A tampon biztonságos használata

A tampon használata kapcsán számos tévhit él a köztudatban. A nők gyakran a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem veszik figyelembe.

tampon, intim higiéné | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.

A tampon kényelmes és biztonságos a menstruáció alatt, csak néhány alapvető szabályt kell betartani.

A felhelyezés, csere előtt alaposan kezet kell mosni!

A nyilvános vagy közös használatú WC-k legszennyezettebb pontjai a kilincsek és a mosdókagylók. Ha elmarad a kézmosás, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek, és különböző fertőzéseket idézhetnek elő.

Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan mosson kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintse meg a már kicsomagolt tampont!

A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Szappanozza be legalább 20 másodpercen át a kezét, mossa meg a tenyerét, a kézhátát, a csuklóját, az ujjak közét, majd öblítse le bő folyóvízzel!

Tiszta, száraz papírtörölközővel itassa fel róla a nedvességet úgy, hogy teljesen száraz legyen!

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt használni a kézszárító helyett, mivel sok helyen nem cserélik a kézszárító készülékek szűrőjét, így előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre.

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ.

Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani. Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni.

A tampon gyakori cseréjével megakadályozható a baktériumok elszaporodása, viszont a túl gyakori csere irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját.

Léteznek probiotikus tamponok is, melyek lactobacillus törzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását.

Ezek a tejsav baktériumok a menstruáció alatt képesek megtelepedni a hüvelyben, helyreállítják a hüvely baktériumflórájának egyensúlyát.

| tampon, intim higiéné
2016-08-02 13:03:47


Vizelettartási problémák

A vizelet inkontinencia részben más betegségek kísérő tünete lehet, részben az életkor előrehaladtával keletkező anatómiai eltérések következtében alakul ki. A fel...


Újabb vitát váltott ki Horvátországban az alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése

Újabb vitát váltott ki a horvát pártok és a civil szervezetek között az alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amelynek értelmében a parlamentnek két éven belül...


Fáj a hasam! - Petefészek-gyulladás

Sok nő életét megkeserítik a petefészek-gyulladás kísérő tüneteként fellépő alhasi fájdalmak. E gyakori nőgyógyászati betegség diagnosztikai és terápiás lehet...


Vitát robbantott ki egy olasz kórház döntése

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, ak...


A policisztás ovárium szindróma, PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) első tünetei már a pubertás korban, az első menstruációt követően jelentkezhetnek. Máskor csak évekkel később válik nyilván...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^