Hirdetés

Jelentős előrelépés a gerincvelő-sérülés kezelésében

A Purdue Egyetem tudósainak sikerült izolálniuk azt az anyagot, amely a gerincvelő sérüléseinél leginkább felelős a szövetkárosodásért. A felfedezés más idegrendszeri betegségek kezelésében is hasznos lehet.

acrolein, gerincvelő sérülés, antioxidánsok |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A kutatócsoport megállapította, hogy az acrolein nevű vegyület, egy ismert rákkeltő anyag, a sérülés utáni napokban nagy mennyiségben van jelen a gerincvelőben. Bár az acroleint a szervezet termeli, és normális szintje nem mérgező, nagy koncentrációban veszélyes lehet. Ez a jelenség előfordul a stressznek kitett szövetekben, például füst vagy növényvédő szerek hatására, de a mostani kísérletben kiderült, hogy a fizikai sérülés is okozhatja. A gerincvelősérülés esetében az acrolein lehet az oka a bénulásnak.

– Ha a gerincvelő megsérül, nemcsak a sérült sejtek vannak kitéve a szöveteket oxidáló szabad gyökök romboló hatásának, hanem a sejtek olyan vegyületeket termelnek, amelyek valójában elősegítik a szabad gyökök ismételt támadását – mondja Riyi Shi professzor, a kutatás vezetője. – Minden jel arra mutat, hogy a fő bűnös az acrolein, ez indítja be az ördögi kört. Mivel a rákkal és egyes neurológiai betegségekkel kapcsolatos szerepe már ismert, a közömbösítő gyógyszereknek igen nagy jelentősége lehet nemcsak a gerincvelő sérüléseinél, hanem egy sor más betegség kezelésében is.

Az orvosok már régóta ajánlják az antioxidánsokban – C és E-vitamin – gazdag étrendet. Bár ez nem rossz megközelítés, Shi professzor szerint még nem oldja meg a problémát. – Mindenképpen előnyös, ha sok antioxidáns kering a vérben – mondja –, de a probléma az, hogy a szabad gyökök a pillanat törtrésze alatt támadják meg a szövetet, majd eltűnnek. A folyamat eredményeképpen kibocsátott acrolein azonban sokkal tovább, napokig van a szervezetben, toxicitása pedig jól ismert. Ha koncentrációja megnő a szervezetben, rákot okozhat.

Összefüggésbe hozták az acrolein magas koncentrációját olyan lassan előrehaladó idegrendszeri betegségekkel is, mint az Alzheimer-, a Huntington- és a Parkinson-betegség. Az új kutatás szerint azonban jelen van a gerincsérülés utáni lassú folyamatnál is.

Egyes magas vérnyomáscsökkentő gyógyszerek jól kötődnek az acroleinhez, és közömbösítik a hatását, például májkárosodás esetén. További kutatások szükségesek annak megállapítására, vajon bizonyos módosításokkal alkalmazhatók-e a gerincvelő sérülésnél is.

Medical News Today
acrolein, gerincvelő sérülés, antioxidánsok

2005-06-23 09:30:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop