Hirdetés

A biotermékek enyhíthetik a PMS tüneteit

A cimicifuga racemosa, a magnézium, a primulaolaj és a természetes progeszteron csak néhány azon recept nélkül kapható termékek közül, amelyek enyhítik a premenstruációs szindrómát (PMS).

PMS, premenstruáció, premenstruációs syndroma, primulaolaj, cimicifuga racemosa, biotermék, táplákozás, étrend |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Pelton, R.

Majd minden nő észleli a PMS-t szülőképes korának valamely szakaszában. A nők mintegy 30 százaléka élete bizonyos periódusában szinte cselekvésképtelenné válik a PMS tünetei miatt.

A PMS tünetei többfélék, a pszichikaiaktól (ingerlékenység, depresszió, túlérzékenység, hangulatváltozások és szorongás) a fizikaiakig (vízvisszatartás, a mellek érzékenysége, hízás és migrén).

Egyes tudósok becslése szerint a PMS-es nők megközelítőleg 85 százaléka az ösztrogéndominanciának nevezett jelenségtől szenved. A terminust dr. John R. Lee alkotta a túl sok ösztrogén, a progeszteronhiány vagy mindkettő okozta szimptómák leírására.

Dr. Lee, az 1996-ban megjelent "What Your Doctor May Not Tell You About Menopause" (Amit az orvostól nem tudhatsz meg a menopauzáról) című könyv szerzője szerint az ösztrogéndominanciát okozhatják az orális fogamzásgátlók, az ösztrogénpótlásos terápia és az ösztrogénhatású környezeti toxinok. Megemelkedett ösztrogénszintet válthat ki még az alkoholfogyasztás, a kevés mozgás, a kevés rost- és magas zsírtartalmú ételek fogyasztása.

Mivel a természetes progeszteront recept nélkül lehet kapni, ez sok nő számára kiváló megoldás. Krém formájában kapható, és a bőrön át könnyen felszívódik. A természetes progeszteronpótlás stimulálja a nők saját progeszteronciklusát és segít helyreállítani a hormonegyensúlyt, csökkentve vagy akár meg is szüntetve ezáltal a PMS szimptómáit.

A PMS-tünetek kezelésére alkalmas táplálékkiegészítők a magnézium, a pyridoxin és az E-vitamin.

Az orálisan szedett ösztrogéntartalmú gyógyszerek csökkentik a nők szervezetének magnéziumtartalmát. Így az orális fogamzásgátlókat szedő nőknél nagyobb a magnéziumhiány kockázata. Sok nő szed ezen kívül kalciumot is a csontritkulás megelőzésére. Ha ezzel egyidejűleg magnézium is nem jut a szervezetbe, ez az igen fontos kalcium-magnézium egyensúly felbomlásához vezethet. A magnéziumhiány görcsöket és idegességet okozhat, amelyek gyakori panaszai a PMS-ben szenvedő nőknek.

Az élelmiszerekben valamint a gyógyfüvekben található fitoösztrogének is enyhíthetik a PMS tüneteit. A szójabab és más szójás ételeknek magas a fitoösztrogén- (izoflavon) tartalma. Az ajánlott napi szója-izoflavon mennyiség 25 mg, ami napi 2-4 adag szója-alapú ételnek felel meg.

A gamma-lanolinsav (GLA) az omega-6 zsírsavak közé tartozik. Nem egy tanulmányból kiderült, hogy a GLA pótlása nagyban csökkentette a PMS-tünetek, pl. a mell érzékenységének súlyosságát. A GLA legjobb forrásai a primulaolaj (EPO) és a borágó-olaj. A primulaolaj tipikus adagja napi két alkalommal 500-1000 mg.

A cimicifuga racemosa ösztrogén-típusú aktivitáskifejtő gyógynövény, használata szintén enyhíti a PMS-tüneteket. Menopauzális rendellenességek és dysmenorrhea esetén is jó terápiás eredményekről szólnak a jelentések. A gyógynövényt a terhes és szoptató anyák, valamint a magas vérnyomásban szenvedők nem alkalmazhatják orvosi felügyelet nélkül. Az ajánlott mennyiség napi 20 mg két adagban.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

PMS, premenstruáció, premenstruációs syndroma, primulaolaj, cimicifuga racemosa, biotermék, táplákozás, étrend

2002-07-31 17:05:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop