Szezonális hangulati és hormonális változások

Sok nő számol be a havi ciklusával kapcsolatos hangulatváltozásokról, és 3-9 százalékuk menstruáció előtt rossz közérzetről (premenstruációs diszfória) panaszkodik, ami gyakran jár súlyos depressziós tünetekkel.

PMS, szezonális hangulatváltozás, premenstruációs diszfória | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Hogyan befolyásolja az időjárás illetve egyes tevékenységek a havonta jelentkező hangulatváltozásokat, és mikor tanácsos orvoshoz fordulni.

A premenstruációs diszfóriában szenvedők általában nyáron jobban érzik magukat, mint télen. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy a fény jótékonyan hat a hangulatra és csökkenti a depressziót, másfelől nyáron több lehetőség nyílik a mozgásra, testedzésre. A szezonális hangulatváltozásokat átélőknél az ösztrogén és progeszteron hullámzása miatt a napi biológiai ritmus is szerepet játszik.

Ha egy nő nem tudja eldönteni, hogy hangulatváltozásai vagy depressziója a menstruációs ciklusához kötődik-e, jó, ha három hónapon át naplót vezet. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy premenstruációs tünetegyüttesük van, holott lehet, hogy hangulatváltozásuknak semmi köze a havi ciklushoz. Ezért ajánlatos, hogy napi bontásban jellemezzük a hangulatunkat – feldobott, nyomott, vidám, szomorú, fáradt, eufórikus, dühös, ingerlékeny vagy fáradt. Fontos, hogy az egyes napokat vegyük számításba, és ne figyeljünk, hogy hol tartunk a ciklusunkkal, ez ne befolyásoljon minket.

Ha a jó vagy rossz hangulat valóban a havi ciklushoz kötődik, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Pusztán ingerlékenyek vagyunk, vagy komoly jelenetekre kerül sor a családban?
  • Képtelenek vagyunk örömet találni a munkában vagy a családi életben ilyenkor?
  • Néha már-már enni, aludni sem tudunk rendesen?
  • Súlyos szorongás és önkritika gyötör?
  • Vannak-e morbid gondolataink, foglalkozunk-e a halállal, van-e netán halálvágyunk?

A premenstruációs diszfóriának többféle kezelése is van:

Antidepresszánsok

Az ún. SSRI-ket (szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókat) a ciklus 14. napján kezdjük el szedni, és a vérzés jelentkezésekor hagyjuk abba. A hatásra általábannéhány hetet várni kell.

Kognitív viselkedésterápia

Ennek során elsajátíthatjuk a havi ciklushoz köthető depresszió és a hangulatváltozások kezelésének technikáját. Fontos, hogy kíméljük magunkat, ne tervezzünk szoros határidőket, és iktassunk be időt masszázsra, jógára. Készítsünk előre listát azokról a tevékenységekről, amelyeket valóban örömmel végzünk, és a depressziósidőszakban foglalkozzunk ezekkel, még ha nehezünkre esik is.

Fényterápia

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a természetes fényt imitáló fényforrások biokémiai változásokat idéznek elő az agyban, ami javítja a hangulatot. Ez a módszersegíthet a premenstruációs diszfória esetében is.

Bármelyik kezelés segít, fontos, hogy tüneteinket vegyünk komolyan, ne intézzük el egy legyintéssel, hogy ez csak premenstruációs szindróma.

WebMD, kép:sxc.hu

| PMS, szezonális hangulatváltozás, premenstruációs diszfória
2009-09-14 07:31:25


A szabálytalan havi vérzés gyakori okai

Sok nőnél jelentkezik szabálytalan, nagyon erős vagy kimaradó vérzés. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány ...


Természetes gyógymódok a premenstruációs tünetegyüttes ellen

A legtöbb nő ismeri a premenstruációs tünetegyüttest (PMS), mintegy 90 százalékuknál valamilyen testi vagy pszichés változás előre jelzi a havi vérzést.


A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták svéd kutatók...


A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát

A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívták fel a figyelmet a szakemberek.


Súlyosbodó panaszok menstruáció alatt

Egy vizsgálat eredményei szerint az irritábilis bélszindróma, a fibromyalgia és a hólyaggyulladás tünetei felerősödnek a nők havi vérzése előtt és alatt. Mindhárom...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^