Hirdetés

Őssejt terápia stroke után

A Stanford Egyetem kutatói a Stroke című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban beszámolnak arról, hogy őssejt terápiával sikerült stroke-os betegek mozgását javítani. A kutatók egy kis létszámú tanulmányban módosított donor őssejteket fecskendeztek be közvetlenül olyan betegek agyába, akiknek mozgásfunkcióit károsította súlyosan a betegség.

őssejt terápia, stroke, mozgás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


"Ismét járnak azok a betegek, akik eddig tolószékhez voltak kötve. Ismét képesek mozgatni hüvelykujjukat azok, akik eddig képtelenek voltak erre" - idézte Gary Steinberg professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

Az általa vezetett klinikai próbákba 18 beteget vontak be. A terápia alkalmazásakor kis lyukat fúrtak a betegek koponyájába, ezen keresztül fecskendezték be az őssejteket számos helyre a stroke károsította területek határvonalán. Az SB623 nevű őssejt felnőtt donorok csontvelőjéből származott, amelyeket módosítottak, hogy jótékonyan megváltoztassa a sejtek képességét a neurológiai funkciók helyreállítására.

A betegek átlagéletkora 61 év volt. Valamennyien a beavatkozás előtt fél-három évvel estek át stroke-on. Minden esetben a stroke az agykéreg alatti területet érintette és súlyosan károsította a motorikus funkciókat. Egyes betegek képtelenek voltak járni, mások nem tudták a kezüket mozgatni.

Mindegyik betegnél jelentős javulás következett be egy hónapon belül és ez a javulás hónapokon keresztül folytatódott. Nem figyeltek meg rendellenességet a betegek vérében, néhányuknál múló hányinger és hányás lépett fel, 78 százalékuk panaszkodott fejfájásra.

A kutatók kimutatták, hogy a befecskendezett őssejtek a beavatkozás után egy hónappal elkezdtek eltűnni, és két hónap alatt teljesen eltűntek. A stroke betegek állapotában beállt javulás független volt az életkortól vagy a betegség súlyosságától.

A kis létszámú klinikai vizsgálattal elsősorban az eljárás biztonságosságáról akartak meggyőződni a szakemberek, az ígéretes eredmények azonban megnyitották az utat egy szélesebb körű klinikai vizsgálat előtt, amely hamarosan elkezdődik.

őssejt terápia, stroke, mozgás

2016-06-08 18:12:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop