Hirdetés

Kínzó inger...

Meglehetősen kellemetlen, ha állandóan attól kell rettegnünk, hogy a hirtelen vizelési kényszer miatt ki kell szaladni. Gyakran előfordul, hogy csak igen kis mennyiségű vizelet távozik, vagy az érintett nem éri el időben a mellékhelyiséget. A fenti tünetek inkontinenciára utalnak...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):62-63   Celsus Kft. | Kovács, R.

Az inkontinencia sokak életét nehezíti meg, ráadásul előrehaladott stádiumban a vizelési kényszer állandó kísérője lehet a páciens életének. Emellett gyakori kísérőjelenség a húgycső táján jelentkező fájdalom is.

Nem merek otthonról elmenni...

Az érintettek az állandó kényszer miatt gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe, például bevásárlás közben, autóvezetéskor vagy a tömegközlekedési eszközökön. Színházba, koncertre már nem is mernek elmenni. Sokan attól való félelmükben, hogy kínos helyzetbe kerülnek, még a lakást sem hagyják el szívesen. Az "áldozatok" többnyire nők, 40-50 évesek, leginkább azonban az idős asszonyok érintettek.

ÉRDEMES TUDNI! Az utóbbi időben a megbetegedések száma megszaporodott az idős férfiak körében is.

Hólyagkontroll

A hólyag falában található "tágulásérzékelők" egy, a gerincvelőben lévő idegközponton keresztül jelentik az agynak, ha a hólyag megtelik. Ekkor rajtunk áll a döntés, hogy hólyagunkat azonnal, vagy később ürítjük-e ki.

Az akaratlagos ürítés impulzusa az agyból a hólyagba érkezik. Ez ösztönzi a hólyag izmait, hogy összehúzódjanak, és arra kész-teti a húgyvezetékek előtt található záró-izmokat, hogy kinyíljanak. A vizelet ilyenkor távozik - legalábbis az egészséges emberek esetében.

JEGYEZZÜK MEG! Az inkontinenciában szenvedő pácienseknél a fenti - az idegrendszer és az izmok között lejátszódó - folyamat zavart szenved. Esetükben már egy apró inger is kiválthatja a hólyag izomzatának erős összehúzódását, még akkor is, ha az még egyáltalán nincs tele. Ez magyarázza a már említett jelenséget, amikor csak egész kis mennyiségű vizelet távozik.

Apró ötletek

  • Semmiképpen se igyon kevesebbet, mint azelőtt; naponta legalább 2 liter folyadék elfogyasztása ajánlott! A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele fontos a húgyúti fertőzések megelőzése miatt!
  • Kerülje a vizelethajtó italokat: tea, kávé, alkohol!
  • Ha erős az inger, ne fusson a mellékhelyiségbe! A rázkódás ugyanis nyomást gyakorol a hólyagra. Ilyenkor inkább várjon nyugodtan, az erős vizelési kényszer csupán néhány percig tart.
  • Tartsa mindig melegen a húgyhólyag környékét, ne üljön le hideg kőre, padlóra! Így megelőzhető a hólyaggyulladás.
  • A tökmag hatóanyagai erősítik a hólyag izomzatát, és összességében szabályzó hatást gyakorolnak a hólyagfunkciókra.
  • Az aranyvessző görcsoldó hatású, gyulladásgátló, segíti a hólyag átmosását.

A zavar oka többféle lehet:

  • a húgyutak fertőzése
  • kiválthatja a has- és kismedencei izmok állandó feszülése
  • lelki eredet
  • okozhatja állandó izgalom, feszültség és hajszoltság is
  • hormonális változások is szerepet játszhatnak a tünetek kialakulásában.

A károsodások a hólyagot összehúzó izmokon kívül a hólyag záróizmait is megzavarhatják olyannyira, hogy azok az agyból érkező akaratlagos parancs nélkül is kinyílhatnak. Az érintettnek sajnos számítania kell arra, hogy ilyenkor vizeletvesztés történik, bizonyos körülmények között egészen addig, míg a hólyag teljesen ki nem ürül. Ekkor beszélünk kényszer-inkontinenciáról. Ezekben az esetekben az idegi impulzusok a hólyagürítést lehetővé tevő akaratlagos irányításról gondoskodó agyi irányítóközpontok mellett elhaladnak. A parancsnokságot ilyenkor az általunk nem befolyásolható vegetatív idegrendszer veszi át. Ez azt jelenti, hogy még "vasakarattal" sem tudunk hatni a folyamatokra.

A férfiak is érintettek

A férfiak esetében prosztatagyulladás válthat ki inkontinenciát. Hatására a húgyvezetékek annyira összeszűkülhetnek, hogy a hólyag többé már nem képes teljesen kiürülni. Mindig marad vissza annyi vizelet, mely tartósan ingerli a hólyagot. Leginkább az idős férfiakat érinti a probléma. Hólyagizomzatuk ugyanis gyengébb, mint a fiataloké.

Célzott tréning

A kezelés egyik lehetséges módja például egy speciális toalett-tréning. A páciens megtanulja, hogyan érhet időben a mellékhelyiségbe. A célzott hólyagtréning segít abban, hogy a kényszer jelentkezése és a mellékhelyiség elérése közötti időbeli távolságot az érintett megnyújtsa. A páciensnek "hólyagürítési naptár"-t kell vezetnie. Ebbe feljegyezik az egyes ingerek pontos időpontját, körülményeit, minden önkéntelen vizeletcsöppenést, ill. vizeletvesztést. Ezenkívül azt is, hogy mikor, mit, mennyit ivott és milyen feltételek között lépett fel a vizeletürítési kényszer. Az adatok kiértékelése hasznos információval szolgál az orvos számára!

Hasznos orvosságok

Egyes szerek segítenek, hogy a páciens úrrá lehessen a problémán. Enyhébb esetben beválnak a növényi eredetű szerek, melyek elsősorban a nemkívánatos ingert csökkentik, és lazító hatásúak. Ezek különféle gyógynövények hatóanyagait tartalmazzák - például aranyveszsző, medveszőlőlevél, tökmag, tökmagolaj, búzamag.

Amennyiben a panaszt fájdalom is kíséri, az orvos erősebb hatású, receptköteles készítményeket rendel. Ezek emeproniumot, oxibutinint, propiverint vagy trospiumchloridot tartalmaznak. A gyógyszerek a hólyag falára gyakorolt feszítő érzést mérséklik. Hatásukra csökken a nemkívánatos ingerátadás, és a hólyag többé spontán nem húzódik össze.

FONTOS! Sok páciens számára jelentenek segítséget a lazító- és koncentrációs gyakorlatok, melyek segítségével a vizeletürítési kényszer jobban ellenőrizhető. Ilyen például az autogén tréning, vagy a Jacobson-módszer szerinti progresszív izomlazítás.

Diszkrét védelem

Akaratlan vizeletvesztés esetére a gyógyszertárakban speciális, kiváló nedvszívó képességgel rendelkező betétek vásárolhatók, ezek könnyedén elhelyezhetőek az alsóneműbe. Létezik férfiak számára is! Előnyük, hogy lehetővé teszik a hólyagproblémákkal küszködők számára is a normális életvezetést. Erősebb vizeletvesztés esetében egyszerhasználatos alsónemű ajánlható.

K. R.

2005-07-07 19:05:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop