A tampon biztonságos használata

A tampon használata kapcsán számos tévhit él a köztudatban. A nők gyakran a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem veszik figyelembe.

tampon, intim higiéné | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.

A tampon kényelmes és biztonságos a menstruáció alatt, csak néhány alapvető szabályt kell betartani.

A felhelyezés, csere előtt alaposan kezet kell mosni!

A nyilvános vagy közös használatú WC-k legszennyezettebb pontjai a kilincsek és a mosdókagylók. Ha elmarad a kézmosás, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek, és különböző fertőzéseket idézhetnek elő.

Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan mosson kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintse meg a már kicsomagolt tampont!

A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Szappanozza be legalább 20 másodpercen át a kezét, mossa meg a tenyerét, a kézhátát, a csuklóját, az ujjak közét, majd öblítse le bő folyóvízzel!

Tiszta, száraz papírtörölközővel itassa fel róla a nedvességet úgy, hogy teljesen száraz legyen!

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt használni a kézszárító helyett, mivel sok helyen nem cserélik a kézszárító készülékek szűrőjét, így előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre.

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ.

Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani. Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni.

A tampon gyakori cseréjével megakadályozható a baktériumok elszaporodása, viszont a túl gyakori csere irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját.

Léteznek probiotikus tamponok is, melyek lactobacillus törzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását.

Ezek a tejsav baktériumok a menstruáció alatt képesek megtelepedni a hüvelyben, helyreállítják a hüvely baktériumflórájának egyensúlyát.

| tampon, intim higiéné
2016-08-02 13:03:47


Okoznak-e elhízást a fogamzásgátlók?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletták elhízást okoznának, ennek ellenére sokan azért nem szednek ilyen készítményeket, mert a mellékhatások között fel va...


Csökken az abortuszok száma Magyarországon

Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is több tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente - írta a Magyar Nemzet h...


Egy 67 éves görög nagymama hordta ki lánya gyermekét

A világ legidősebb béranyája lett az a 67 éves nagymama, akinek görög orvosok segítettek kihordani lánya gyermekét.


Hivatalosan is világrekorder lett a 14 évnyi lefagyasztás után megtermékenyített petesejt

Hivatalosan is elismerte a Guinness Világrekordok, hogy a világon egyedülállóan hosszú ideig, 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg petesejtet egy argentin...


A bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta a "háromszülős" megtermékenyítést Nagy-Britanniában

A Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) is jóváhagyta Nagy-Britanniában a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárást: a súlyos, örökletes...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^