A gátizomzat szerepe és tréningje

A medence kimenetét lezáró izomzat két egymás alatt elhelyezkedő izomcsoportból áll:

intim torna, gátizomzat | Gyógy-ír   Kisalföld | Vincze, Á.
 • a kismedence alsó, kimeneti nyílását lezáró izmos, kötőszövetes lemezrendszerből,
 • a felszínesebben elhelyezkedő gátizomzatból.
 • A gátizomzat szerepe:
  • a kismedencei szervek alátámasztása,
  • végbél körüli rostjai a végbél külső záróizmaiként működnek,
  • a húgycső alsó részén gyűrűszerűen elhelyezkedő izomrostjai lehetővé teszik a vizelet akaratlagos visszatartását,
  • hozzájárul a hasűri nyomás fokozásához (hasprés),
  • lágy szülőcsatornát alkotva lehetővé teszi a magzat megszületését,
  • fokozza az élvezetet a nemi aktus során.


  A vizeletürítés folyamata

  A vizelet tartása és ürítése egy rendkívül bonyolult, felsőbbrendű idegi szabályozás és akaratlagos izomkontrakció eredménye. Ezért tehát ez a kismedencei szervek normális helyzete és működése, jó idegi szabályozás, valamint a kismedence kimenetét bezáró gátizomzat és kötőszövet épsége mellett történik zavartalanul.

  A kismedencei izomzat elégtelen működésekor tehát ezek a funkciók sérülnek, így kialakulhat a vizeletfolyás. Az inkontinencia betegség formái két fő csoportra oszthatók: az organikus (szervi) eredetűek és a stressz-inkontinencia.

  Az inkontinenciára hajlamosító tényezők

  Bizonyos hasűri nyomást fokozó tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy az izmok elgyengüljenek, ezért veszélyeztetettek: - elhízottak (a megnövekedett testsúly képez többletterhelést), - sokat köhögő, asztmában, krónikus hörghurutban szenvedő, illetve erős dohányos személyek, - nehéz fizikai munkát végző, nehéz súlyokat emelők, - szülő nők, - krónikus székszorulásban szenvedők (a székletürítés erőteljes nyomással jár, mely mindig csak egy irányba tágítja a végbél izmait).

  Ezen egyéneknél különösen fontos a megfelelő tréning megelőzésként is! Hogyan éreztethető meg a kismedencei izmok működése? Ha elméletben ismertettük az izmok elhelyezkedését, működését, gyakorlatban megtalálni nem is olyan könnyű, ezért a gyakorlatok megkezdése előtt fontos, hogy a beteg maga is felfedezze az izmait, megérezze működésüket.

  A gátizomzat megéreztetéséhez néhány ötlet: - ha tele van a hólyagja, vizelés közben próbálja megszakítani a vizeletsugarait, tartsa vissza egy pillanatra, majd folytassa, - ha a betegnek székelési ingere van, de szükségét valamilyen okból vissza kell tartania, akkor a végbél körüli záróizmokat használja, - a nemi aktus alatt is kipróbálható egy gyakorlat, melynek segítségével az izmok mozgása és erőssége ellenőrizhető. Kérje meg partnerét, ítélje meg, milyen erősek hüvelyizmai.

  A tréningről

  A helytelenül végzett gyakorlatok súlyosbítják a tüneteket, ezért fontos a kismedencei izmok megéreztetése, szelektív működtetése. Emellett különösen fontos a fokozatosság elvének betartása. A túl korán megkezdett hasizomgyakorlatok, szökdelések a panaszok erőteljesebbé válását okozzák. Először a gátizmokat kell megerősíteni ahhoz, hogy a későbbi megterhelésnek ellen tudjanak állni.

  Ahhoz, hogy a kismedencei izmok kellően megerősödjenek, legalább három hónapig kitartó, naponta többszöri gyakorlás után várható eredmény. A szorgalmas munka feltétele a gyógyulásnak, hisz az izmok még időskorban is fejleszthetők, erősíthetők! Sajnos nagyon kevés betegnek van kitartása a tartós tréninghez, a rendszeres gyógytornához.

  Erős izomzattal a medencefenék alkalmassá válik fiziológiás feladatainak betöltésére.
| intim torna, gátizomzat
2007-11-29 13:48:31


Vizelettartási problémák

A vizelet inkontinencia részben más betegségek kísérő tünete lehet, részben az életkor előrehaladtával keletkező anatómiai eltérések következtében alakul ki. A fel...


Gátizom-gyakorlatok vizeletcsepegés ellen

A gátizom-gyakorlatokat a technikát kifejlesztő nőgyógyász után Kegel-gyakorlatoknak, intimtornának hívják. A gátizom gyakorlatok a stressz inkontinencia hagyományos ke...


Mit együnk hiperaktív hólyag esetén

A hólyag tárolási zavaráról van szó hiperaktív hólyag esetén, ilyenkor hirtelen jön a vizelési inger. Ezt sokszor nehéz elfojtani, a túlműködés így vizeletvesztés...


Intim torna - Kegel-gyakorlatok

Az intim torna segítségével megelőzhető az inkontinencia, azaz a vizeletvisszatartási képtelenség, és egy sor más, a kismedencével kapcsolatos probléma.


Természetes gyógymódok inkontinencia ellen

Sokan szenvednek inkontinenciában, de a legtöbben nem szívesen beszélnek a témáról. Többféle gyógyszer és műtéti eljárás áll a betegek rendelkezésére, ám létezn...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^