A menstruációt megelőző tünetegyüttesről

A legtöbb nő - no és a családtagok meg a kollégák - észreveszi, hogy a menstruációt megelőző héten türelmetlenebb, indulatosabb, kötekedőbb vagy netán fáradékonyabb. Vagyis megváltozik a megszokott alaptermészete, mégpedig főként előnytelenebb vonatkozásokban.

PMS, premenstruációs szindróma | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
Jogos-e ez az észrevétel és ha igen, mi áll a hátterében?

A premenstruációs (havivérzést megelőző) tünetegyüttes általában a 30 év körüli nők problematikája. A menstruációt megelőző 5-9. napon kezdődik. Elsősorban az ingerlékenység fokozódik, amint az előbbiekben is említésre került, az érintett nők - mintegy 90 százaléka a női lakosságnak - türelmetlenné válnak, mindennel elégedetlenek, könnyen felcsattanók.

Jelentősen megszaporodnak az otthoni veszkedések és a munkahelyi konfliktusok is, melyek a teljesítőképesség romlásával is szövődhetnek.

Az újabb kutatások azt is megerősítették, hogy azoknál, akiknél pszichés zavarok állnak fenn - elsősorban depresszió, szorongásos zavarok vagy egyéb, akár komolyabb betegségek is -, mindezek a menstruációt megelőző napokban hajlamosak felerősödni, kiújulni. Ez különösen a hangulatzavarokra, a depresszióra érvényes. Ekkor a depresszió tünetei uralják a képet, ennek valamennyi veszélyével.

A premenstruációs szindróma kialakulásában komplex tényezők vesznek részt: ennek nyomán pedig testi tünetekben is megnyilvánul az állapot. Megváltozik a vízháztartás, az étkezési, folyadékfogyasztási szokások. Elsősorban ezek nagyfokú megnövekedéséről van szó, így a testsúly is hirtelen megnövekedhet (hízás és még inkább jelentős folyadék-visszatartás következtében) - 2-4 kilogrammal is rövid pár nap alatt.

Falási rohamok kínozhatják a nőket, elsősorban nagy kalóriatartalmú ételek, édesség, csokoládé, sütemények elfogyasztásának formájában.

Az alvás minősége megromolhat. Állandósulhat az álmosság, fáradékonyság jelentkezhet, de az is gyakori, hogy az éjszakát nem tudják végigaludni, hánykolódnak csupán és ez a kialvatlanság csak rontja a következő nap ingerlékenységét.

Megfigyelés az is, hogy pszichés betegségben szenvedők sokkal gyakrabban kerülnek kezelésre a menstruációt megelőző napokban, mint ettől függetlenül.

Kezelése megoldott, bár komplex terápiát igényel.

Pszichiátriai részről antidepresszánsok és kiegészítő szerek kedvező eredményt hoznak, megszüntetve a tüneteket, kiegyensúlyozottá téve a hangulatot.

| PMS, premenstruációs szindróma
2007-11-29 14:17:21


Szezonális hangulati és hormonális változások

Hogyan befolyásolja az időjárás illetve egyes tevékenységek a havonta jelentkező hangulatváltozásokat, és mikor tanácsos orvoshoz fordulni?


A szabálytalan havi vérzés gyakori okai

Sok nőnél jelentkezik szabálytalan, nagyon erős vagy kimaradó vérzés. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány ...


Természetes gyógymódok a premenstruációs tünetegyüttes ellen

A legtöbb nő ismeri a premenstruációs tünetegyüttest (PMS), mintegy 90 százalékuknál valamilyen testi vagy pszichés változás előre jelzi a havi vérzést.


A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták svéd kutatók...


A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát

A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívták fel a figyelmet a szakemberek.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^