Okoznak-e elhízást a fogamzásgátlók?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletták elhízást okoznának, ennek ellenére sokan azért nem szednek ilyen készítményeket, mert a mellékhatások között fel van sorolva ez is.

fogamzásgátló, elhízás | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Ez a tévhit sokak számára indokolatlanul beszűkíti a fogamzásgátlási lehetőségeket, pedig az egyéb védekezési módszereknek megvannak a maga hátrányai.

A leghatékonyabb fogamzásgátlási módszerek ma a hormonális fogamzásgátlás és az intrauterin eszközök. A tablettát szedő nők mind súlynövekedésről, mind súlycsökkenésről beszámolhatnak. Sokan igazságtalanul állítják, hogy a súlyváltozás hátterében a tabletta áll.

Azok a vizsgálatok, amelyek alaposan és részleteibe menően felmérték a kapcsolatot a fogamzásgátló tabletták és a súlynövekedés között, nem találtak valódi összefüggést.

Sok nő egyszerűen hízik, ahogy idősebb lesz, akár szed tablettát, akár nem. A fogamzásgátlási lehetőségek beszűkítése nem segít a súly megtartásában.

A testsúly csökkentése számos egészségi és egyéb előnnyel is jár, azonban fontos megállapítani, hogy vannak egészséges és egészségtelen módszerek. Sokan például azért dohányoznak, hogy ne hízzanak.

Az elhízás elleni gyógyszerek is járhatnak káros gyomor-bélrendszeri vagy szív- és keringési rendszeri szövődménnyel.

Nem tudunk azonban szövődményről azoknál, akik egészséges életmódot élnek. Megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással éthetünk csak el hosszú távú eredményt.

| fogamzásgátló, elhízás
2017-01-10 11:21:20


Újabb vitát váltott ki Horvátországban az alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése

Újabb vitát váltott ki a horvát pártok és a civil szervezetek között az alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amelynek értelmében a parlamentnek két éven belül...


Vitát robbantott ki egy olasz kórház döntése

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, ak...


Donald Trump rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását

Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását.


Okoznak-e elhízást a fogamzásgátlók?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletták elhízást okoznának, ennek ellenére sokan azért nem szednek ilyen készítményeket, mert a mellékhatások között fel va...


Csökken az abortuszok száma Magyarországon

Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is több tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente - írta a Magyar Nemzet h...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^