egy folyamatosan csökkenő folyamat, de a klimax jelei náluk is megfigyelhetők 55-65 éves koruk között

Ám a férfiakban nem szűnik meg teljesen az ivarsejttermelés, tehát nyugdíjas korban is képesek gyermeket nemzeni, addig a nőknél a reprodukciós időszak befejeződik a ciklusok megszűnésével. Vagyis nem érik több petesejt, nem lesz terhes, nincs szükség fogamzásgátlásra. Ez ma 45-55 éves korban következik be.

Régen a nők "végigszülték" a nemi teljesség korát. Az átlagéletkor 40-50 év volt. Ma viszont az életkörülmények jelentős javulása miatt egyre hosszabb az emberi élet.

Vannak olyan nők, akiknek a menstruációs időszak megszűnése semmilyen panaszt nem okoz. Ennek hátterében leggyakrabban kiegyensúlyozott, boldog házasság áll. Az egymás iránti szeretet, megértés segíti a házaspárt könnyebben átvészelni ezt az időszakot.

Ám akiknek gondjuk van, azoknak több éven át eltarthat. Kezdődik a negyvenes éveik elején, és elhúzódhat az utolsó mensest követő 10-15 éven át. Azért tartjuk fontosnak a tünetek ismertetését, mert ma már a magyar orvostudomány is elismeri, hogy ezen hosszú időszakot nemcsak elviselni, hanem kezelni kell! Nagyon jó és hatékony gyógyszerek vannak forgalomban hazánkban.

A petesejttermelés megszűnésének közvetett jele a ciklusok rendszertelenné válása, a ciklushosszok megváltozása. Megrövidülhet és a vérzés mennyisége egyre kevesebb lesz, 1-2 hónapos kimaradások lehetnek vagy éppen ellenkezőleg, igen bő, elhúzódó, görcsös menstruációk figyelmeztetik a nőt. Ezek okát feltétlenül tisztázni kell, hogy az esetleges rákmegelőző és daganatos eseteket idejében ki lehessen szűrni.

Elhúzódó, rendszertelen vérzéssel minden korban keressék fel nőgyógyászukat! Ha a szövettani leletben nincs kóros elváltozás, akkor ciklikus hormontablettákkal (például Trisequens) rendezni lehet a havivérzést. Fontos tudni, hogy ezek nem fogamzásgátlók, hanem természetes női hormont tartalmaznak háromféle dózisban. Ezeket nőgyógyászok írhatják fel 50 százalékos támogatottsággal.

A klimaktériumban a méhnyálkahártya vékonyodik, sorvad, nem lökődik le, így elmarad a menstruáció. Ha a menstruáció végleg megszűnik, a petefészek körülbelül az eredeti mennyiség 10 százalékának megfelelő mennyiségben termelnek hormont, de emellett a mellékvesék hormontermelése is számottevő.

Ha orvosi beavatkozás, sugárzás vagy a méh és petefészek műtéti eltávolítása történik, már néhány napon belül jelentkeznek az igen intenzív érrendszeri és idegrendszeri tünetek: hirtelen kipirulás, hőhullámok, erős izzadások naponta többször, alvászavarok, fáradtság, kedélyhullámzások. Később észrevehető a koncentrálóképesség csökkenése, depresszió, fejfájás.

Ennek oka elsődlegesen a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) hirtelen csökkenése. Ezek pótlásával 1-2 héten belül rendezhető a beteg állapota. Ha ezt nem akarja, vagy a kezelés nem elégséges, akkor keressen fel ideggyógyászt, aki a depressziót, fejfájást hatásosan tudja kezelni.

A hormonpótlás ma már többféle módon történhet.

A vérkeringésben szintén nagy szerepe van az ösztrogénnek. A vérnyomás emelkedését sokszor a nőgyógyász észleli először a hozzá forduló változókori panaszok miatt jelentkező nőnél. Fokozódhat az érelmeszesedés esélye, a vérzsír szintek, a koleszterinszint emelkedhetnek, a szívinfarktus gyakorisága is nő, s elérheti az azonos korú férfiak esetén tapasztalható szintet.

Ezek megelőzésére szintén a női hormonok hatásosak. A magas vérnyomás kezelésére a rászorulót belgyógyászhoz, kardiológusok irányítjuk.

A húgyivarszervek hámja is hormonfüggő. A női hormonok hiányában a húgyhólyag, húgycső, a hüvelyhám, szeméremtest is sorvad. Emiatt alakulhat ki a gyakori húgyhólyaggyulladás, vizelettartási nehézség, viszketés, vizeléskor jelentkező fájdalom, vizeletcsöpögés.

Nehezítetté, fájdalmassá válhat a házasélet a hüvelyfal sorvadása, szárazsága miatt. Ezek megoldására igen hatásosak a női egyéb gyógyszerek és műtétek mellett, esetleg helyett. Bőrünk is átalakul, sorvad, a benne levő kötőszöveti elem, a kollagén átépülése miatt. Sokszor az első figyelmeztető jel a bőr ráncosodása és a haj fokozódó őszülése. Az emlő állományában a mirigyállomány egy része leépül és helyére zsírszövet rakódik le. Ezenkívül a csípőn, combokon is zsírpárnák rakódnak le, s kialakul a nagymamaküllem.

Helyes étkezéssel, mozgással, sporttal ez jórészt megelőzhető.

A csontrendszerben is döntő szerepük van a nemi hormonoknak, ugyanis a csontépítést fokozzák. Hazánkban a menopauza miatti csontritkulásban szenvedő nők száma 1 millió körül van. Az ösztrogénhiány miatt az utolsó mensest követő 10 év után jelentkeznek a csontritkulás látható jelei.

A csonttömeg ekkorra olyan mértékben csökken, hogy már kis testi terhelésre is fennáll a törésveszély. Törések keletkeznek a csigolyákban, combcsontban, csuklóban, bokaízületekben. Ezen gondokkal a sebészeket, baleseti sebészeket keresik fel a betegek. Ebből is látható, hogy a klimaxot követő testi-szervi változások mennyi gondot jelenthetnek.

Célszerű, hogy az 50 év körüli nők jó kapcsolatot alakítsanak ki háziorvosukkal, akiknek az előbb felsorolt jelek bármelyikét jelezve, a megfelelő szakorvosokkal együttműködve harmonikus átmenetet biztosítsanak a változókoron.

| változókor, klimaktérium, menopauza
2007-11-30 11:58:37


Menopauza és boldogság

Egy oxfordi kutatás szerint a középkorú brit nők boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. A magyarok azonban még mindig szükséges rosszként élik meg ezt a...


Meddőséget okozhat a korai menopauza

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, de kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a re...


Biztonságosabb ösztrogénpótló készítmények

Az Észak-Texas-i Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.


Újra a hormonpótlásról

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrögképződés és a stroke kockázatát egy új tanulmány szerint.


A hőhullámok és a menopauza egyéb tünetei sokáig tarthatnak

A hőhullámok és a menopauza más tünetei átlagosan mintegy hét évig tartanak, és akár 14 éven át is jelentkezhetnek, tehát sokkal tovább, mint korábban vélték - der...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^