Utazás a lombikbébi körül

A lombikbébi-beavatkozás (In Vitro Fertilizáció - Embrió Transzfert IVF-ET) manapság a leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás.

megtermékenyítés, IVF, terhesség | Gyógy-ír   Kisalföld | Kőrösi, T.
Hazánkban a társadalombiztosítás öt alkalommal finanszírozza a nem kevés pénzbe kerülő beavatkozást.

Élettani körülmények között a petesejt az ovulációkor (petekilökődés) kiszabadul a petefészekből, majd a petevezetőben (tuba) egyesül a hímivarsejtekkel és ötnapos vándorlás után éri el a méh üregét. Sajnos, számos ok következtében - organikus vagy funkcionális petevezető-megbetegedés, endometriózis, sikertelen inszeminációk után, ismeretlen eredetű meddőségben - a petesejt nem tud a tubába bekerülni, így elmarad az előbb említett fertilizáció folyamata.

Az in vitro fertilizáció során a petevezető "munkáját"; a laboratórium helyettesíti. Itt történik a petesejtek megtermékenyítése a speciális módon előkészített hímivarsejtekkel, a préembriók tenyésztése, majd a méhszájon keresztül a méh üregébe juttatása.

Az IVF-ET-t szerte a világon ambulanter végzik, kórházi felvételt nem igényel. Főbb lépéseit a következőkben lehet összefoglalni:

  • - a petefészkek gyógyszeres kezelése, a kontrollált ováriumstimuláció;
  • - a stimuláció monitorizálása;
  • - az érett petesejtek hüvelyen keresztül történő, ultrahangvezérelt leszívása;
  • - a megtermékenyítés és tenyésztés folyamata;
  • - az embriók visszajuttatása a méh üregébe;
  • - a korterhesség megállapítása.
A petefészkek gyógyszeres kezelése

Az elmúlt húsz évben számos sémát dolgoztak ki arra, hogy a ciklus során több (általában 6-12) azonos érettségű, jó minőségű petesejtet (oocyta) termeltessenek meg a petefészkekkel. A stimuláció leggyakrabban alkalmazott formája, hogy előbb megállítjuk a petefészkek működését (down reguláció), majd injekciós formában alkalmazott hormonokkal újraindítjuk a tüszőtermelést. Ezzel a kezeléssel megakadályozhatjuk a petesejtek korai kilökődését az ováriumból és a kedvezőtlen, az embriók élettartamát (következményesen a terhességi rátát) negatívan befolyásoló idő előtti hormonhatások létrejöttét.

A stimuláció ellenőrzése

A stimulációra alkalmazott gonadotropinok - amelyek lehetnek vizeleteredetűek, vagy géntechnológiával létrehozott ún. rekonmináns hormonok - többszörös tüszőérést indítanak el. A naponta alkalmazott készítmények hatását részint hormonszintek meghatározásával, részint kismedencei hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével ellenőrizni kell. Meghatározzuk a tüszőnövekedés dinamizmusát, a hormontermelés egy tüszőre kalkulált értékét. Amikor a tüszők kellő nagyságot elértek, nagy dózisú, ún. human choriális gondotropin segítségével érjük el a follikulusokban lévő petesejtek végső érését.

Az embriótenyésztés

A lombikbébi "hőskorában"; (a ’70-es évek vége felé) nyitott hasi műtét segítségével, később hastükrözés (laparoszkópia) során távolították el az érett oocytákat. Ma a korszerű, ambulanter, vénás altatás mellett elvégezhető, ultrahangvezérelt, hüvelyen keresztül történő punkció segítségével szívjuk le a tüszők tartalmát és sztereomikroszkóp alatt keressük meg a petesejteket. Maga a beavatkozás kb. 15-20 percet vesz igénybe, a páciens három-négy óra múlva már elhagyhatja az intézetet.

A spermiumokat gondos előkészítésnek vetjük alá, amely során az ondóból kinyerjük a megtermékenyítésre legalkalmasabb hímivarsejteket, majd a petesejtet megfelelő számú - általában 150.000 - spermiummal hozzuk össze egy tápoldatot tartalmazó edényben. (Valószínű innét ered a "lombikbébi"; elnevezés.) Ezt követően a tenyésztőbokszba helyezzük őket, és 19-24 óra múlva ellenőrizzük a megtermékenyülést, további 1 nappal később a préembriók (zigóta) szaporodását.

Az embriók visszajuttatása a méh üregébe

A harmadik (egyre több alkalommal a leszívástól számított ötödik) napon elvégezzük az embriótranszfert: vékony, teflonbevonatú, egyszerhasználatos katétert vezetünk a méh üregébe, amely a kívánt számú embriót tartalmazza. Maximum három megtermékenyült petesejtet juttatunk vissza, majd egyórás ágynyugalom után a pár elhagyhatja az intézetet. A létszámfeletti, jó minőségű emb- riókat természetesen mélyhűtőben tároljuk.

Két héttel később a vizeletből (szükség esetén vérből) terhességi tesztet végzünk, amelynek pozitivitása esetén kb. 10 nappal később ultrahangvizsgálat is történik. Ha a vizsgálat egyértelműen megerősíti a terhesség létét, rövid ideig tartó kezelés után a terhesgondozóba irányítjuk a párt.

Előnyök és hátrányok

Mit mondhatunk, mik az IVF-ET előnyei? Mindenekelőtt az, hogy egyértelműen igazolni lehet a megtermékenyülést és csak a szabályos, jó minőségű embriók kerülhetnek transzfer során a méh üregébe. További előnyének könyvelhetjük el, hogy számos, ma még ismeretlen eredetűnek tartott meddőség esetében is igen magas terhességi rátát lehet a kezelés során elérni.

Természetesen ha vannak előnyök, akkor létezniük kell hátrányoknak is. Első helyen kell megemlíteni, hogy a beavatkozás igen drága műszereket igényel, amely miatt csupán centrumokban oldható meg eredményesen a párok kezelése: néha nagyobb távolságra kell utazni a cél eléréséhez. A több embrió visszahelyezése miatt növekszik a többes terhességek rizikója, amelyek a koraszülés-gyakoriság miatt szoros intézeti megfigyelést igényelnek a terhesség közepétől kezdve. Utoljára, de nem utolsósorban említjük azt, hogy - a társadalombiztosítási támogatás ellenére - a stimulációra alkalmazott, jó minőségű gyógyszerek meglehetősen komoly anyagi terhet rónak a meddő párokra.

| megtermékenyítés, IVF, terhesség
2007-11-30 13:33:46


Háromszülős baba született Kijevben

Háromszülős baba született Kijevben olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen.


A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosítottak magyar kutatók

A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosított a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Semmelweis Egyetem (SE) húszfős közös kutatócsoportj...


Egy 67 éves görög nagymama hordta ki lánya gyermekét

A világ legidősebb béranyája lett az a 67 éves nagymama, akinek görög orvosok segítettek kihordani lánya gyermekét.


Hivatalosan is világrekorder lett a 14 évnyi lefagyasztás után megtermékenyített petesejt

Hivatalosan is elismerte a Guinness Világrekordok, hogy a világon egyedülállóan hosszú ideig, 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg petesejtet egy argentin...


A bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta a "háromszülős" megtermékenyítést Nagy-Britanniában

A Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) is jóváhagyta Nagy-Britanniában a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárást: a súlyos, örökletes...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^