Hirdetés

Vizeletvizsgálattal is kimutatható a méhnyakrákot okozó vírus

Egyszerű vizeletvizsgálattal is kimutatható a méhnyakrákot okozó vírus, ezzel a nagyobb beavatkozással járó kenetvétel elfogadhatóbb alternatíváját találták meg brit kutatók.

méhnyakrák, vizeletvizsgálat, HPV, humán papillomavirus |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A kenetvétel és a vizeletvizsgálat pontosságát összehasonlító tanulmány eredményei a kutatást végző brit és spanyol tudósok szerint jók lettek, a vizeletteszttel kimutatható a humán papillomavirus (HPV). Úgy vélik, az új módszer bevezetésével több nő lenne hajlandó elmenni szűrésre.

A kutatók 14 tanulmányt elemeztek, amelyek 1443, szexuálisan aktív nő adatait tartalmazták. A vizeletteszt a kenetvétellel szemben 87 százalékos pontossággal mutatta ki a vírus jelenlétét, míg a negatív eseteket 94 százalékban találta el.

A HPV különösen veszélyes törzseinek jelenlétét a kenetvételhez képest a vizeletvizsgálat 73 százalékos, a vírusmentességet 98 százalékos pontossággal azonosította. A kutatást a londoni Queen Mary Egyetem női egészséggel foglalkozó részlegén végezték Neha Pathak vezetésével.

A HPV a leggyakoribb a nemi úton terjedő kórokozók közül, a szexuálisan aktív nők 80 százaléka kapja el. A vírus egyes törzsei méhnyakrákot okozhatnak, amely a világon évente körülbelül 266 ezer nő halálát okozza az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján. A halálesetek túlnyomó többsége a szegényebb országokban történik, ahol a kevesebben tudják igénybe venni a szűrést: 2012-ben mintegy 445 ezer esetet diagnosztizáltak és 230 ezer nő vesztette életét a betegségben.

A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmányhoz írt kommentárjában Henry Kitchener, a Manchesteri Egyetem nőgyógyászati onkológiai professzora kifejtette: az új teszt a kenetvétellel járó kellemetlenségek miatt vonakodó nőket is meggyőzheti, hogy elmenjenek a szűrésre.

méhnyakrák, vizeletvizsgálat, HPV, humán papillomavirus

2014-09-17 21:41:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop