A lengyel szejm elvetette az abortusz szigorítását célzó törvényjavaslatot

A lengyel szejm túlnyomó többséggel elutasította csütörtökön a művi terhességmegszakításról rendelkező törvény szigorítására benyújtott civil törvényjavaslatot.

terhességmegszakítás, művi abortusz | MTI Hírek13 | MTI
A javaslat elvetését a 460 tagú, jobboldali többségű alsóházban a jelen lévő képviselők közül 352-en támogatták, 58-an ellenezték, miközben 18-an tartózkodtak a szavazásnál.

Az országszerte hatalmas vitát és tüntetéseket kiváltó javaslatot a Stop aborcji (Leállítani az abortuszt) nevű civil kezdeményezés keretében a lengyelországi magzatvédő szervezetek egy része dolgozta ki és nyújtotta be.

A jelenleg érvényben lévő úgynevezett magzatvédő törvényt, amely Európában a legszigorúbbak közé tartozik, 1993-ban fogadták el. Ennek értelmében a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A szigorítást célzó törvényjavaslat megszüntette volna ezt a három kivételt - lényegében teljesen betiltotta volna az abortuszt -, miközben a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családoknak nagyobb állami támogatást biztosított volna. Egyúttal javasolta a terhességmegszakításon áteső nők és a műtétet végző orvosok megbüntetését. Ez utóbbi kitételt az egyébként a szigorítást támogató katolikus püspöki kar is kifogásolta. A tervezetről nem volt egyetértés az egyes parlamenti tömörüléseken belül sem.

A tervezetet a szejm szeptember végén részletes vitára bocsátotta, miközben a jelenlegi abortusztörvény liberalizálására benyújtott párhuzamos civil törvényjavaslat vitára bocsátását elvetette.

A szejm igazságügyi és emberi jogi bizottsága szerdán, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), illetve a fő ellenzéki párt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) képviselőinek javaslatára a törvénytervezet elutasítását javasolta. A szejm képviselőinek túlnyomó többsége ennek megfelelően csütörtökön leszavazta a javaslatot. A Stop aborcji bizottság még ezelőtt megpróbálta egy módosító javaslattal - mely törölte volna a tervezetből a büntetést - enyhíteni javaslatát, de ezt Marek Kuchcinski, a szejm elnöke arra hivatkozva utasította el, hogy a vitának ebben a szakaszában módosító javaslat benyújtására már nincs lehetőség.

Beata Szydlo miniszterelnök a szavazást megelőzően elmondott beszédében bejelentette, hogy a kormány külön támogatási programot készít a fogyatékos gyermekeket nevelő családok számára. A kabinet szándékai szerint ezt 2017. január elsejével vezetnék be, és a jövő évi költségvetésben elkülönítik az ehhez, illetve az élet védelmét célzó egyéb akciókhoz szükséges összegeket. A lengyel kormány mindent megtesz az emberi élet védelmének érdekében - hangsúlyozta a kormányfő.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS elnöke kijelentette, hogy pártja továbbra is az élet védelme mellett áll, és ennek érdekében fog akciókat kezdeményezni, de úgy vélte, hogy az (elbukott) törvényjavaslat a kívánttal éppen ellentétes hatást ért volna el.

| terhességmegszakítás, művi abortusz
2016-10-07 16:46:20


Vitát robbantott ki egy olasz kórház döntése

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, ak...


Donald Trump rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását

Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását.


Okoznak-e elhízást a fogamzásgátlók?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletták elhízást okoznának, ennek ellenére sokan azért nem szednek ilyen készítményeket, mert a mellékhatások között fel va...


Csökken az abortuszok száma Magyarországon

Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is több tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente - írta a Magyar Nemzet h...


A lengyel szejm törvényt fogadott el a súlyosan beteg magzatot megtartó anyák támogatására

A lengyel szejm pénteken a súlyosan beteg magzatot megtartó anyákat és családjukat segítő törvényt fogadott el, amely utat nyit egy átfogó, hasonló célú kormányprog...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^