Hirdetés

A gátizomzat szerepe és tréningje

A medence kimenetét lezáró izomzat két egymás alatt elhelyezkedő izomcsoportból áll:

intim torna, gátizomzat |

Gyógy-ír   Kisalföld | Vincze, Á.

  • a kismedence alsó, kimeneti nyílását lezáró izmos, kötőszövetes lemezrendszerből,
  • a felszínesebben elhelyezkedő gátizomzatból.
  • A gátizomzat szerepe:
    • a kismedencei szervek alátámasztása,
    • végbél körüli rostjai a végbél külső záróizmaiként működnek,
    • a húgycső alsó részén gyűrűszerűen elhelyezkedő izomrostjai lehetővé teszik a vizelet akaratlagos visszatartását,
    • hozzájárul a hasűri nyomás fokozásához (hasprés),
    • lágy szülőcsatornát alkotva lehetővé teszi a magzat megszületését,
    • fokozza az élvezetet a nemi aktus során.


    A vizeletürítés folyamata

    A vizelet tartása és ürítése egy rendkívül bonyolult, felsőbbrendű idegi szabályozás és akaratlagos izomkontrakció eredménye. Ezért tehát ez a kismedencei szervek normális helyzete és működése, jó idegi szabályozás, valamint a kismedence kimenetét bezáró gátizomzat és kötőszövet épsége mellett történik zavartalanul.

    A kismedencei izomzat elégtelen működésekor tehát ezek a funkciók sérülnek, így kialakulhat a vizeletfolyás. Az inkontinencia betegség formái két fő csoportra oszthatók: az organikus (szervi) eredetűek és a stressz-inkontinencia.

    Az inkontinenciára hajlamosító tényezők

    Bizonyos hasűri nyomást fokozó tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy az izmok elgyengüljenek, ezért veszélyeztetettek: - elhízottak (a megnövekedett testsúly képez többletterhelést), - sokat köhögő, asztmában, krónikus hörghurutban szenvedő, illetve erős dohányos személyek, - nehéz fizikai munkát végző, nehéz súlyokat emelők, - szülő nők, - krónikus székszorulásban szenvedők (a székletürítés erőteljes nyomással jár, mely mindig csak egy irányba tágítja a végbél izmait).

    Ezen egyéneknél különösen fontos a megfelelő tréning megelőzésként is! Hogyan éreztethető meg a kismedencei izmok működése? Ha elméletben ismertettük az izmok elhelyezkedését, működését, gyakorlatban megtalálni nem is olyan könnyű, ezért a gyakorlatok megkezdése előtt fontos, hogy a beteg maga is felfedezze az izmait, megérezze működésüket.

    A gátizomzat megéreztetéséhez néhány ötlet: - ha tele van a hólyagja, vizelés közben próbálja megszakítani a vizeletsugarait, tartsa vissza egy pillanatra, majd folytassa, - ha a betegnek székelési ingere van, de szükségét valamilyen okból vissza kell tartania, akkor a végbél körüli záróizmokat használja, - a nemi aktus alatt is kipróbálható egy gyakorlat, melynek segítségével az izmok mozgása és erőssége ellenőrizhető. Kérje meg partnerét, ítélje meg, milyen erősek hüvelyizmai.

    A tréningről

    A helytelenül végzett gyakorlatok súlyosbítják a tüneteket, ezért fontos a kismedencei izmok megéreztetése, szelektív működtetése. Emellett különösen fontos a fokozatosság elvének betartása. A túl korán megkezdett hasizomgyakorlatok, szökdelések a panaszok erőteljesebbé válását okozzák. Először a gátizmokat kell megerősíteni ahhoz, hogy a későbbi megterhelésnek ellen tudjanak állni.

    Ahhoz, hogy a kismedencei izmok kellően megerősödjenek, legalább három hónapig kitartó, naponta többszöri gyakorlás után várható eredmény. A szorgalmas munka feltétele a gyógyulásnak, hisz az izmok még időskorban is fejleszthetők, erősíthetők! Sajnos nagyon kevés betegnek van kitartása a tartós tréninghez, a rendszeres gyógytornához.

    Erős izomzattal a medencefenék alkalmassá válik fiziológiás feladatainak betöltésére.
intim torna, gátizomzat

2007-11-29 13:48:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop