Hirdetés

Az intim torna

A Szent Rókus Kórház a nőgyógyászat-urológia ambulancia keretein belül az országban először kezdte alkalmazni az Intim Torna® módszert az altesti izomgyengeségek miatt kialakult elváltozások mérséklésére, megszüntetésére.

intim torna, gátizomzat, vizelet-inkontinencia |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kriston, A.

Elsősorban hasi nyomásra kialakuló akaratlan vizeletvesztés különböző fokú elváltozásaiban alkalmaztuk a módszert (a betegek a legtöbb esetben más altesti tünettel is rendelkeztek: végbélgyengeség miatt szél, székletvesztés, aranyér, altesti szervek süllyedéses elváltozásai, szexuális élet örömtelensége a meggyengült hüvelyfal miatt). A szégyentünetek a felnőtt női lakosság felét érintik. Amennyiben korán kezdődik a kezelés gyorsan, bármilyen életkorban megszüntethetők, vagy legalábbis lényegesen mérsékelhetők. Amennyiben szégyen miatt az érintett nem mer orvoshoz fordulni, úgy a tünetek súlyosbodnak, és csak komolyabb kezelés (műtét) árán állítható vissza az egészség. Ez a helyzet értelemszerűen nagyobb megterhelést ró az egyénre és a társadalomra egyaránt.

Mi az Intim Torna® (IT)?

Az alhas egészségét szolgáló prevenciós (megelőző) és rehabilitációs módszer gyerekek, nők és férfiak számára, mely a medencelap izmaira korlátozódó speciális gyakorlatokat, illetve a medence működési feltételeinek javításához szükséges szokásáthangoláshoz nyújt ismereteket. Eddigi tevékenységem alatt több ezer nő tanulta meg az IT-t. A visszajelzések kivétel nélkül pozitívak.

Miről számoltak be a nők?

  • Megszűnt az izomgyengeségből adódó vizeletvesztés.
  • Egyes idegi eredetű inkontinenciák kiegészítő terápiájaként az IT áthangoló gyakorlatai segítik a hólyagfal feszültségének oldását.
  • A végbél záróizmának erősödésével szabályozhatóvá vált a korábban már kontroll alól kikerült szél és székletvesztés.
  • A szexualitásban részt vevő izmok feszesebbé válásával a párkapcsolat minősége javult. Sokan ennek köszönhették házasságuk helyreállását, önbizalmuk visszaszerzését.
  • A hólyag, méh, végbél alsó támasza erősebbé válik, ezzel együtt az altestben jelentkező húzóérzés csillapodik vagy megszűnik.
  • Súlyosságtól függően csökkennek vagy megszűnnek az aranyeres panaszok.
  • A hasi szervek süllyedésében lényeges kiváltó tényezőként szereplő székrekedéses hajlam megszűnik vagy jelentősen csökken.
  • A várandós kismamák képesek a kiváló gáti erő megtartására a folyamatosan gátgyengítő hormonműködéssel szemben. Jó orvos-mama kapcsolat esetén gátvédő vajúdástechnikával a legjobb feltételek teremtődnek ahhoz, hogy a nő aktívan vegyen részt a saját szülésében.
  • A vaginizmussal szenvedő nők a kontroll fokozásával, szexológus kezelése mellett képesek megszüntetni panaszaikat.
  • Az altestre kiterjedő, rendszeresen visszatérő altesti gyulladásokra való hajlam orvosi kezeléssel párhuzamosan csökken, megszűnik.
  • A menopauza idején jelentkező altesti nyálkahártya-gyengülés enyhe tünetei jelentősen csökkenthetőek.

A kezelés hatékonyságát jelzi, amikor az érintett személyek szubjektív módon tüneteik megszűnéséről számolnak be. Mégis megnyugtató a tény, hogy most már műszeresen, objektív vizsgálómódszerrel is sikerül bebizonyítani, hogy a betegek gátja tíz hét alatt erősebbé, gyorsabbá, állóképesebbé, jól koordinálttá vált.

A hatékonyság mérésekkel is igazolható

A vizsgálat során a hüvelybe helyezett tamponszerű tubusra ható erő nagysága egy monitoron megjeleníthető. A vizsgálati protokoll mérhetővé teszi a gát különböző paramétereit. Az IT megkezdése előtt és után kapott gáti teljesítmény összehasonlít ható. Az adatok egyértelmű erő növekedést tükröznek. Az érintettek gátjának gyorsasági ereje 100 százalékos, maximális szorítóereje 86 százalékos, izmainak állóképessége pedig 95 százalékos javulást mutatott. Ezzel bizonyossá vált, hogy az IT segítségével a gát működési képessége megnő.

Sajnos - még kórházi körülmények között is - előfordul, hogy speciális képzésben részt nem vett szakember, az IT nevet alkalmazva, nem az IT gyakorlatait tanítja, és ezzel jelentős kárt okoz betegének. (Fővárosi kórházban gyógytornász által provokált hólyagsérv.) Ezért tartjuk lényegesnek, hogy az IT módszer csak képzés keretében sajátítható el, a módszer kidolgozójának írásos engedélyével.

Minden IT tréner a módszerből szigorú követelményrendszerre épülő vizsgát tesz. Az oktatás módszertana minden mozgástanítástól jelentősen eltér. Ez a tény megnyugtató, hiszen a módszer szubjektív és objektív mércével nézve is hatékony. Minden - tanúsítvánnyal rendelkező - tréner az ország területén ugyanazt az ismeretanyagot tanítja, segítségre képes.

Kik lehetnek trénerek?

Szülésznők, védőnők, orvosok, ápolónők, testnevelők, gyógytornászok, természetgyógyászok.

Kiknek ajánlott az IT?

Akiknek gyenge a gátja, vagy nem akarják, hogy elgyengüljön. Senki ne áltassa magát. Nincs olyan harántcsíkolt izomszövet, mely tréning nélkül is megőrzi feszességét. A gát az egyetlen víz szintes, akaratlagosan működtetett izomlemez, mely nagy súlyt cipel, nagy tágítóerőnek kitett, és a leginkább mostohán kezelt testrészünk. Ugyanakkor az ürítés feletti kontroll és a párkapcsolat minősége függhet tőle.

Mi okoz nehézséget a nőknek az IT vel kapcsolatban?

Nehezen tanulják a gyakorlatokat egy olyan testrészen, ahol a szövetek már gyengék, nem láthatóak, működtetésük szégyennel párosul. Ez azonban szakember segítségével leküzdhető. A gond abban rejlik, hogy nagyon sok nő, amikor érzi a javulást, abbahagyja a gyakorlást, és csak akkor kezdik újra, ha arról olvas, vagy ismét megjelennek a tünetei.

Milyen életkorban lehet alkalmas egy nő a gáti erő növelésére?

Erre minden életkorban alkalmasnak bizonyulnak a nők. Csupán egy feltétele van a gáti fiatalságnak, a gyakorlatokat naponta kell végez ni. Ennek hiányában a medence alap szövetei sorvadásnak indulnak.

Kik látogathatják a tanfolyamokat?

Fiatalok, idősebbek egyaránt. Eddig leginkább olyanok szánták rá az időt, akiknek izomgyengeséggel összefüggő szégyentünete ik voltak, rajtuk kívül a foglalkozáson részt vesznek szülésre, menopauzára készülők, illetve in kontinens betegek. Most megfigyelhető egy olyan tendencia is - elsősorban a magasabb egészség kultúrával rendelkező nők körében -, hogy megelőzésképpen vagy a párkapcsolat védelme miatt tanulják a tréninget.

intim torna, gátizomzat, vizelet-inkontinencia

2007-11-30 12:57:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop