Hirdetés

Nemi érés

Születéskor a sárgatestképző-hormon és a tüszőserkentő-hormon szintje magas, de néhány hónapon belül lecsökkennek, és a nemi érésig alacsonyak maradnak. A nemi érés kezdetekor ezek a hormonszintek, a nemi hormonok termelését serkentve, megemelkednek.

pubertás, nemi érés |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A megemelkedett hormonszintek a lányokban érésre serkentik az emlőket, petefészkeket, az anyaméhet és a hüvelyt; elindítják a menstruációs ciklusokat, és a másodlagos nemi jelleg - mint a szemérem- és hónaljszőrzet - kifejlődését. Fiúkban érésnek indulnak a herék, a prosztata, az ondóhólyag és a hímvessző, valamint az arc- szemérem- és hónaljszőrzet növekedni kezd. Ezek a változások normális esetben egymást követő sorrendben jelennek meg a nemi érés folyamán, és nemi érettséget eredményeznek.

A lányokban a nemi érés okozta első változás, hogy a mell fejlődésnek indul, amit rövidesen követ a szemérem- és hónaljszőrzet kinövése. A mellnövekedés megindulásától az első menstruációig eltelt idő általában kb. 2 év. A lányok alakja megváltozik, és a test zsírtartalmának százalékos aránya nő. A nemi éréshez társuló növekedésbeli kiugrás tipikus esetben még azelőtt elkezdődik, mielőtt a mell fejlődésnek indulna. A növekedés leggyorsabb a nemi érés viszonylag korai szakaszában, mielőtt a menstruáció elkezdődne, majd a növekedés jelentősen csökken, általában 14 és 16 éves kor között áll meg. Ezzel ellentétben a fiúk 13 és 17 éves koruk között nőnek a leggyorsabban, és a 20-as éveik elejéig is tovább növekedhetnek.

A kort, mikor a nemi érés elkezdődik, befolyásolni látszik a gyermek általános egészségi és tápláltsági állapota ugyanúgy, mint a társadalmi-gazdasági és öröklött tényezők. Nyugat-Európában 1850 és 1950 között minden évtizedben 4 hónappal csökkent az az életkor, amikor egy lány első menstruációja bekövetkezik, de ez az életkor nem csökkent tovább az utóbbi 4 évtizedben. A közepesen elhízott lányok általában korábban kezdenek menstruálni; azok a lányok, akik jelentősen alul és rosszul tápláltak, hajlamosak a későbbi menstruációra. A menstruáció gyakrabban kezdődik korán azok között, akik városiasodott területen élnek, és akiknek az anyja is korán kezdett menstruálni.

pubertás, nemi érés

2009-02-20 21:01:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop