Hirdetés

A hüvelyi gombafertőzések kezelése

A női nemi szervek fertőzései a nőgyógyászati jellegű panaszok egyik leggyakoribb oka. A rendellenes folyás és a hozzá társuló égő, viszkető érzés több kellemetlenséget okoz a nőknek, mint az összes többi nőgyógyászati megbetegedés együttvéve.

hüvelygomba, Candida, vaginitis, candidosis |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


A súlyos esetek kezelése kórházi felvételt igényel, a késői szövődmények (meddőség) kezelésének nehézségei és költségei is jól ismertek.

Kórokozók

A fertőzést részben nemi úton terjedő kórokozók (Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, HSV) váltják ki, máskor viszont a szervezet saját baktériumflórája okozhatja.

A hüvelygyulladások több mint 90%-át a bakteriális vaginosis, a candidiasis és a trichomoniasis teszik ki. A fennmaradó részt a ritkább formák képezik. A nem fertőző okok közül leggyakoribb a helyi kémiai irritáció és az allergia (kondom).

Tünetek

A hüvelyi gombafertőzésre (candidosis-candidiasis, Candida-vulvovaginitis) jellemző a hüvely és a vulva kínzó, égő, viszkető érzése, a folyás, a fájdalmas és gyakori vizelés, a hüvely és a vulva kiterjedt gyulladása, a szürkés-fehér túrós vagy kenőcsszerű szagtalan váladék, súlyosabb esetben a vulva bőrének berepedezése ekcéma szerű elváltozásokkal.

Klinikailag heveny és krónikus kiújuló formája különíthető el. Az utóbbi feltétele az, hogy a megelőző egy év során legalább négy, laboratóriumi módszerrel is igazolt fertőzés fordult elő.

A kórképet a parazita sarjadzógombák idézik elő, amelyek főleg a vastagbélben és a végbélben találhatók. A nők mintegy 20%-a tünetmentes. A gomba szaporodása az ösztrogénszinttől függ, ezért kislányokban, illetve menopauza után ritka, viszont emelkedett ösztrogénszinttel járó állapotokban gyakoribb. A terhesség hajlamosít a hüvelyi gombafertőzésre. Fertőzés azonban a hordozók csupán 40-60%-ában alakul ki.

A nők 75%-ának van életében legalább egy gombás fertőzése, mely 40-50%-ban legalább egyszer megismétlődik, míg 5%-ra tehető a krónikus recidiváló formában szenvedők aránya.

A normál flóra részének tekinthető gombák akkor okoznak fertőzést, ha nagy számban elszaporodnak. Ezt a normál hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának megbomlása, és az immunvédekezés meggyengülése válthatja ki. Okozhatja terhesség, immun és a daganatos megbetegedések (sugárterápia), a diabétesz és más endokrin betegségek, gyógyszerek (kortikoszteroidok, ösztrogének, antibiotikumok).

Gyakrabban fordul elő fertőzés szintetikus anyagból készült fehérnemű, valamint szűk farmer, illetve harisnyanadrág viselése esetén.

Tovább

hüvelygomba, Candida, vaginitis, candidosis

2023-05-25 13:23:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop