A változókor - menopauza

Míg évszázadokon át a nők jelentős hányada a szülés és gyermekágy szövődményeiben halt meg, az elmúlt évtizedekben nők milliói élik meg a változókort, és annak panaszait, korai, késői következményeit.

változókor, menopauza, klimax | Gyógy-ír   Kisalföld | Horváth, K.
Napjainkban a fejlett országok hölgyei életük kb. 1/3-át ebben az időszakban töltik. Nem közömbös, hogy ezek az évek milyen körülmények között telnek el.

A havivérzés megszűnik

A menopauza természetes esemény. A kifejezés a szabályos havivérzés megszűnését jelenti. Időpontja általában 45-55 éves korban következik be. Változókornak az utolsó havivérzés előtti és utáni éveket nevezzük. A vérzés elmaradását a petefészek működésének leállása okozza. Megszűnik a peteérés és a hormontermelés. A petefészek két fő hormonjának, az ösztrogén és progeszteron szintjének csökkenése rövid és hosszú távon egyaránt jelentős hatással van a szervezetre.

Jellegzetes korai panaszok

Már a vérzés végleges elmaradása előtti hónapokban, években jelentkeznek a menopauza korai tünetei: a hőhullámok, éjszakai izzadás, szívdobogásérzés, fejfájás. Ezek a tünetek a nők 70-80%-ában előfordulnak, s jelentősen befolyásolják mindennapi életüket. Azt, hogy a tünetek meddig állnak fenn, nem lehet megjósolni. Az esetek döntő többségében 2 éven belül megszűnnek, de akár egy évtizedig is elhúzódhatnak.

A hőhullámok és az éjszakai izzadás alvászavarhoz vezethet, ennek következménye pedig fáradékonyság, hangulatzavar, feszültség, ingerlékenység lehet. Mindezek a teljesítmény csökkenéséhez, csökkent önértékeléshez, a társasági kapcsolatok zavarához vezet.

Középtávú tünetek

Az utolsó vérzést követően néhány évvel jelentkeznek a középtávú tünetek, amelyeket a nemi szervek hámjának és az alsó húgyutak nyálkahártyájának sorvadása okoz. Az ösztrogén hiánya nemcsak a hám, hanem az alatta lévő kötőszövet sorvadásával is jár. Mindezek olyan kellemetlen panaszokat okozhatnak, mint az égő és viszkető érzés a hüvelyben, fájdalommal járó házasélet, gyakori vizeletürítés, húgyúti fertőzések, a vizelettartás nehézsége.

Késői hatás - csontritkulás

A változókort követő 5-10 év elteltével a hormonhiány késői tüneteit tapasztaljuk. Az ösztrogén védőhatásának megszűntével csontvesztés lép fel, ami csontritkulás kialakulásához vezet. Gyakoriak lesznek a csonttörések: a csukló, a csigolya, majd a kor előrehaladtával a csípőtáji törések kerülnek előtérbe. Az ösztrogén hiánya számos, az anyagcsere-folyamatokat és a véralvadást kedvezőtlen irányba befolyásoló változással is együtt jár. Ezek érelmeszesedéshez vezetnek. Gyakorivá válnak a szív- és érrendszeri betegségek. Az idős nők gyakran halnak meg szívinfarktusban, agyvérzésben.

| változókor, menopauza, klimax
2007-11-29 14:30:04


Menopauza és boldogság

Egy oxfordi kutatás szerint a középkorú brit nők boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. A magyarok azonban még mindig szükséges rosszként élik meg ezt a...


Meddőséget okozhat a korai menopauza

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, de kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a re...


Biztonságosabb ösztrogénpótló készítmények

Az Észak-Texas-i Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.


Újra a hormonpótlásról

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrögképződés és a stroke kockázatát egy új tanulmány szerint.


A hőhullámok és a menopauza egyéb tünetei sokáig tarthatnak

A hőhullámok és a menopauza más tünetei átlagosan mintegy hét évig tartanak, és akár 14 éven át is jelentkezhetnek, tehát sokkal tovább, mint korábban vélték - der...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^