Szülés lefagyasztott petefészekszövet visszaültetés után

A világon először született baba olyan petefészekszövet beültetésével, amit még az anya gyerekkorában fagyasztottak le. Az első ilyen baba születése új reményt jelent olyan nők számára, akik rákbetegség, vérképzőszervi vagy immunbetegség miatt veszítenék el a termékenységüket.


A Dubai-i Moaza Al Matrooshi thalasszémiában szenvedett. A csontvelő átültetés előtt kemoterápiát kellett végezni nála, mely károsítja a petefészket. Ezért a kemoterápia előtt, akkor kilencéves korában eltávolították petefészke egyes szövetdarabjait, ezeket sejtvédő anyagokkal kezelték, majd a hőmérsékletét lassan csökkentették mínusz 196 fokra, és folyékony nitrogénben tárolták.

Tavaly öt szövetszeletet visszaültettek a fiatal nőbe, négyet a nem működő bal petefészkéhez, egyet a méhfalhoz erősítettek.

A beteg már korábban túlesett a klimaxon, de a beültetés után hormonszintje újra életkorának megfelelő lett, megindult a peteérés, termékenysége helyreállt. A gyerekvállalás sikerének érdekében lombikbébi programban vettek részt. Nyolc petesejtből három embrió termékenyült meg, közülük kettőt ültettek be a nő méhébe.

A világon az először 2004-ben Belgiumban született gyermek, akit édesanyja saját petefészekszövete visszaültetése után szült, de az első olyan eset, amikor serdületlen petefészek szövetet használtak fel.

| lefagyasztott petefészekszövet, petefészekszövet beültetés, termékenység
2016-12-18 11:32:57


Háromszülős baba született Kijevben

Háromszülős baba született Kijevben olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen.


A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosítottak magyar kutatók

A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosított a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Semmelweis Egyetem (SE) húszfős közös kutatócsoportj...


Egy 67 éves görög nagymama hordta ki lánya gyermekét

A világ legidősebb béranyája lett az a 67 éves nagymama, akinek görög orvosok segítettek kihordani lánya gyermekét.


Hivatalosan is világrekorder lett a 14 évnyi lefagyasztás után megtermékenyített petesejt

Hivatalosan is elismerte a Guinness Világrekordok, hogy a világon egyedülállóan hosszú ideig, 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg petesejtet egy argentin...


A bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta a "háromszülős" megtermékenyítést Nagy-Britanniában

A Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) is jóváhagyta Nagy-Britanniában a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárást: a súlyos, örökletes...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^