Hirdetés

Csip-csup ügyek

Létezik olyan - elsősorban a tőlünk nyugatra fekvő országokban ismert - szelíd gyógymód, amely a kiropraktikával, csontkovácsolással rokon, és sokféle betegség, többek között bizonyosfajta inkontinencia kezelésére is alkalmas.

inkontinencia |

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(2):18-18   Celsus Kft. | Gábor, É.

Az inkontinenciáról (vizelettartási zavarról) egyre gyakrabban olvashatunk a női lapokban, viszont ritkán beszélünk róla az orvosi rendelőben. Az orvosok nem kérdeznek rá, a hölgyek pedig nem feltétlenül számolnak be a szégyenletes "vizeletcsepegés"-ről. Az érintettek általában tévesen azt gondolják, hogy szülés után, vagy egy bizonyos kor elérésekor (menopauza) ez a tünet természetes - vagyis beletörődnek, és némán szenvednek.

Pedig léteznek már hatékony kezelési módszerek, és az erre odafigyelő szakemberek folyamatosan kutatnak a még jobb és jobb megoldások után. Rájöttek, hogy bizonyos apró mozdulatok segítségével sok hölgy esetében javulást, vagy teljes gyógyulást tudnak elérni. Hogy hogyan? A kiváltó ok kezelésével.

A kezelés mindig komplex

Az inkontinencia terápiája sohasem egyféle módszeren alapszik. Több síkon, párhuzamosan kell dolgozni a kellő hatékonyság érdekében.

  • Az első módszer, amit ilyenkor érdemes megpróbálni a tünetek visszafordítása érdekében: a problémáért felelős izmok edzése, rehabilitációja.
  • Meg kell tanulni a lazítást is (pl. autogén tréning alkalmazásával), a szervekre koncentrálva kontrollálni tudjuk azok működését.
  • Továbbá fel kell mérni, hogy nincs-e olyan beidegzési és energia/vérkeringési blokk, ami a tünetek fenntartásáért felelős vagy azokat rontja.

Jó tudni!

A probléma kiváltásához elég egy kisebb inger is, amely a vesétől az uréter (húgycső) irányába, vagyis a has alsó része felé hat, és a hasűri nyomást fokozza - például tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor, vagy nehéz tárgyak emelésekor, esetleg futás közben. A leggyakoribb két fő mechanizmus:

  • A vesét körülvevő izmok lazulása: a záróizom tónusgyengeségét gyakran a szüléssel kapcsolatos trauma (pl. nagy súlyú újszülött, elhúzódó szülés stb.) váltja ki. A problémák jelentkezhetnek már a terhesség vége felé, vagy a szülés után, de lehet, hogy csak a menopauza időszakában. Ebben az időszakban az ösztrogének mennyisége csökken, s ez az izmok ellazulásával, megnyúlásával jár. A húgycső meggyengül, így ellenállása lecsökken a vizeletsugárral szemben.
  • Kiváltó ok lehet a vesék szabálytalan elhelyezkedése is: ez is lehet szülés vagy medenceműtét okozta sérülés következménye, de gyenge testalkatú, vagy éppen nagyon elhízott egyén esetében is előfordulha

Gyógyítás két szakaszban

Legfontosabb feladat a gát környéki izmok (vagyis a kismedencét megtámasztó izomzat) erősítése. Erről már többször írtunk korábbi számainkban. A könnyen megtanulható gátizomtorna az esetek 40%-ában meggyógyítja, 30%-ában csökkenti a tüneteket, míg 30%-ban eredménytelen. Azokban az esetekben, amikor a hölgyek nem tudtak teljesen megszabadulni a problémától, vagy nem elégedettek az eredménnyel, a műtétet viszont szeretnék elkerülni, az oszteopátia további segítséget jelenthet.

Az oszteopátiás kezelés két fázisban zajlik. Intravaginális úton a vese alsó szakaszának környezetét tágítják, ezzel a szerv receptorait hozzák működésbe. Ezek a finom vevőkészülékek közvetítik bizonyos gerincvelőidegektől a vese felé az ingereket. Stimulálásuk tónusba hozza a problémáért felelős területeket, amelyek így apránként visszaemlékeznek majd a normális, természetes működésükre. A hólyagizomzatra ható ingerek (masszázs) csökkentik a helyileg kialakult szövetfelszaporodást, amely addig a záróizom rugalmasságát nyilvánvalóan rontotta.

Tipp : ehelyett nagyon jó a már nálunk is régóta kapható hüvelygolyó, melynek masszírozó hatása szintén javítja a gátizmok tónusát.

A második fázisban az oszteopátiás szakember azokra a hasi szervekre hat, amelyek a vizelet elfolyásáért felelősek. A has áttapintásával megvizsgálja a belső szervek elhelyezkedését, állapotát. Megtalálja az esetleges blokkok helyét, a feszültséget helyileg feloldja, és működésbe hozza, harmonizálja a vizeletkiválasztó rendszert. Ezután olyan fogásokat alkalmaz, amelyek a vesét erősítik, végül otthoni gyakorlatokat is javasol.

Jó tanács : ha oszteopátiához értő szakembert nem talál a lakhelyéhez közel, keressen kiropraktőrt, manuálterapeutát és akupunktőrt! A kismedence és a has területén található energiablokkok, csigolyablokkok oldását ők is el tudják végezni.

A gyógyuláshoz 5-7 kezelés elegendő!

Általában 5-7 kezelés szükséges ahhoz, hogy az adott esethez képest jobb állapotot lehessen elérni. Természetesen sok múlik az érintett aktivitásán is, ha többet gyakorolja otthon a gátizomtornát, jobb és gyorsabb hatásra lehet számítani.

Sokat segít a testsúly rendezése is, hiszen a súlyfelesleg miatt nagyobb nyomás/terhelés hárul a kismedencei gátizmokra.

A módszer akár műtétek utáni rehabilitációhoz is hasznos lehet, ezáltal stabilizálható az elért állapot, és szinten tartható a szervek megfelelő működése.

Gábor Éva

inkontinencia

2004-01-27 18:37:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop