Hirdetés

Ha lázadnak a hormonok

Normális, ha a menstruáció környékén valaki fáradt, ingerlékeny, vagy fel van puffadva. A hormonok tevékenységét megérzi a hangulat, a bőr, a lélek.

menopauza, hormonok |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Getty Images
A hormon szint a havi vérzés után általában helyreáll, de bizonyos tényezők (stressz vagy szorongás) felbillenthetik az egyensúlyt. Honnan tudható, mikor szükséges orvosi beavatkozás? Öt olyan helyzet, amelyekre oda kell figyelni:

Fáradtság

A fáradtságnak, kimerültségnek számtalan oka lehet. Bizonyos szituációkban, vizsgák vagy éjszakai munka után természetes jelenség, de ha valaki állandóan kimerült, növekszik a testsúlya, változó az étvágya és az emésztése, lehet, hogy pajzsmirigy-alulműködésről van szó.

Bőrelváltozások

A pattanások, kiütések is előfordulhatnak nem kellő tisztálkodás miatt, de ha az arc alsó részén jelentkeznek, okozhatja a magas tesztoszteron szint is. Bár nem súlyos állapot, pszichésen megviselheti az embert. Az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat.

Szőrnövekedés

Itt most a hirtelen szőrnövekedésre gondolunk, a szakáll vagy a mellen, karon kinövő durva szőrszálak egy tesztoszteront kibocsátó daganat jelei is lehetnek. Pánikra nincs ok, de forduljunk orvoshoz.

Szabálytalan menstruáció

Ezt a tünetet is több tényező okozhatja, stressz, pajzsmirigy betegség, alacsony ösztrogén szint, vagy policisztás ovárium szindróma (PCOS). Utóbbi egyik fő tünete a szabálytalan ciklus, de hízással vagy szőrnövekedéssel is járhat. A betegséget étrenddel, testmozgással és fogamzásgátló tablettával szokták kezelni.

Éjszakai verítékezés

Ha csak nincs túl meleg a hálószobában, az éjszakai verítékezés oka lehet az alacsony ösztrogén szint és a ritka ovuláció, azaz a perimenopauza. Ez már a menopauza előtt akár 10 évvel is jelentkezhet. Éjszakai izzadás esetén is ajánlott orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, nem valami komolyabbról van-e szó.

menopauza, hormonok

2022-11-06 11:54:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop