A stroke 10 legfontosabb tünete

Stroke esetén elengedhetetlen a sürgősségi beavatkozás. Minél hamarabb kerül valaki orvoshoz, annál kisebb az esélye a maradandó agykárosodásnak. Általában az első 3-4 óra kritikus, ez idő alatt kell megkezdeni a kezelést.

stroke, szélütés, gutaütés | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A stroke esetek mintegy 80 százalékát vérrög okozza (ischemiás stroke), a fennmaradó 20 százalékát pedig vérzés (hemorrhagiás stroke). Ha az alábbi tüneteket észleli magán vagy máson, azonnal hívja a mentőket!

Látászavar, homályos látás

A stroke okozhat kettős látást, homályos látást, látótér kiesést és fél szemre látásvesztést is, de nehezebb felismerni, mint az arcizmok vagy a kar bénulását, valamint a beszédzavart.

Beszédzavar

A stroke miatt beszédzavar léphet fel, illetve mások beszédének megértésével is gond lehet. Ismételtessünk meg néhány mondatot a stroke gyanús beteggel.

Gyengeség az egyik karban vagy lábszárban

Az egyik vagy mindkét kar vagy alsó végtag elgyengülése, zsibbadása, bénulása is lehet a stroke jele. Kérjük meg a beteget, nyújtsa ki tenyérrel felfelé mindkét karját 10 másodpercre. Ha az egyik kar lefelé hanyatlik, az stroke-ra utalhat.

Szédülés, egyensúlyzavar

Hasonló tünetek a részegséghez, ezért könnyű tévedni.

Fájdalom

A fájdalom nem jellemző tünet, de hirtelen fájdalom megjelenése a karban vagy a lábban, az arc egyik oldalán vagy a mellkasban aggodalomra adhat okot.

Erős fejfájás

A hirtelen fellépő, addig még nem tapasztalt erősségű fejfájás gyakori tünete a stroke-nak. Általában a fiatalabbakra és a migrénesekre jellemző.

Az arcizmok petyhüdtsége

Az arc egyik felének hirtelen megereszkedése stroke-ra utalhat. Kérjük meg a beteget, próbáljon mosolyogni vagy vicsorítani, ha felemás az arca, hívjunk mentőt.

Fáradtság, zavartság

Elsősorban nőkre jellemző az általános gyengeség, fáradtság, a tájékozódási képesség hiánya, zavartság.

Csuklás

Ha a stroke az agy légzőközpontját érinti, hirtelen és elhúzódó csuklás is felléphet, elsősorban nőkre jellemző.

Légszomj, pitvarremegés

Ez a két tünet is gyakoribb nőknél, és jelezhet stroke-ot.

Health

| stroke, szélütés, gutaütés
2014-12-18 12:14:22


Szépségszalon-szindróma: miután fodrásznál járt, agyvérzést kapott egy brit férfi

Súlyos következményekkel járt egy 45 éves brit férfi számára a hajvágás: a hajmosáskor valószínűleg olyan mértékben megnyúlt a nyaka, hogy két nappal később agy...


Vérrögoldás, stroke: eredmények

Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött Magyarországon az olyan stroke-os betegek száma, akiken trombolízist, azaz vérrögoldást hajtottak végre.


Kártya és a stroke rehabilitáció

Az egyszerű kártyajátékok is segíthetnek a stroke-on átesett betegek állapotának javulásában - állapították meg kanadai kutatók. A tanulmány a Lancet Neurology cím...


A pilóta agyvérzése okozhatta az orosz Szu-27-es lezuhanását

Az előzetes vizsgálati eredmények szerint a pilótánál bekövetkezett agyvérzés miatt zuhanhatott le csütörtökön a Russzkije Vityjazi orosz katonai műrepülő csoport e...


A légszennyezés növeli a stroke kockázatát

A légszennyezés növeli a stroke kockázatát – közlik a The Lancet Neurology című folyóiratban egy globális kutatás eredményét az Auckland-i Egyetem kutatói.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^