Hirdetés

A női vizeletinkontinencia

Népbetegségről van szó és bár nem olyan veszélyes, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, az ember életminőségét jelentős mértékben befolyásolja.

női vizeletinkontinencia |

Gyógy-ír   Kisalföld

A női vizeletinkontinencia tönkreteheti a párkapcsolatot, a szexuális életet, a társadalmi kapcsolatokat. Ez érthető, hiszen akinek váratlanul, akaratlanul elfolyik a vizelete, kerüli az olyan helyzeteket, ahol ez kellemetlenséget okoz neki. Nem jár társaságba, mert állandóan úgy érzi, hogy vizeletszaga van, lehetetlenné válik a normális testmozgás, a fizikai munka, a normális nemi élet.

A Nyugat-Európai statisztikai adatok alapján a 40 év feletti nők 10-25%-ánál jelentkeznek ezek a tünetek, az adatok természetesen hozzávetőlegesek, hiszen lehetetlen pontosan felmérni az előfordulási arányát.

Magyarországon a becsült adatok alapján kétszer ekkora a betegek száma, ez részben szegényes egészségkultúránkra vezethető vissza, a betegek egy része a korral járó természetes jelenségnek veszi a vizeletcsepegést, sokan nem tudják, hogy kezelhető, gyógyítható elváltozásról van szó, mások egyszerűen szégyenérzetből nem fordulnak orvoshoz a problémájukkal.

A következőkben ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik változtatni akarnak kellemetlen helyzetükön.

Stresszinkontinencia

A vizeletinkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, a betegek nem tudják szabályozni vizeletürítésüket. Több formája van, a leggyakoribb az úgynevezett stresszinkontinencia, amikor a hasűri nyomás fokozódása esetén - pl. köhögés, tüsszentés, emelés, lépcsőn járás, futás - a húgyhólyag záróizomzata nem képes megtartani a hólyagban lévő vizeletet, s az vizelési inger nélkül, akaratlanul, visszatarthatatlanul, különböző mértékben elfolyik. Ennek a típusnak az aránya az összes vizeletinkontinencia esetén kb. 70%.

A medencefenék izomzata elégtelenségének helyreállítására több lehetőség adódik, mint pl. az intim torna, a gyógyszeres kezelés, a műtéti megoldás - ezekre később visszatérünk.

Késztetéses inkontinencia

A másik gyakoribb inkontinenciaforma az urge, vagyis a késztetéses inkontinencia, amikor hirtelen erős vizelési inger jelentkezik és a betegnek nem marad elég ideje, hogy elérje a WC-t. Ennek hátterében hólyagbeidegzési zavar, gyulladás, hólyagkő, hólyagdaganat állhat.

A kezelés elkezdése előtt feltétlenül szükséges a kiváltó ok megállapítása, hiszen a vizeletcsepegés ebben az esetben lehet, hogy csak egy tünet, ami a kiváltó ok megszüntetése után szintén megszűnik. A hólyagbeidegzési zavar gyógyszerrel kezelhető.

Túlfolyásos inkontinencia

Még a túlfolyásos inkontinenciáról érdemes szólni, mikor is a vizelettel telt hólyagból a megnőtt nyomás miatt egy kevés vizelet túlcsordul. Ennek az oka lehet vizeletfolyási akadály a húgycsőben - pl. szűkület, daganat -, ilyenkor is a kiváltó ok megszüntetése a megoldás.

Kezelés előtt szakszerű kivizsgálás szükséges

Egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet.

Mielőtt a kezelés bármelyik formáját elkezdenék - gyógyszeres kezelés, intim torna, műtéti megoldás -, mindenképpen pontosan meg kell állapítani az inkontinencia típusát és a kiváltó okot, csak ezután szabad megfelelő megoldást választani.

Nagy hiba bármelyik típusú inkontinenciában szenvedő beteget gyógyszerrel vagy intim tornával kezelni, míg nem tudjuk biztosan, hogy nincs pl. hólyagdaganata. Egy ilyen hiba a beteg életébe kerülhet!

Az inkontinencia típusának megállapítása egyértelműen szakorvosi feladat. Ezt pontosan tudják a háziorvosok és az intim tornát vezető trénerek is, tehát ha a beteg közvetlenül náluk vagy az urológiai rendeléseken jelentkezik, biztos lehet benne, hogy megkapja a szakszerű ellátást betegségével kapcsolatban.

Széles körű együttműködés kialakulása van folyamatban a háziorvosok, az intim tornát vezető trénerek, az urológusok és a nőgyógyászok között, erről a közeljövőben a különböző médiákban is pontos tájékoztatást fognak kapni a betegek.

A női stressz-vizeletinkontinencia műtéti megoldása

Konzervatív kezelési lehetőség a különböző betétek, pelenkák használata. Egyes felmérések szerint az intim betétek 1/3-át enyhébb vizeletcsepegés ellen használják fel! A gyógyszeres kezelés a hólyagizmok tónusának fokozása által csökkenti a vizeletcsepegést.

Az intim torna, ami az utóbbi időben nagyon helyesen egyre nagyobb mértékben terjed, a károsodott gátizomzat erősítésén keresztül szünteti meg a vizeletvesztést.

A műtéti megoldásokat a tisztán stresszinkontinenciák eseteiben lehet alkalmazni, amikor a vizelet hasűri nyomás fokozódása esetén különböző stressz-szituációkban csepeg el, pl. köhögés, tüsszentés, emelés, lépcsőn járás, nevetés stb.

A műtéti megoldások között szereplő hüvelyplasztika a lesüllyedt hüvelyfal és hólyagalap megemelésére szolgál. Hatásfoka a legalacsonyabb a műtéti megoldások között, a különböző statisztikák alapján 37-50%.

A különböző hólyagnyak-felfüggesztéses megoldások eredményessége lényegesen jobb, 70-90% között mozog, viszont lényegesen nagyobb műtéti beavatkozással, megterheléssel, több műtéti szövődménnyel járnak.

Most egy, Magyarországon viszonylag új - kb. 1 éve alkalmazott - műtéti eljárást szeretnék bemutatni. Ez a TVT plasztika.

A medencefenék izmainak meggyengülése következtében lesüllyed a hólyagalap és a hólyagnyak, megszűnik a hólyagnyak és a húgycső között fennálló élettani szöglettörés és nem tud rendesen működni a hólyagzáró izomzat.

A műtét lényege, hogy ezt a szöglettörést visszaállítja, mégpedig úgy, hogy a húgycső alatt átvezetett rugalmas szalaggal megemeljük a húgycsövet és a szalagot a hosszú egyenes hasizom fölé vezetve rögzítjük.

A beavatkozás előnye a kis műtéti megterhelés - akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, olyan betegeken is, akiket egyébként a különböző egyéb kísérőbetegségek miatt nem lehet operálni.

A műtét után azonnal megszűnik a vizeletcsepegés, a helyi érzéstelenítésben végzett műtét után 1 órával a beteg felkelhet és spontán tud vizelni. 7-10 nap múlva a betegek visszatérhetnek megszokott életvitelükhöz, dolgozhatnak.

Rövid ideig tart a műtét, néhány nap kórházi tartózkodás szükséges csak.

A korábbi sikertelen inkontinencia elleni műtétek után is eredménnyel alkalmazható, nem marad vissza műtéti heg (1-1 cm-es metszés a szeméremcsont felett a hasfalon).

A különböző intézetek felmérései alapján a műtét hatékonysága meghaladja a 90%-ot 5 éves utánkövetést figyelembe véve.

A műtétet jelenleg osztályunkon térítésmentesen el tudjuk végezni megfelelő kivizsgálás és előkészítés után.

Nagy segítséget és reményt nyújt ez a műtéti megoldás azon betegek számára, akik túl vannak egy vagy több sikertelen műtéten a vizeletcsepegésük miatt, vagy eredménytelen volt a konzervatív kezelés - pl. az intim torna vagy a gyógyszeres kezelés.

Újra teljes értékű életet élhetnek azok a betegek is, akik eddig nem tettek semmit a problémájuk megoldása érdekében akár szégyenérzetből, akár amiatt, hogy nem tudták, számukra is van kiút ebből a helyzetből.

női vizeletinkontinencia

2007-11-29 14:27:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop