Hirdetés

Kegel-gyakorlatok

Az intim torna segítségével megelőzhető az inkontinencia, azaz a vizeletvisszatartási képtelenség, és egy sor más, a kismedencével kapcsolatos probléma.

Kegel-gyakorlatok, inkontinencia, intim torna |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A Kegel-gyakorlatok erősítik a kismedencének a méhet, a hólyagot és a beleket megtámasztó izmait. A gyakorlatok bárhol és bármikor végezhetők, vezetés közben, vagy a buszon utazva, még az íróasztalnál ülve is.

Miért fontos az intim torna

A kismedence izmait sok minden gyengítheti, terhesség, a szülés, az öregedés és a túlsúly. A belső szervek leszállnak, ekkor beszélünk a kismedencei szervek előeséséről. A hatás a kényelmetlen nyomásérzéstől a vizeletszivárgásig terjedhet. Ez az állapot azonban nem elkerülhetetlen, a Kegel-gyakorlatokkal késleltethető vagy akár meg is előzhető a szervek előesése, valamint az ezzel kapcsolatos tünetek.

Hogyan végezzük a gyakorlatokat

Kitartás kell ahhoz, hogy valaki megtanulja azonosítani a kismedence izmait, és képes legyen összehúzni, majd elernyeszteni őket.

Először is keressük meg a megfelelő izmokat. Ujjunkat a hüvelybe helyezve próbáljuk meg összehúzni a környező izmokat. Éreznünk kell, ahogy a hüvelyünk összehúzódik, és a kismedence felfelé mozdul. Ezek után lazítsuk az izmokat a kiindulóhelyzetbe. Megpróbálhatjuk elállítani a vizelet folyását, ha sikerül, az alapokkal megvagyunk. Ebből azonban ne csináljunk szokást, a Kegel-gyakorlatokat csak üres hólyaggal végezzük, mert különben az izmokat gyengítjük, valamint nem fogjuk tudni teljesen kiüríteni a hólyagot.

Ezek után tökéletesítsük a technikát. Ha azonosítottuk a kérdéses izmokat, ürítsük ki a hólyagot és feküdjünk hanyatt. Húzzuk össze a kismedence izmait, és tartsuk így 5 másodpercig, majd lazítsunk 5 másodpercig. Ezt 5 alkalommal végezzük. Később eljuthatunk a 10 másodperces ciklusokig is.

Figyeljünk oda a gyakorlatra, és vigyázzunk, ne hajlítsuk közben a has, comb vagy a fenék izmait. Ne tartsuk vissza a levegőt, lélegezzünk nyugodtan, a megszokott módon.

Ezt a gyakorlatsort naponta 3-szor ismételjük, és célozzuk meg a napi 10 alkalmat. A gyakorlatok nagy előnye, hogy bármilyen rutin tevékenység közben végezhetők, közlekedés, főzés, TV-nézés közben is.

Mikor számíthatunk eredményre?

Ha rendszeresen végezzük a gyakorlatokat, már 8-12 hét után ritkább lesz a vizeletcsepegés. Vannak, akiknél drámai a javulás, mások az állapot romlását akadályozhatják meg. Jó, ha a gyakorlatok végzése rutinszerűvé válik, a napi program része lesz.
Kegel-gyakorlatok, inkontinencia, intim torna

2019-05-29 19:02:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop