Hirdetés

A menstruációs panaszok enyhítése

Csaknem minden nő érez valamilyen kellemetlenséget menstruációja idején. A tünet lehet erős vérzés, kínzó fájdalom, hangulatváltozás, székrekedés vagy hasmenés. Számos módszer létezik a tünetek enyhítésére – nem kell szenvedni!

PMS, menstruáció |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Fájdalmas görcsök (dysmenorrhea)

oka az, hogy a méhizomzat néha olyan erősen összehúzódik, hogy elzárja a hozzá vezető ereket. Hasonló módon lép fel a fájdalom, mint a szívinfarktusnál.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) azáltal csillapítják a fájdalmat, hogy gátolják az izomösszehúzódásokért felelős prosztaglandinok termelődését. A gyógyszer szedését érdemes a görcsök megjelenése előtt elkezdeni, csökkenő adagban.

Szívbetegségre hajlamosak beszéljék meg a fájdalomcsillapítást orvosukkal. Segíthet még az omega-3 zsírsavak szedése is, és a hagyományos melegítőpárna vagy tapasz.

– Erős vérzés (menorrhagia).

Az erős vérzést csillapítják a fogamzásgátló tabletták. A Mirena nevű méhen belüli eszköz progeszteront bocsát ki, és elvékonyítja a méh nyálkahártyáját, így kisebb a vérzés.

– Az ún. PMS vagy menstruáció előtt tünetegyüttes: fejfájás, az emlők érzékenysége, nagyobb hangulatingadozások. A tünetek a nők 8 százalékánál a napi tevékenység elvégzését is gátolják.

Érdemes kipróbálni a kalcium szedését. Ajánlatos a testedzés is, mert bizonyítottan antidepresszáns hatású. Súlyos esetben antidepresszánsok szedése is segíthet.

– Gyomor- és bélpanaszok.

Sok nőnek van székrekedése, hasmenése, puffadása a menstruációja alatt. Ezeket a tüneteket szintén a prosztaglandinok okozzák.
A rosttartalmú ételek fogyasztása sok panaszt megszüntet, a fájdalmas bélgörcsökre nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedhetők.

– A leggyakoribb, hogy valamennyi tünet egyszerre jelentkezik.

Ezeket, mivel összefüggnek egymással, nem külön-külön kezelik, a fogamzásgátló tabletta szedése valamennyi tünetet enyhíti.

Health Magazine
PMS, menstruáció

2007-09-30 19:31:32

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop