Hirdetés

A meddőség gyógyszeres terápiája

A gyermektelenség kezelése a megfelelő ismeretek hiányában az évszázad közepéig empirikus volt. Hamblen és Devis 1945-ben használtak először állati eredetű hormont a ciklus első felében, amely hatására beágyazódásra alkalmas méhnyálkahártya és terhesség jött létre.

meddőség, gyógyszeres kezelés |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K

Kép: iStockphoto

A gyors hormonvizsgálati módszerek kifejlesztése, az ultrahang-diagnosztika robbanásszerű fejlődése és a lombikbébimódszer világméretű elterjedése adott hatalmas lendületet a gyógyszeres terápia széles körű alkalmazásának.

Az életmódbeli hibák sterilitáshoz vezethetnek

A meddőség oka legtöbbször olyan rendellenesség, amelyet gyógyszerekkel, műtéttel eredményesen lehet kezelni és legtöbbször a petefészek hormontermelő (endokrin) és petesejttermelő (generatív) működésének zavara. Ezekben az esetekben a petekilökődés hiánya a meddőség közvetlen oka, amelynek hátterében az agy - köztiagy - agyalapi mirigy - petefészek tengely szabályozó működésének zavara áll, de más endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékvese) rendellenessége is fontos lehet, amelyek részletes tárgyalása messze meghaladná ezen rövid ismertető kereteit.

Mint ismeretes, a női meddőség kb. 25-30%-ának a hátterében az petekilökődés (ovuláció) rendellenességei állnak, amelyek közül a petefészek cisztás megbetegedése (PCOS) a legjelentősebb kórkép, de életmódbeli eltérések, az erőltetett sport, a fogyókúra, a stressz, a kövérség szintén ciklus- és vérzészavarokhoz, következményes sterilitáshoz vezethetnek.

A köztiagy működésének serkentése

Alapfeltétel, hogy az agyalapi mirigy, a petefészek és a méhnyálkahártya működő- és reakcióképes legyen. A gyógyszerek hatásmódját tekintve azt mondhatjuk, hogy ezek a vegyületek a köztiagyban (hypothalamusban) a női hormonokat (ösztrogén) érzékelő receptorokhoz kötődnek, így a szervezet ezen állapotot úgy érzékeli, mintha kórosan alacsony lenne a petefészekhormonok szintje, és a centrális hormonok termelődésének fokozásán keresztül fokozza a petefészek működését.

Ezen szerek hatóanyaga a klomifen-citrát, amely legszélesebb körben alkalmazott gyógyszer a petefészek működésének serkentésére az 1960-as évek kezdete óta. A gyógyszer előnye, hogy szájon át alkalmazható, ára pedig - az egyéb, stimulá- cióhoz használt gyógyszerekkel összevetve - alacsony és alkalmazása intenzív klinikai megfigyelést nem igényel. A kezelésre jól reagáló betegek kiválasztása komoly szakorvosi feladat, enélkül igen csekély hatásfokkal, alacsony terhességi rátával kell számolnunk.

A prolaktinszint csökkentése

Számos betegnél tapasztaljuk a tejelválasztásért felelős hormon, a prolaktin szintjének emelkedését: az esetek jelentős részében ez funkcionális eredetű (pl. fokozott gyermek utáni vágy, stresszhelyzetek stb.), de a kezelés megkezdése előtt az agyalapi mirigy hormontermelő daganatát mindenképp ki kell zárni. A hormon kóros emelkedése esetén - mindamellett, hogy az emlőből tejszerű váladékozás indul meg - elmarad a tüszőérés és másodlagos vérzéskimaradás, valamint következményes sterilitás jön létre.

Sárgatest-elégtelenség

Az ovulációs zavarok tulajdonképpen gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a petesejt-kilökődés után létrejött sárgatest működésének rendellenességét is. Mindezen problémát megszüntetendő, a ciklus 2. felében progeszteron tartalmú készítményeket alkalmazhatunk pl. a korábban említett terápiát követően, vagy ismeretlen eredetű meddőségben. A legmodernebb készítmények hüvelyi bevitelre alkalmasak, így a máj megkerülésével, mellékhatás nélkül szívódnak fel és direkt úton kötődnek a méh nyálkahártyájához: alacsonyabb vérkoncentráció mellett magasabb terhességi rátát érhetünk el és csökkenthetjük a vetélések előfordulási gyakoriságát.

Injekciós hormonkészítmények

Vannak szerek, melyek közvetlenül a petefészekre hatnak: ezek injekciós készítmények formájában alkalmazható ún. gonadotrop hormonok..

Mellékhatások

A kezelésnek mellékhatásai is jelentkezhetnek. Mindenekelőtt a túlstimuláció (petefészek [ovarium] hiperstimulációs szindróma [OHSS]) és a cisztaképződés. A túlstimuláció enyhébb formái spontán rendeződnek némi alhasi fájdalom kíséretében, középsúlyos és súlyos formái csak megfelelő kezelés, akár kórházi felvétel és hathatós terápia segítségével szüntethetők meg, enélkül akár az életet veszélyeztethető szövődmények is felléphetnek.

A túlstimulációnak további hátránya, hogy két-három cikluson keresztül ellenjavallt a további gyógyszeres kezelés. Nem elhanyagolható szövődmény, hogy a kezelés utáni esetek 20-40%-ában többes terhesség jön létre. Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy a kontrollált petefészek-stimulációt megfelelő indikáció alapján gyakorlott szakember indítsa el. A terápia során szükségessé válhat a sorozatban végzett ultrahangvizsgálat, hormonmeghatározás, hiszen ezek biztosítják az egyénre szabott, eredményes, terhességhez vezető kezelést.

meddőség, gyógyszeres kezelés

2023-09-26 16:51:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop