Természetes gyógymódok inkontinencia ellen

Sokan szenvednek inkontinenciában, de a legtöbben nem szívesen beszélnek a témáról. Többféle gyógyszer és műtéti eljárás áll a betegek rendelkezésére, ám léteznek alternatív lehetőségek is, az alábbiakat érdemes figyelembe venni azoknak, akiknek ilyen gondjaik vannak.

inkontinencia | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Kegel-gyakorlatok

A vizelettartást szabályzó izmok edzését szolgálják. Az inkontinencia korai szakaszában vagy műtét után igen hasznos. Gyógytornász tanítja be, folyamatos gyakorlással már 6-12 hét után is javulás tapasztalható (Magyarországon jól ismert a Kriston féle torna).

Edzés

A túlsúlyosak számára a fogyás igen fontos lépés az inkontinencia súlyosságának csökkentése felé. Az elhízott has nyomja a hólyagot és a kismedence izmait.

Hólyagtorna

Egyszerűnek tűnik, mégis, sok türelem kell hozzá, meg kell tanulni elhalasztani a szükségletet. Eleinte kezdjük 10 percekkel, majd föl 20 percig, a végén eljuthatunk odáig, hogy négyóránként kelljen csak kimenni. Segít a betegnek és az orvosnak is, ha naplót vezet az időpontokról.

Magnézium

A magnézium az izmok és idegek megfelelő működéséhez el engedhetetlen ásvány, vizsgálatok szerint sokat javít az inkontinencián, mert csökkenti a hólyagfal izomzatának görcsét, és lehetővé teszi a hólyag teljes kiürülését. Magnéziumot tartalmaz a kukorica, a burgonya és a banán, a kiegészítők szedése előtt azonban beszéljük orvosunkkal.

D-vitamin

A D-vitamin elősegíti a kalciumbevitelt és a csontok egészségét, de egyes kutatások szerint az inkontinencia előfordulása is ritkább. Sajnos sokan nem jutnak elegendő napfényhez, ilyenkor pótlással kell biztosítani az ajánlott napi mennyiséget.

Biofeedback

Ennek során elektromos szenzorokkal követhető az izmok működése, a beteg pedig visszajelzést kap arról, mi történik a szervezetében, ezáltal megérti, mely izmokat kell összehúznia például a Kegel-gyakorlatok során. Hatásos, ám költséges megoldás.

Hipnoterápia

A mély relaxáció és a nagyfokú koncentráció állapotában levő beteg jobban képes irányítania a testét, ez esetben a hólyagot és az izmok összehúzódását.

Pesszárium

Gyűrűhöz hasonlatos eszköz, a hüvelybe helyezve megtámasztja a hüvely falát és a hólyagot. Csökkentheti a stressz-inkontinenciát.

A dohányzás abbahagyása

Ha még egy okot keres a dohányzással való felhagyásra, íme: a füstmentes életmód az inkontinencián is javít, a nikotin ugyanis irritálja a hólyagot, ráadásul a dohányosok többet is köhögnek, a krónikus köhögés pedig kockázati tényezője a stressz-inkontinenciának.

Ne fogyasszunk koffeint

A koffein vízhajtó, ezáltal hozzájárulhat a hólyag irritációjához, és az izmok ingerléséhez, mindkettő inkontinenciához vezethet.

Igyunk eleget

Csak látszólagos az ellentmondás, az inkontinencia kezelésében igen fontos, hogy elég folyadékot igyunk.

Kevés folyadék fogyasztásának székrekedés lehet a vége, ami ingerli a hólyagot, és inkontinenciát okoz. Napi 6-8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt, de inkább napközben.

| inkontinencia
2011-03-24 11:15:18


Vizelettartási problémák

A vizelet inkontinencia részben más betegségek kísérő tünete lehet, részben az életkor előrehaladtával keletkező anatómiai eltérések következtében alakul ki. A fel...


Gátizom-gyakorlatok vizeletcsepegés ellen

A gátizom-gyakorlatokat a technikát kifejlesztő nőgyógyász után Kegel-gyakorlatoknak, intimtornának hívják. A gátizom gyakorlatok a stressz inkontinencia hagyományos ke...


Mit együnk hiperaktív hólyag esetén

A hólyag tárolási zavaráról van szó hiperaktív hólyag esetén, ilyenkor hirtelen jön a vizelési inger. Ezt sokszor nehéz elfojtani, a túlműködés így vizeletvesztés...


Intim torna - Kegel-gyakorlatok

Az intim torna segítségével megelőzhető az inkontinencia, azaz a vizeletvisszatartási képtelenség, és egy sor más, a kismedencével kapcsolatos probléma.


Természetes gyógymódok inkontinencia ellen

Sokan szenvednek inkontinenciában, de a legtöbben nem szívesen beszélnek a témáról. Többféle gyógyszer és műtéti eljárás áll a betegek rendelkezésére, ám létezn...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^