Hirdetés

Tanácsok a sürgető vizelési inger megelőzésére

Nem csak idősebb korban fordul elő gyakori sürgető vizelési inger (hiperaktív hólyag), illetve a vizeletvisszatartás képtelensége, vizeletcsepegés, az inkontinencia.

vizelési inger, inkontinencia, hiperaktív hólyag, |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép_ istock.com

A panaszok enyhítésére néhány jótanács, mit együnk és igyunk.

Túl sok folyadék

A túl sok folyadék fogyasztása fokozza a vizeletürítést, különösen hiperaktív hólyag esetén. Napi két liternél ne fogyasszunk többet, azt is inkább nap közben, ne este.

Túl kevés folyadék

A kevés folyadék bevitele csak látszólag segít, irritálja a hólyagot, ami fertőzés táptalaja lehet. Legalább napi egy liter folyadék elfogyasztása javasolt, ne feledjük, hogy az összes folyadékbevitel 20 százalékát az élelmiszerekben találjuk.

Alkohol

A sör, a bor és az égetett szeszes ital dehidrál, azaz kiszárít, mert növel a vizelet mennyiségét. Az alkohol a vizelettartást szabályzó agyi jeleket is megzavarhatja.

Koffein

A koffein serkentőleg hat a hólyagra, vízhajtó hatása van. Ajánlatos a kávé mennyiségét csökkenteni vagy koffeinmentes kávét inni. Koffeinforrás a csokoládé is.

Savas ételek és italok

A citrusfélék leve, a kávé, tea és a paradicsom savas kémhatása miatt ingerelheti a hólyagot, fogyasszunk ezekből minél kevesebbet.

Szénsavas italok

A szénsavas italok, ásványvizek, üdítők irritálják az érzékeny hólyagot, hiperaktív hólyag esetén kerülendők, hasonlóképpen a pezsgő, mely alkoholtartalma miatt kiszáradáshoz is vezethet.

Fűszeres ételek

Az egyébként ízletes fűszerek szintén nem tesznek jót a hólyagnak. Nem kell azonban teljesen lemondani róluk, az egyéni érzékenység miatt próbálkozzunk, míg eltaláljuk, miből mennyit fogyaszthatunk.

Édesítők
A cukor, a méz és a különféle mesterséges édesítők sem ajánlhatók hiperaktív hólyag esetén, itt szintén a kísérletezés segít.

Kiegyensúlyozottság

Nem lehet egyszerre leszokni kávéról, borról, fűszerekről, szódáról. Próbálkozzunk egyszerre mindig egyféle étel vagy ital elhagyásával, figyeljük meg, segített-e.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják a vizeletinkontinenciát, ilyenek a vérnyomáscsökkentők és vízhajtók, a kalciumcsatorna-blokkolók. Némelyik antidepresszáns megnehezíti a hólyag összehúzódását, az izomlazítók pedig a hólyag izmaira is hatnak. Az altatók éberségünket veszélyeztetik, nehezebben vesszük észre, ha tele van a hólyagunk. Beszéljük meg orvosunkkal a gyógyszerszedést.

vizelési inger, inkontinencia, hiperaktív hólyag,

2022-04-10 11:34:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop