Hirdetés

A receptorkutatás új fogamzásgátlókhoz vezethet

A fogamzásgátlók új generációja előtt válhat szabaddá az út most, hogy a kutatók azonosították a pete felületén azt a receptort, amelyik a sperma felületén levő fehérjéhez kötődik. Azzal, hogy megcélozzák ezeket a receptorokat, be lehet csapni a petét, hogy már meg van termékenyítve, ezáltal felszínét megváltoztatva eltaszítja magától a spermát.

receptor, fogamzásgátló, sperma, fehérjetöredék, receptorkutatás, integrinek |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Boyce, N.

A jelenlegi, mind mechanikus, mind hormonális fogamzásgátlóknak megvannak a hátrányaik. A kutatók így figyelmüket a sperma és a pete közötti biokémiai interakciók felé fordították, melyek blokkolása megakadályozhatja a fogamzást. A kutatót eddig legalább három kötőfehérjét azonosítottak a sperma felületén.

Nehéz volt azonban a petén azonosítani a megfelelő receptorokat, nem kis részben azért, mert a petéhez nehezebb hozzáférni. Most első ízben sikerült Nicole Sampsonnak és Hiu Chennek a Stony Brooke-i New York State University kutatóinak megtalálni a kritikus spermafelszíni protein fertilin-betának nevezett receptorát. A hibás fertilin-betát tartalmazó petével rendelkező egereknél a spermák ritkán egyesülnek a petével. A team szintetizálta a spermafehérjének azt a részét, amelyről úgy gondolták, hogy kötődik a petéhez, radioaktív jelzőt illesztettek hozzá, majd összekeverték a jelzett peptidet az egérpetékkel.

A jelzett fehérjetöredék csak az alfa-6/beta1 integrinnek nevezett receptorhoz kötődött. "Az integrinek igen érdekes célpontok" - mondja Sampson. Békapetékkel végzett kísérletek arra utalnak, hogy az integrin receptor aktiválhatja a petét és arra késztetheti, hogy megváltoztassa felszínét, megakadályozva, hogy egynél több sperma hatoljon bele.

Ha ezt történik az embereknél is, az integrin receptor lehet a hatóanyaga annak az új fogamzásgátlónak, amely becsapja a petét. "Nagyszerű dolog lenne, ha idő előtt aktiválni tudnánk a petét" - mondja Janice Evans, a baltimore-i Johns Hopkins School of Public Health munkatársa. Mindeddig azonban nem sikerült emlősök petéit aktiválni az integrinek megcélzásával.

Evans hozzáteszi, hogy a spermák valószínűleg többféle módon jutnak a petébe, így a kutatóknak egy egész gyógyszerkoktélt kellene kitalálniuk, hogy blokkolni tudják az összes különböző sperma-pete interakciót. "Ha a sperma csak egyetlen módon tudna bejutni a petébe, egyikünk sem lenne most itt" - tette hozzá.

Richard Schultz, a philadelphiai University of Pennsylvania munkatársa kijelentette: ez a munka új távlatokat nyit meg a kutatás előtt. Hozzáteszi azonban, hogy szerinte jobb megközelítés lenne a spermák proteinjének megcélzása, mert az alfa-6/béta-1 integrin receptor más sejteken is megtalálható, nem csak a petesejteken. Az olyan szerek, amelyek ezt a receptort blokkolják, tönkretehetek más sejt-interakciókat is, esetleg nem kívánt mellékhatásokat okozva ezáltal.

Megjelent: New Scientist

receptor, fogamzásgátló, sperma, fehérjetöredék, receptorkutatás, integrinek

2002-07-31 23:16:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop