A lengyel szejm törvényt fogadott el a súlyosan beteg magzatot megtartó anyák támogatására

A lengyel szejm pénteken a súlyosan beteg magzatot megtartó anyákat és családjukat segítő törvényt fogadott el, amely utat nyit egy átfogó, hasonló célú kormányprogram megvalósítása előtt, és az előterjesztők szerint alternatív megoldást jelent a közelmúltban a szejmben elvetett, a teljes abortusztilalmat célzó tervezettel szemben.

A kormány által előterjesztett törvényt a 460 fős alsóházban 267-en támogatták, 140-en ellenezték. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) mellett a tervezetre az ellenzéki Kukiz'15 és a Lengyel Parasztpárt többsége is igent mondott. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) jelen lévő képviselői közül viszont csak egy szavazott igennel, és a Nowoczesna (Modern) párt is ellenezte a jogszabályt.

A szejm október elején elutasította a magzatvédő szervezetek által benyújtott, a teljes abortusztilalmat célzó törvényjavaslatot. A több mint félmillió aláírással támogatott tervezet országos tiltakozásokat váltott ki, és az összes parlamenti frakcióban akadtak képviselők, akik nem támogatták, többek között azért nem, mert büntethetővé tette volna a műtétet végző orvosok mellett a terhességmegszakításon áteső anyákat is.

A kormánypárt már október közepén kilátásba helyezte: olyan feltételek biztosítására törekszik, amelyek a súlyosan veszélyeztetett terhességek esetében is arra ösztönzik a szülőket, hogy a gyermek világra hozása mellett döntsenek.

A most megszavazott jogszabály egyrészt kiterjeszti a jelenleg is létező, a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak járó szociális támogatások és egészségügyi szolgáltatások körét, másrészt megkönnyíti az ezekhez való hozzáférést.

Előírja többek között, hogy a - terhesség során megállapított - súlyos, visszafordíthatatlan betegségben szenvedő gyermek világra hozatalát az állam 2017 elejétől egyszeri, 4 ezer zloty (285 ezer forint) mértékű támogatással méltányolja.

A törvény továbbá megkönnyíti a széles körű prenatális vizsgálatokhoz, a pszichológiai támogatáshoz és az úgynevezett baby hospice-okhoz való hozzáférést. Az utóbbiak azoknak nyújtanak segítséget, akik a terhesség ideje alatt, a szüléskor, illetve röviddel a szülés után veszítik el gyermeküket.

A jogszabály rögzíti, hogy a kormánynak az év végéig egy átfogó programot kell elfogadnia a várandós nők és családjaik segítésére. Elzbieta Rafalska, a család- és szociális politikáért felelős miniszter közlése szerint a program pénzügyi keretét már biztosították a jövő évi költségvetésben.

A parlamenti vita során az ellenzéki pártok elégtelennek tartották a törvény által biztosított támogatást. A PO szerint a 4 ezer zloty támogatást nemcsak a veleszületett, hanem a születés után szerzett súlyos betegségben szenvedő gyermeket ápoló családoknak is meg kellene kapniuk.

Az előterjesztők viszont hangsúlyozták, hogy a törvény csak az első lépést jelenti egy átfogó, Az életért elnevezésű kormányprogram megvalósításában, annak jogi kereteit jelöli ki.

A törvényt még a szenátusnak és a lengyel elnöknek is jóvá kell hagynia.

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében többek között akkor lehet legálisan elvégezni az abortuszt, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett. Hivatalos adatok szerint ennek nyomán évente mintegy ezer abortuszt hajtanak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon, annak ellenére, hogy a Down-kór besorolása a törvényben körülírt betegségek közé Lengyelországban jogi és erkölcsi kétségeket vet fel.

| terhességmegszakítás, művi abortusz, Lengyelország
2016-11-06 15:16:24


A fogamzásgátló tabletta nem ismert hatása

A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek bizonyos daganatokkal szemben - állapították meg az Aberdeen-i Egyetem kutatói.


Újabb vitát váltott ki Horvátországban az alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése

Újabb vitát váltott ki a horvát pártok és a civil szervezetek között az alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amelynek értelmében a parlamentnek két éven belül...


Vitát robbantott ki egy olasz kórház döntése

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, ak...


Donald Trump rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását

Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását.


Okoznak-e elhízást a fogamzásgátlók?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletták elhízást okoznának, ennek ellenére sokan azért nem szednek ilyen készítményeket, mert a mellékhatások között fel va...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^