Súlyosbodó panaszok menstruáció alatt

Egy vizsgálat eredményei szerint az irritábilis bélszindróma, a fibromyalgia és a hólyaggyulladás tünetei felerősödnek a nők havi vérzése előtt és alatt. Mindhárom az autonóm idegrendszer betegsége, mely irányítja többek közt a vérnyomást és a hólyag működést. Ezek a funkciók az akarattól függetlenek.

menzesz, IBS, fibromyalgia, Hólyaggyulladás | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
A kutatók feltételezték, hogy miután hasonló, az autonóm idegrendszerrel kapcsolatos történések, mint a migrén vagy az ájulás is változhatnak a menstruációtól függően, így ezek a kórképek hasonlóan viselkednek.

Az irritábilis bélszindrómát alhasi fájdalom, székrekedés és hasmenés, felfúvódás jellemzi, a fibromyalgia testszerte okoz fájdalmat, a hólyaggyulladás pedig a vizeléskor fájdalommal jár.

A vizsgálatban 78 IBS-ben szenvedő, 77 fibromylagiás és 129 hólyaggyulladásos nő töltött ki kérdőívet tünetei súlyosságáról a havi ciklussal összefüggésben. Az IBS-betegek 25, a fibromyalgiások 18, míg a hólyaggyulladásban szenvedők 9 százaléka számolt be arról, hogy menstruáció előtt vagy alatt a fájdalmai fokozódnak, amit a kutatás vezetője szerint a hormonszintek változások okozhatnak.

Az ösztrogén fájdalomcsillapító, illetve a fájdalmat megelőző hatású, szintje a menstruáció előtt és alatt a legalacsonyabb, ez okozhatja a vizsgálatban tapasztalt jelenséget.

WebMD, kép: sxc.hu
| menzesz, IBS, fibromyalgia, hólyaggyulladás
2010-04-29 11:56:49


Szezonális hangulati és hormonális változások

Hogyan befolyásolja az időjárás illetve egyes tevékenységek a havonta jelentkező hangulatváltozásokat, és mikor tanácsos orvoshoz fordulni?


A szabálytalan havi vérzés gyakori okai

Sok nőnél jelentkezik szabálytalan, nagyon erős vagy kimaradó vérzés. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány ...


Természetes gyógymódok a premenstruációs tünetegyüttes ellen

A legtöbb nő ismeri a premenstruációs tünetegyüttest (PMS), mintegy 90 százalékuknál valamilyen testi vagy pszichés változás előre jelzi a havi vérzést.


A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták svéd kutatók...


A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát

A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívták fel a figyelmet a szakemberek.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^