Hirdetés

A strandon és az uszodában terjedő fertőzések

A nyár nem csak örömöket rejt, hanem bosszúságokat is. Így például a strandoló nőknek gyakran okoznak problémát a különböző - vízhez köthető fertőzések. De ezek a nyavalyák nemcsak kizárólag ott, hanem az uszodákban, a meleg vizű fürdőkben és néha még a szaunákban is „beszerezhetők”...

fertőzés, trichomoniázis, Trichomonas |

InforMed Hírek19:61-61   InforMed | Kovács, Z.

Trichomonas fertőzés

A leggyakoribb fertőzés a trichomoniázis nevet viseli, és a  meleg vizű fürdőkben, uszodákban és szaunákban fertőz. Kórokozó a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű ostoros élőlény - nem gomba és nem is baktérium, mikroszkóp alatt könnyen felismerhető. Szexuális úton is terjed.

Tünetei kellemetlenek és gyorsan megjelennek

- zöldes-sárgás habos folyás
- kellemtelen szag
- hüvelyi égés, fájdalom, viszketés.

A bőséges váladékozás szeméremtesti irritációhoz vezet, és vörös, égő, viszkető bőrpanaszokat hoz létre. A lágyékhajlatban a nyirokcsomók megduzzadhatnak. Húgycső- és húgyhólyaggyulladás is jelentkezhet.

E tünetek csak a nőket érintik. A férfiak csak tünetmentes hordozók. A fertőzés hátterében gyakran a tisztátalanságtól való félelem áll. A félsz ugyanis legyengíti a szervezet védekezőerejét, és a hüvely tejsavbaktériumai - lactobacilusok - gyengének bizonyulnak a kórokozókkal szemben.

Ha a szervezet és a hüvely lokális immunrendszere meggyengül - cukorbetegség, szteroid hormonkészítmények és antibiotikum gyakori fogyasztása esetén is - ez a kórokozó vegyes fertőzéssel kerülhet a szervezetbe. (Például baktériumokkal együtt.) Legtöbbször a Gardnerella vaginalis baktériummal karöltve, ami a hüvelyváladék típusos halszagáért felelős.

A Gardenella vaginalis felboríthatja a hüvelyi egyensúlyt, strandolás, uszodalátogatás, meleg vizű gyógyógyfürdők és szexuális együttlét után is. Ekkor a halszag mellett fehéres-szürke, krémes folyás a jellemző, és ez folyamatos nedvességérzetet kelt az érintettben. Típusos esetben nincs fájdalom, égés, viszketés és a partner is tünetmentes.

A megelőzés: a fürdőzés előtt a hüvelybe például hígított teafaolajjal vagy grépfrút-magcseppel átitatott tampont helyezünk, sokat teszünk mindenféle kórokozóval szemben! Hasonlóan jó hatás érhető el a hüvely pH-egyensúlyát biztosító, tejsavtartalmú kúpok használatával.

Kezelés 

Az orvos metronidazol-tartalmú készítményeket használ a trichomoniázis gyógyítására. 
Ha egy nő immunrendszere elég erős, akkor a trichomoniázis nem okoz tüneteket, bár a kórokozó jelen van. Ilyenkor vizeletüledék-vizsgálattal, vagy a nőgyógyászati rákszűréskor végzett kenetvizsgálattal véletlenszerűen lehet az élősködőt kimutatni.

fertőzés, trichomoniázis, Trichomonas

2021-07-07 11:03:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop