Hirdetés

A nőgyógyásznál

A nők általában a fogamzásgátlás, a nemi betegségek szűrése, alhasi görcsök vagy hüvelyi fertőzések miatt keresik fel a nőgyógyászukat. Az alábbiakban néhány javaslatot találhat arra, hogyan lehet a nőgyógyászati vizsgálatból vagy tanácsadásból a „legtöbbet kihozni”.

nőgyógyász, szűrés, nőgyógyásznál |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.


A nők általában a nőgyógyászukat keresik fel a leggyakrabban. Az amerikai szülészek és nőgyógyászok kollégiumának ajánlása szerint 13-15 éves kortól kezdve évente ajánlatos a nőgyógyászati ellenőrzés.

Milyen teszteket végeznek el egy rutinellenőrzés során?

A 21 évesnél idősebb vagy az annál fiatalabb, de szexuálisan aktív nőknél évente elkészítik a Pap-tesztet. Ha valaki elmúlt 30 éves, alacsony kockázati csoportba tartozik, és már volt három negatív tesztje, elég háromévente egyszer elvégeztetni. Azoknál a nőknél azonban, akiknek például szemölcsök vannak a nemi szervén, több partnere van, vagy dohányzik, megnő a méhnyakrák kockázata, továbbra is évente kell Pap-tesztet csináltatnia.

Az emlők vizsgálatánál megnézik a bőrelváltozásokat, a bimbókból ürülő esetleges váladékot és csomókat. A hüvelynél a fertőzés jeleit, folyást vagy kivörösödést keresi a nőgyógyász. A méhnyak külső részén a fehér foltokat és a csomókat vizsgálják. Megnézik továbbá a méh nagyságát és alakját, valamint azt, hogy nincsenek-e megduzzadva a petefészkek.

Mikor kell szűri nemi úton terjedő betegségeket?

Számoljon be a nőgyógyásznak arról, ha változás állt be a nemi kapcsolatában. 26 éves korig évente egyszer ajánlatos a szűrés, utána csak egy új partnerrel létesítendő kapcsolat előtt, amikor is az új partnernél is jó elvégeztetni a vizsgálatot. Nem árt AIDS-szűrést végeztetni partnercsere vagy kockázatos életmód esetén. Számoljon be arról is, ha partnerének szemölcse vagy herpesze van a nemi szervén.

Mit fontos elmondani az előzetes betegségekről?

Minden alkalommal fontos említést tenni a családi és személyes kórelőzményről, az elmúlt évek általános egészségi állapotáról, a családban előfordult rákos megbetegedésekről, diabetesről és szívbetegségről. A mammográfiás vizsgálat elvégzését 40 év fölött ajánlják akkor is, ha a családban nem fordult elő emlőrák.

Ha a családban előfordult petefészekrák, a kockázat csökkenthető fogamzásgátló tabletta szedésével akkor is, ha erre születésszabályozási szempontból nincs szükség. Sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre megbízható teszt erre a rákfajtára.

Milyen más információt akarhat tudni a nőgyógyász?

Ilyen például a menstruációs ciklus, ami nagy eltéréseket mutathat. A normális ciklus 21-25 napos, és egy vérzés nem tart tovább 7 napnál. Ha erős vérzése van, azaz 2-3 óra alatt átázik a betét vagy a tampon, arról mindenképpen be kell számolni.

Hozza az orvos tudomására, ha szokatlan folyása van, különösen, ha bűzös, vagy viszkető érzés kíséri. Sok nő, akinek vissza-visszatérő gombás fertőzése van, sikerrel használhatja a vény nélkül kapható szereket, de ha ez először fordul elő, mindenképpen vizsgálja meg az orvos.

Ha a menstruációs görcsöket nem enyhítik a gyógyszertárban kapható készítmények, vagy ha korábban nem tapasztalt görcsei lennének, szintén mondja el, csakúgy, mint a hangulati problémákat, különösen, ha a munkát illetve a családi életet is zavarják.

Sok nő szenved hólyaggyulladásban, ami gyakori vizelési ingerrel, vizeléskor nyomással vagy fájdalomérzettel jár. További tünetek lehetnek még a véres vizelet, derékfájás vagy láz. A húgyúti tünetekről is számoljon be a nőgyógyásznak.

Említse-e a depressziós tüneteket?

Vannak nőgyógyászok, akik az ilyen kérdésekre is gondot fordítanak, míg mások szakemberhez irányítják a beteget. Semmiképpen sem árt felhozni, hiszen az orvosnak tudnia kell az egészségét érintő valamennyi problémáról. Gyakran van összefüggés a PMS (premenstruációs tünetegyüttes) valamint a szorongás és a depresszió között.

Hogyan választhatja ki a beteg és a nőgyógyász a legjobb fogamzásgátlási módszert?

Ez az egyéni preferencia, az egészségügyi kórelőzmény és más kérdések együttesétől függ. Fontos, hogy a nő számításba vegye a számára elérhető valamennyi módszert. Ha valakinek például gondot okoz a tabletta bevételének észben tartása, megoldás lehet a tapasz vagy a hüvelybe helyezhető eszköz, ami a napi tabletta bevétele nélkül is biztosítja a kellő hormonellátást, és van, akinek nagyon jól megfelel a gumi óvszer. Aki 5 vagy 10 éven belül nem szeretne teherbe esni, annak ajánlható a méhen belüli eszköz (IUD-k). Azok számára, akik valóban biztosan nem akarnak gyereket, léteznek végleges megoldások is.

Esik-e szó a vizsgálatokon a libidóra vonatkozó kérdésekről?

Hüvelyi fertőzések után ez a leggyakoribb. Csökkentheti a nemi vágyat a fogamzásgátló tabletta, vagy idősebb nőknél az ösztrogénpótlás. Ezt is említse meg, ha felkeresi orvosát.

Mikor beszéljen a menopauzáról?

Az ún. perimenopauza idején válik rendszeretlenné a vérzés, mielőtt végleg megszűnik. Ha rendszertelen a havi vérzés, zavaróak a hőhullámok vagy az éjszakai verejtékezés, beszéljen róla.

Mit kell tudnia a nőgyógyásznak a terhességi tervekről?

Nem árt megbeszélni a nőgyógyásszal, ha terhességet tervez, ekkor biztosítani kell a rubeola elleni védettséget. Fontos, hogy a fogamzás előtt legalább egy hónapig szedjen multivitamin tablettát. A folsav egyes gerinccsatorna- és agyi rendellenességek kialakulásának kockázatát csökkentheti. Szokás a terhességet tervező pár családjának genetikai szempontból való felmérése is. Bizonyos tesztekkel kimutatható egyes génmutációk kockázata, például a cisztás fibrózis vagy a sarlósejtes anémia.

Milyen általános tanácsokat vegyen figyelembe a nőgyógyászati vizsgálat előtt?

A rutinellenőrzést időzítse a havi ciklus közepére. Vérzés, nemrégiben közösülés vagy valamilyen hüvelyi gyógyszer alkalmazása befolyásolhatja a Pap-teszt eredményét. Ne végezzen hüvelyöblítést sem, mert ennek során kimosódhatnak olyan sejtek, amelyek meglétéről az orvos tudni akarhat.

Nem árt feljegyzést készíteni a havi ciklus hosszáról és a vérzés időtartamáról. Fontos, hogy felírja a tüneteket és az esetleges kérdéseket, nehogy csak a vizsgálat után jusson eszébe. Érdeklődje meg azt is, hogyan kapja meg az eredményeket, ennek időpontja ugyanis az egyes orvosoknál és rendelőintézetekben eltérő lehet.

nőgyógyász, szűrés, nőgyógyásznál

2022-07-18 12:24:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop