Hirdetés

A hormonpótló terápia előnyei és kockázatai

Az FDA országos felvilágosító kampányt indított a menopauza tüneteit enyhítő hormonpótló terápia előnyeiről és kockázatairól szóló információk széles körben való elterjesztésére.

hormonpótlás, klimax, menopauza |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A 2000-es népszámlálási adatok szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 37,5 millió nő éri el vagy éli meg a menopauzát (40-59 éves életkor). Az FDA azt kívánja, hogy a nők többet tudjanak meg a hormonpótló terápiák új és folyamatosan megjelenő biztonsági kérdéseiről.

– Csakúgy, mint minden más gyógyszernek, a hormonpótló terápiának is egyaránt vannak előnyei és kockázatai, ezért fontos, hogy a nők a legújabb információk birtokában dönthessenek – jelentette ki dr. Susan Wood, az FDA-n belül a nők egészségével foglalkozó bizottság alelnöke. – Az FDA üzenete a következő: ha a menopauza tüneteinek enyhítésére hormonokat használsz, alkalmazd a legalacsonyabb dózist és a legrövidebb ideig.

Az FDA és partnerszervezetei azt tervezik, hogy felvilágosító anyagokat osztanak szét, hogy lehetővé tegyék a nők kellő tudományos bizonyítékokkal alátámasztott információn alapuló döntéseit.

Az utóbbi időben lefolytatott kutatások ugyanis drámai módon megváltoztatták a hormonterápiáról szóló korábbi ismereteinket, és a nőkben kérdések merülnek fel, vajon mit jelentenek számukra ezek az újabb tudományos eredmények.

A klinikai tanulmányok végkövetkeztetéseiből kiderült, hogy az ösztrogént (progeszteronnal vagy anélkül) használó nőknél jelentősen megnő a stroke és a vérrög-képződés kockázata. Az ösztrogén plusz progeszteron-terápiánál nő az emlőrák és a szívinfarktus veszélye is, ám a csak ösztrogén használatánál ez nem volt megfigyelhető.

Azoknak a nőknek, akinek megvan a méhük, általában kombinált ösztrogén- és progeszteron-terápiát írnak fel, azért, mert a progeszteron a méh nyálkahártyájának burjánzását, mely rákhoz vezethet, meggátolja, kivédi az ösztrogén szedésével járó ismert kockázatot.

A méheltávolításon átesett nők számára a hormonterápia kizárólag ösztrogénből áll. Az ösztrogén használata (progeszteronnal vagy anélkül) a 65 éves vagy annál idősebb nők körében a dementia (elbutulás) kockázatával jár. Az ösztrogén csökkenti a csontritkulás veszélyét, valamint progeszteronnal együtt alkalmazva csökkenti a colorectalis (vastag- és végbél) rák kialakulásának kockázatát is.

News Medical Net
hormonpótlás, klimax, menopauza

2007-11-30 23:27:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop