Hirdetés

Fogamzásgátlás

A modern fogamzásgátló szerek megjelenéséhez nagyon hosszú út vezetett el. Első lépésként a szexualitásnak ki kellett lépnie a tabutémák közül, hogy a két ember közötti testi érintkezés kimondottan is az élet természetes részévé váljon. A társadalmi fejlődésnek és a szabadabb, nyíltabb élettér kialakításának ebben óriási szerepe volt. E nyíltság ma már az élet szinte minden területén tapasztalható ­ a szexualitásban mégis különös figyelmet érdemel.

fogamzásgátló, tabletta, hormon, fogamzásgátló módszerek, menstruáció |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Miskei, O.

A nők évszázadok óta küzdenek a nem kívánt terhességek elkerüléséért. A veszélyes praktikákat szerencsére ma már felváltották a biztonságos fogamzásgátló módszerek.

Sajnos sokan még ma is nehezen néznek szembe a fiatalkori szerelmek kibontakozásával és az ebből fakadó problémákkal. Bár a serdülőkori ter hességek magas száma elgondolkodtató ­ tiltással, fenyegetéssel semmit nem érünk el.

Elsődleges teendőnk tehát a felvilágosítás és a védelem. Fontos, hogy a fiatalokat megismertessük saját testükkel, illetve rávezessük őket a biztonságos, kulturált szexualitásra.

A serdülő lányok menstruációs ciklusa sokszor szabálytalan, testük állandó fejlődésben van. Az orvosok emiatt sokáig nem ajánlották a hormonális fogamzásgátlók használatát ­ a korábbi magas hormontartalmú tabletták szedése a fiatal lányok egyébként is labilis hormonháztartását ugyanis valóban felboríthatta volna. Hoszszú évek kutatásainak köszönhetően azonban ma már jelen vannak a piacon kifejezetten fiatal lányok számára kifejlesztett, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítmények is.

A három évtizede piacra dobott első fogamzásgátló tabletta 4000 mikrogramm körüli hormonmennyiségéhez képest az új gyógyszer hormontartalmát 100 mikrogramm alá sikerült csökkenteni. Ma tehát már a dózis 2,5%-a szükséges ugyanazon hatás elérése érdekében. A tabletták alacsony hormontartalma lehetővé teszi, hogy a fiatal lányok is élhessenek a legmodernebb fogamzásgátló módszer előnyeivel. A készítmény nagyfokú megbízhatósága különösen fontos e korosztály számára, hiszen a serdülők a legkevésbé fegyelmezett tablettaszedők ­ sokszor elfelejtik vagy kihagyják a gyógyszer bevételét.

A fiatalok a zavaró mellékhatások miatt hajlamosak lemondani a tabletta szedéséről. Az új készítmények esetében a súlygyarapodás, a köztivérzések előfordulása sokkal ritkább. A tabletta a fiatal lányoknál gyakran jelentkező görcsös, fájdalmas, bő havi vérzéssel járó kellemetlenségeket is megszünteti.

A rizikótényezők ilyen nagy mértékű kiiktatása a fiatal, a testi szerelemmel éppen ismerkedő korosztály számára is lehetővé teszi a biztonságos, egészséges szexuális életet.

fogamzásgátló, tabletta, hormon, fogamzásgátló módszerek, menstruáció

2002-08-02 16:01:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop