Hirdetés

Rejtett izmok tornája: Kriston Intim Torna

A rejtett izmokat megdolgoztató intimtorna-foglalkozásokon olyan, egészséget támogató ismereteket és gyakorlati segítséget kapnak - elsősorban - a hölgyek, melyek jelenleg kimaradnak az iskolai oktatásból és az egészségügy szolgáltatásaiból. Pedig kár értük...

inkontinencia |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Áldott, K.

Az alhas védelmét szolgáló egészségórák hozzájárulnak a széklet- és vizeletürítési zavarok megelőzéséhez, melyek a magyarországi nőket 51%-ban érintik. Civilizációs létformánk gyakran arra kényszerít bennünket, hogy a szervezet számára megkönnyebbülést adó ürítést elfojtjuk mindaddig, amíg a hely vagy személyes szokások ezt megengedik. Ezért nem véletlen, hogy a vizelettartási nehézségek, a vizeletinkontinencia a felnőtt lakosságot tömegesen érinti. Az intimtorna-foglalkozáson kívül jelenleg nincs is más oktatási forma, ami eredményesen tanítaná, miként védheti magát gyermek, nő és férfi.

SZEMÉRMES BAJOK

A nők szemérmességük miatt gyakran inkább hallgatnak a kellemetlen testi tünetekről:

  • az elcsöppenő vizeletről
  • az erős bélfeszüléstől alkalmatlan helyen távozó szélről
  • a szexuális élet közben érzett hüvelyizom-renyheségről.

A problémák hátterében a medence kimenetét elfedő izmok tréning hiányában bekövetkező atrófiája (sorvadása) és a hasi szerveket megterhelő életvitel áll. A medencealapi izmok tudatosan vezérelhető harántcsíkolt izmokból állnak, míg őseinknél a négykézláb járásból adódóan csupán elzáró és kiengedő funkciót láttak el, az evolúciós fejlődés során, a két lábra állás következtében e tenyérnyi szövetrész feladata lett a hasi szervek alsó támasztása is. Fontos jellemzője, hogy képes mérete többszörösére is tágulni, majd újra nagy erővel záródni. A test egyetlen más területén sincs akkora alakváltozás, mint a medencealapon. Ezért szinte természetes, hogy az intim tünetek is elsősorban a nőket érintik.

STRESSZINKONTINENCIA

A medencealap gyengülésének egyik leggyakoribb tünete a stresszinkontinencia (SI).

Megerőltetéskor (hasi préskor, lépcsőnjárás, köhögés, tüsszentés) fellépő, akaratlan vizeletvesztést jelenti, mely során a hólyagon belüli nyomás nagyobb a maximális húgycső (intraurethrális) nyomásnál. A vizelet inger nélkül távozik. A súlyosság foka az egyén terhelésének mértékétől függ.

AZ SI FELOSZTÁSA SÚLYOSSÁGA SZERINT

I. fokú SI - erős hasi présnél (köhögés, tüsszentés, nevetés, orrfújás, szökdelés) jelentkezik.

II. fokú SI - már lépcsőnjárásnál vagy munkavégzés esetén is jelentkezik (futás, hasizomgyakorlatok, nehezebb terhek emelésénél).

III. fokú SI - amikor kisebb terhelésre (helyzetváltoztatás, járkálás) is elfolyik a vizelet.

Az SI leginkább a nőket érinti. Ennek oka, hogy a nők medencekimenetele szélesebb, ezért nagyobb területet kell áthidalniuk az izmoknak, és a rajtuk áthaladó három kivezető cső miatt szerkezete gyengébb a férfiakéhoz képest. Ezentúl a nők életük folyamán három - a medencealap erejét csökkentő változás beköszöntével számolhatnak.

  • Az első a fogamzóképessé válás
  • a második a termékenységgel járó fizikai változások
  • és a harmadik a változókor, a fogamzóképesség elvesztése. Mindhárom a gáti szövetrész stabilitásának gyengülésével jár.

MIÉRT A NŐK?

Hogy miért a nők érintettek gyakrabban az SI-ben? Mert a nők húgycsöve 4 cm, míg a férfiaké 20 cm hosszúságú. Természetes, hogy egy 16 cm-rel rövidebb izomszakasz nem képes olyan záróerő kifejtésére, mint egy hosszabb. A SI nem csupán az időseket érintő probléma. Az USA-ban készült felmérés szerint 18 éves lányoknál 18%-ban következett be akaratlan vizeletvesztés. Sajnos ez később akár több mint 50%-ra is nőhet. A hüvelyi szülés jelentősen tágítja a medencealapi izmokat, amelyek tudatos tréning nélkül nem regenerálódnak.

Az egy gyermeket szült nők 30-38%-ánál, a kétszer szültek 56%-nál, a háromgyermekesek háromnegyedénél jelentkezik akaratlan vizeletvesztés. A medencealap-izomzat meghatározza az életminőséget. Az eddigiek alapján talán nem túlzás ez a kijelentés. Amennyiben egy nő a vizeletvesztés nehézsége miatt úgy érzi, hogy elvesztette saját maga kontrollálását vagy örömtelenné válik a szexuális élete, esetleg nehézséget jelent számára a szél vagy a széklet szabályozása, akkor romlik a közérzete, ami óhatatlanul kihat a környezetére is.

SORVAD, HA NEM EDZIK

A test egyetlen vízszintes, rejtetten elhelyezkedő, akaratunktól függően működő, három rétegből álló izomlemeze, épp olyan, mint bármely más harántcsíkolt izom: vagy edzzük, vagy sorvadni kezd. Felelősek vagyunk működőképességének megtartásáért! Amennyiben nem trenírozzuk a medencealap izmait, úgy az izomrostok leépülnek. Csupán tudatos egészségnevelő munka segíthet abban, hogy a nők megértsék, testük rejtett tája felépítéséből és működéséből adódóan sérülékeny.

Az idő előre haladtával is veszít rugalmasságából és tartóerejéből, túlnyúlhat szülésnél, fokozottabban sorvadhat a nyálkahártya a menopauza idején. Ezek következtében nem csupán inkontinencia jelenhet meg, hanem más, izomgyengeséggel összefüggő "szégyenbetegség" is.

SZÉGYENBETEGSÉGEK

Gyűjtőnevüket onnan kapták, hogy a kezdeti izomgyengeségből adódó tüneteket - melyek még nem jelentenek betegséget - a szégyen miatt eltitkolják, és ha nem korrigálják, súlyosbodhatnak, akár betegségekké fajulhatnak.

A MEDENCE I. FOKÚ ATRÓFIÁJÁNAK TÜNETEI:

  • stresszinkontinencia
  • a vagina tónusának csökkenése
  • anális gyengeség, széklettartási gyengeség
  • aranyér

SEGÍTI A KISMAMÁKAT FELKÉSZÜLNI A SZÜLÉSRE

A gátizmokat fejlesztő gyakorlatok mindennapos végzése a kismamák szülésre felkészítése mellett az alhas védelmét is szolgálja. A gát izmait javasolt ráhangolni arra a fizikai változásra, ami a kitolási szakaszban történik. Ennek érdekében minél hamarabb érdemes elkezdeni a tornát, és egészen a szülés napjáig érdemes gyakorolni. Minél erősebb és irányíthatóbb egy izom, annál jobban képes sérülés nélkül nyúlni. A kismamák tréningjét képezik a gát és az alhas izmait lazító gyakorlatok, valamint lényeges a gátvédő vajúdástechnika elsajátítása is. A szülés napján érdemes már elkezdeni az intimtornát, hogy az izmok mielőbb visszanyerjék erejüket.

INTIMTORNA FÉRFIAKNAK

A férfiak is teljesen új dimenzióba kerülnek a gátizmokat erősítő torna hatására, másfajta önismeretre tesznek szert, hisz szexuális és testi önismeretük is fejlődik általa. Mindegy az, hogy ki milyen indíttatásból jelentkezik intimtornára, az a fontos, hogy a férfiak is merjenek magukkal foglalkozni, ráadásul egy olyan testrészükkel is, amivel a mindennapi életben nem szokás.

MIÉRT JÓ A FÉRFIAKNAK AZ INTIMTORNA?

A medencealap izmai az ürítésben és a szexuális élet során funkcionálnak leginkább, de ez nem elegendő ahhoz, hogy az izom friss és fiatalos maradjon. Ezeket ugyanúgy karban kell tartani, mint testünk más izomcsoportját. Például, ha nem sikerül karbantartani a hímvessző környéki izmokat, az erekciós magasság az idő előrehaladtával csökken. Az itt lévő szövetek, izmok sorvadásra hajlamosak, ami azt jelenti, hogy kevésbé lesz működőképes az izom és kevesebb lesz a tömege is. Ebből adódóan merevedésnél kevésbé zár ez az izomterület.

TEHÁT EZ A MÓDSZER JÓ HATÁST GYAKOROL

  • a potenciára
  • az egész gát működésére
  • és az ürítési funkciók megtartására.

Mind az ürítéshez, mind a here működéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy az erek jó állapotban legyenek. Ha az erek kitágulnak, visszér alakul ki, vagy ha meszesedés következtében beszűkülnek, akkor a tápanyagellátás romlik a medencealapon.

A megelőzés nagyon fontos terepe és célpontja az intimtornának. Kitűzött cél egyrészt a potencia védelme - meg kell tanítani a férfiakat, hogyan ügyeljenek a potencia biztonságára -, másrészt figyelmet kell fordítani a prosztatára, amely a férfi szervezetének érzékeny területe. 45 év felett nagyon gyakori a prosztatamegnagyobbodás. A duzzadt szövetek összenyomják a húgycsövet, s míg ekkorra a nőknél a vizelet megtartása nehéz, addig a férfiaknál a vizelet kiürítése okoz problémát. Ez is izomgyengeséggel függ össze, másrészt pedig a prosztata megnagyobbodásával, ami pedig nagyon gyakran akkor indul el, amikor a férfi szervezetében a tesztoszteron hormon mennyisége csökken. Ettől romlik a here vérellátása, illetve a szövetek keringése is.

Minden olyan prosztatabántalom, amely keringési elégtelenség következtében alakul ki, megelőzhető férfi intimtornával. Ez a sajátos mozgásforma azon túl, hogy védi a szöveteket, segít megőrizni a fiatalságot - nőknél és férfiaknál egyaránt.

Az intimtorna tehát olyan egészségkarbantartó tréning, amely segít bizonyos problémák enyhítésében és megszüntetésében. Fontos, hogy élvezni tudjuk testünket működés közben, és ne csak addig, amíg úgyis működik. Tegyünk hát valamit annak érdekében, hogy később is működőképes legyen.

MIRE JÓ A GÁTIZOMTORNA?

Az intimtorna célja:

1. A MEGELŐZÉS

  • várandóságra, szülésre való felkészítés
  • menstruációs alhasi panaszok csökkentése
  • a menopauzára való felkészítés
  • az egyes nőgyógyászati, urológiai, proktológiai műtétekre való felkészítés
  • az első lépcsős tünetsor bármelyikének esetén a későbbi állapotromlás megelőzése

2. REHABILITÁCIÓ

  • szülés után a gátizmok rehabilitációja
  • az I. fokú tünetek megszüntetése, enyhítése
  • nőgyógyászati, urológiai, proktológiai műtétek hatásának megtartása
  • férfiak esetében prosztata, illetve proktológiai műtétet követő gyors gyógyulás
  • az inkontinencia különböző típusaiban - minden életkorban - a megtartási funkciók fokozása

Természetesen a jól sikerült műtét hatását is meg kell őrizni, ezért a kismedence aktív védelme ilyen esetekben is javasolt.

inkontinencia

2007-04-01 08:31:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop