Megvétózta a portugál államfő a béranyaságot szabályozó törvényt

A portugál államfő megvétózta a meddőség bizonyos eseteiben béranyaságot engedélyező törvényt, és arra kérte a parlamentet, hogy a jogszabály újraszövegezésénél vegye figyelembe az élettudományi etikai nemzeti tanács (CNECV) ajánlásait.

Ez az első vétója a március 9. óta hivatalban lévő konzervatív Marcelo Rebelo de Sousának. Az államfő a törvényhozásnak szerdára virradó éjjel küldött közleményében a CNECV megállapításaira hivatkozva azt írta, hogy a vitatott törvényjavaslatban "nincsenek biztosítva a születendő gyermek és az őt kihordó nő jogai, és nincsenek megfelelően rögzítve a terhességi szerződés keretei".

A parlament által május közepén jóváhagyott törvény azt szabályozza, miként használhatják a béranyákat azok a nők, akiknek nincs méhük vagy más probléma miatt nem eshetnek teherbe. A jogszabály azt is tartalmazza, hogy a szolgáltatásért semmilyen típusú fizetség nem járhat.

A CNECV értékelése szerint a törvény szövege néhány felülvizsgálatra szoruló "jogi hézagot" tartalmaz. Ide sorolható például az arról szóló rész, hogy milyen körülmények között állhat el a szerződéstől a béranya, és az rész is, amely a magzat testi fogyatékossága vagy a terhesség megszakadása esetén való eljárást taglalja. Az etikai tanács szerint probléma az is, hogy nincsenek rögzítve korlátozások a várandósságot vállaló nő viselkedésére vonatkozóan.

A marxista Baloldali Blokk által kidolgozott határozatot támogatták a zöldek, a szocialista képviselők döntő többsége és a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőinek harmada, elutasították viszont a kommunisták és a Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) kereszténydemokratái.

A portugál alkotmány "abszolút vétót" biztosít az államfőnek a közvetlenül a kormány által elfogadott rendeletek esetében, és "relatív vétót" a parlament által jóváhagyott jogszabályokra vonatkozóan. Ez utóbbi esetben a parlament ugyanazt a törvényt változtatások nélkül abszolút többséggel elfogadhatja, az elnöknek pedig kötelessége azt nyolc napon belül kihirdetni, hacsak nem dönt úgy, hogy az alkotmánybíróság elé utalja a vitatott jogszabályt.

| mesterséges megtermékenyítés, embrió, béranya, meddőség, Lisszabon
2016-06-09 00:08:54


Háromszülős baba született Kijevben

Háromszülős baba született Kijevben olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen.


A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosítottak magyar kutatók

A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosított a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Semmelweis Egyetem (SE) húszfős közös kutatócsoportj...


Egy 67 éves görög nagymama hordta ki lánya gyermekét

A világ legidősebb béranyája lett az a 67 éves nagymama, akinek görög orvosok segítettek kihordani lánya gyermekét.


Hivatalosan is világrekorder lett a 14 évnyi lefagyasztás után megtermékenyített petesejt

Hivatalosan is elismerte a Guinness Világrekordok, hogy a világon egyedülállóan hosszú ideig, 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg petesejtet egy argentin...


A bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta a "háromszülős" megtermékenyítést Nagy-Britanniában

A Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) is jóváhagyta Nagy-Britanniában a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárást: a súlyos, örökletes...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^