Hirdetés

A meddőségi tesztek alkalmazása

Miközben a legtöbb meddőségi szakértő a már bejáratott vizsgálati módszereket alkalmazza annak kiderítésére, hogy egyes párok miért nem képesek a fogamzásra, az újabb meddőségi tesztek használata nagy eltéréseket mutat, derül ki egy USÁ-ban végzett országos felmérésből.

teszt, meddőség, vizsgálati, módszer, termékenységi, teszt |

The New York Times Health News Service   Medincorp

A közel 400 orvos válaszaiból az derült ki, hogy szinte mindegyikük három vizsgálati módszert használ rutinszerűen az öt hagyományos teszt közül - az ondóanalízist, a peteérés tényét és idejét meghatározó tesztet, valamint egy különleges röntgenvizsgálatot, a hiszteroszalpingográfiát, amelynek során azt próbálják meg kideríteni, hogy a nő petevezetéke nincs-e elzáródva, tehát a spermium el tud-e jutni a petesejthez.

"Semmi meglepő nincs abban, hogy a válaszadó orvosok több, mint 95 százaléka ezt a három tesztet végzi el rutinszerűen," vélte dr. Benjamin Younger, a birminghami (Alabama) American Society of Reproductive Medicine (ASRM) igazgatója.

"Ez orvosi szempontból helytálló, hiszen a szakemberek a leglényegesebb kérdésekre keresik a választ: hogy a nő termel-e petesejtet, a férfinak van-e spermája, és hogy van-e valami akadály a kettő találkozásának útjában," mondta dr. Younger.

Mintegy 5,3 millió amerikai párnak vannak meddőségi gondjai az ASRM szerint. Az ilyen pároknak termékenységi teszteket kell elvégeznie a kezelési módszer megállapításához, tehát hogy részt vehetnek-e olyan mesterséges megtermékenyítési programban, mint az in vitro megtermékenyítés, amelynek során a spermium laboratóriumi környezetben termékenyíti meg a petesejtet, majd az embriót visszaültetik az anyaméhbe, hogy ott természetesen fejlődjön tovább.

Két hagyományos vizsgálati módszert ismerünk még, amelyeket sokkal rit kábban alkalmaznak, mint az előző hármat, jelentették ki a bostoni Brigham and Women's Hospital kutatói a Fertility and Sterility című szaklap márciusi számában.

Az orvosok nyolc-kilenc százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen használ diagnosztikai célú laparoszkópiát - melynek során a sebész egy hosszú, vékony hasüregtükröt vezet be a hasfalon ejtett apró metszésen át, hogy megfelelően megvizsgálhassa a méhet, a petevezetéket és a petefészket.

Továbbá a válaszadó orvosok 79 százaléka állította azt, ho gy rendszeresen rendelnek el posztkoitális tesztet, amely a nő méhnyakjának nyálkahártyáját analizálja, hogy a spermium képes-e áthatolni rajta.

"Természetesen nem kell minden pácienst laparoszkópiára küldeni," mondta dr. Younger. És ami a posztkoitális tesztet illeti, kevés bizonyíték van a módszer megbízhatóságára nézve, tette hozzá.

"Ahogy fogy az egészségügyre fordított pénz, az orvosok csak azokat a vizsgálatokat végzik el, amelyek feltétlenül szükségesek," vélte dr. Younger.

Kevesebb orvos nyilatkozott úgy, hogy az újabb meddőségi teszteket is használja, a kutatók véleménye szerint egyrészt mert ezek drágábbak, másrészt használatukat illetően kevesebb adat áll rendelkezésre.

Néhány a vizsgálat eredményeiből:

- Az orvosok 66 illetve 22 százaléka rendeli el rendszeresen két terhességgel kapcsolatos hormon - a prolaktin és a luteinizáló hormon - vizsgálatát. Ezeket a teszteket a fiatalabb orvosok háromszor olyan gyakran alkalmazták, mint idősebb kollégáik.

- Az orvosok 55 százaléka alkalmazza rutinszerűen a medenceultrahang-vizsgálatot.

- A megkérdezettek 53 százaléka használ rendszeresen hiszteroszkópiát, azaz méhtükrözést, melynek során a méhnyakon keresztül át vizsgálják meg a méh állapotát.

- 24 százalék válaszolt úgy, hogy rendszeresen teszteli a férfi partnert antispermium-antitest vizsgálattal.

- A női orvosok férfi kollégáiknál két-háromszor gyakrabban fordulnak méhnyakkultúra-vizsgálathoz a bakteriális fertőzések vagy a nemi úton terjedő Chlamydia jelenlétének megállapítására.

- Az USA nyugati részén élő orvosok fele olyan gyakran rendelnek el méhnyakkultúra-vizsgálatot és hormonanalízist, mint középnyugati és keleti társaik.

Megjelent: Medical Tribune News Service

teszt, meddőség, vizsgálati, módszer, termékenységi, teszt

2002-07-31 18:28:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop