Hirdetés

Menstruáció panasz nélkül

A PMS egyik fő oka a menstruációt megelőző hormonális változás. Általában ahogy megindul a vérzés, a tünetek maguktól megszűnnek. Ritkábban fordul elő, hogy a menstruáció 2. napjáig is megmaradnak, illetve, hogy maga a vérzés is görcsökkel, fájdalmakkal jár. Ha a PMS tüneteit észleljük magunkon, érdemes megszívlelni a következő jó tanácsokat.

PMS, menstruáció, fájdalom |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Déri, K.

A PMS (premenstruációs szindróma) a havi vérzést megelőző napokban fellépő számtalan tünet ­ kedélyhullámzás, fejfájás, hasi, izom- és ízületi fájdalmak, valamint a koncentrálóképesség gyengülésének ­ összefoglaló orvosi neve. Sokan jól ismerik ezeket a tüneteket. Tulajdonképpen nemcsak a nők, hanem családjuk, környezetük is megszenvedi ezeket a napokat.HATÁS AZONNALHa főleg hasi fájdalmakat, görcsöket érez, segíthetnek a gyógyszerek. A különböző fájdalomcsillapítók és görcsoldók szinte azonnal hatnak. Nem árt azonban, ha tisztában van vele, hogy a gyógyszerszedésnek sajnos nem kívánt mellékhatásai is jelentkezhetnek, például víz halmozódik fel a kötőszövetekben, rendszeres szedéskor csökken a vérkeringés, és károsodhat a gyomornyálkahártya is. Épp ezért, ha módunkban áll, használjunk inkább természetes megoldásokat a tabletták helyett! Íme a sokféle lehetőség közül néhány:

Kicsit lassabban hatnak ugyan, de nem okoznak egyéb kellemetlen tüneteket a gyógynövények. Enyhítik a fájdalmat, harmonizálják az anyagcserét, és helyreállítják a szervezet megbomlott egyensúlyát. Az egyik leghasznosabb PMS-szindróma esetén a barátcserje. Hatóanyagai a hipofízis (agyalapi mirigy) működését regulálják, így áttételesen a nemi hormonok (ösztrogén, gesztagén) termelésére is hatással vannak.

Szintén hasznosak a kamilla, a citromfű, a gyöngyajak és a libapimpó, pontosabban a belőlük készült forrázatok, teák. A borágóolaj és a ligetszépeolaj is jó hatású lehet, mivel esszenciális zsírsavaik sok helyütt szerephez jutnak az anyagcsere-folyamatokban, kiemelt jelentőségűek például a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában.

RELAXÁLJON!

Fontos a pihenés, a relaxáció! Vegyen egy nyugtató, meleg, citromfüves fürdőt, utána pedig dörzsölje be a bőrét olajjal! Egy gyengéd masszázs a hastájékon jelentősen csökkenti a fájdalmat. Szintén fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, ha körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a gerinc két oldalán, közvetlenül a fartájék fölött található gödröcskéket. Még hatásosabb, ha a partner végzi a masszázst. Az autogén tréning és a jóga hozzásegít a belső béke megtalálásához, így megszüntetik a görcsöket.

Sokakra jó hatással van ilyenkor a testmozgás, pl. a gimnasztika vagy a tánc. A hastánc, a gátizomtorna, illetve a kifejezetten nők számára összeállított luna-jóga finom mozdulatai, a haskörzések, a ritmikus táncmozdulatok segítenek ellazítani az izmokat, oldják a görcsöket és relaxálnak.

TUDATOS TÁPLÁLKOZÁS

Végül szeretnénk felhívni a figyelmet a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás fontosságára. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk telítetlen zsírsavakat! Különösen hasznosak a hidegen sajtolt olajak, pl. az olívaolaj. Különösen oda kell figyelni a magnézium- és a B6-vitamin-bevitelre. A magnézium mind az idegrendszeri, mind az izomműködésben központi szerepet játszik, hiányában ezek a funkciók kárt szenvednek. Ha szükséges, fogyasszon magnéziumtartalmú táplálék-kiegészítőket is. A megfelelő mennyiségben (napi 100 mg) bevitt B6-vitamin is segítségünkre lehet a PMS leküzdésében.

Ha mégsem boldogul egyedül, keressen fel egy jó akupunktőrt. Az akupunktúra, az akupresszúra és a rendszeres talpmaszszázs (a bokák mentén és a sarok közepén) sokat enyhíthet a fájdalmon. Hatásos segítséget nyújthat a homeopátiás kezelés is, egyes szerek intenzíven hatnak a méh és a petefészek működésére. Érdemes egy rutinos homeopata tanácsát kérni.

A felsorolt módszereket ajánlott legalább 2-3 hónapon kersztül folyamatosan alkalmazni, illetve rendszeresen megismételni, ugyanis csak ekkor várható tartós erdmény.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
PMS, menstruáció, fájdalom

2002-07-25 15:08:08

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop