Hirdetés

Súlyosbodó panaszok menstruáció alatt

Egy vizsgálat eredményei szerint az irritábilis bélszindróma, a fibromyalgia és a hólyaggyulladás tünetei felerősödnek a nők havi vérzése előtt és alatt. Mindhárom az autonóm idegrendszer betegsége, mely irányítja többek közt a vérnyomást és a hólyag működést. Ezek a funkciók az akarattól függetlenek.

menzesz, IBS, fibromyalgia, hólyaggyulladás |

InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.

A kutatók feltételezték, hogy miután hasonló, az autonóm idegrendszerrel kapcsolatos történések, mint a migrén vagy az ájulás is változhatnak a menstruációtól függően, így ezek a kórképek hasonlóan viselkednek.

Az irritábilis bélszindrómát alhasi fájdalom, székrekedés és hasmenés, felfúvódás jellemzi, a fibromyalgia testszerte okoz fájdalmat, a hólyaggyulladás pedig a vizeléskor fájdalommal jár.

A vizsgálatban 78 IBS-ben szenvedő, 77 fibromylagiás és 129 hólyaggyulladásos nő töltött ki kérdőívet tünetei súlyosságáról a havi ciklussal összefüggésben. Az IBS-betegek 25, a fibromyalgiások 18, míg a hólyaggyulladásban szenvedők 9 százaléka számolt be arról, hogy menstruáció előtt vagy alatt a fájdalmai fokozódnak, amit a kutatás vezetője szerint a hormonszintek változások okozhatnak.

Az ösztrogén fájdalomcsillapító, illetve a fájdalmat megelőző hatású, szintje a menstruáció előtt és alatt a legalacsonyabb, ez okozhatja a vizsgálatban tapasztalt jelenséget.

WebMD, kép: sxc.hu
menzesz, IBS, fibromyalgia, hólyaggyulladás

2010-04-29 11:56:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop