Hirdetés

Szép álmokat!

Mai életünk sokkal felpörgetettebb, mint amit nagymamáink éltek. Nemcsak azért, mert ők sokszor otthon maradtak és a család ellátásával foglalkoztak, hanem azért is, mert ők legalább 365 órával többet aludtak. Vagyis átlag kilenc órát éjszakánként ­ a mai hét órával szemben. Az ideális pedig még mindig a nyolc óra lenne. Körülbelül másfél millióra tehető az álmatlansággal, alvászavarral küzdők száma, ebből nyolcszázezer nő. A következmény: idegesség, pityergésre való hajlam, csökkent nemi vágy, problémák a munkahelyen és a közlekedésben, koncentrációs zavarok ­ vagyis csökkent életminőség.

alvás, álom, pihenés |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Dénes, V.

A szépség, az egészség és a jó életminőség egyik megfizethetetlen, ám ingyenes varázsszere az alvás. Sokszor bosszankodunk, ha statisztikákban viszontlátjuk a sok "elfecsérelt" órát, ám ne feledjük: az alvás erősíti az immunrendszert, kiegyensúlyozottá tesz, és utána sokkal jobban tudunk teljesíteni. ALUDJUNK 8 ÓRÁT!

Aki alvászavarral küzd, nemcsak veszélyesebben él (ahogy azt egy svéd tanulmány bizonyítja), hanem csak "félig": nem táplálkozik megfelelően, kevesebb időt fordít önmagára. A fitnesztermekben eltöltött idők, a tükör előtti pacsmagolás mit sem ér alvás nélkül. Hogy miért ilyen fontos az a nyolc, ágyban töltött óra?

  • Mert az alvás erősíti az immunrendszerünket. Éjjel nagymértékben növekszik a védekezősejtek száma, amelyek baktériumok, vírusok ellen védenek. Alvás alatt annyi erőt tankolunk, amennyit napközben elhasználunk. Aki kevesebbet alszik, annak immunrendszere legyöngül, könnyebben lesz beteg, fogékonyabb a fertőzésekre.
  • Mert az alvászavar elhízáshoz vezethet. Éjjel leadjuk a napi feszültséget. Ha azonban rosszul alszunk, megjelenik a kortizol nevű stresszhormon, ami a testnek zsírtárolásra ad parancsot. (Ugyanez lenne, ha kortizontablettákat szednénk hosszú ideig.) Ezenkívül a stressz egyik fő velejárója a fokozott étvágy, az unaloműzésre szolgáló rágcsálás.
  • Mert a kevés alvás depressziót idézhet elő. Tettre kész, aktív embereknél a csökkentett alvásmennyiség kedvtelenséghez vezethet. A vekker csörgésére ébredni, amikor még jobb lenne a takaró alatt, nem túl szívderítő érzés.
  • Mert a megfelelő alvás segít a tanulásban. Agyunk éjjel is tovább dolgozik. Alvás közben a nappal elsajátított tudás a rövid távú memóriából a hosszú távúba raktározódik át. Napi kétórás alvástöbblettel az ismeretek elsajátítása sokkal jobban megoldható, mint este további két óra tanulással.
  • Mert a fáradt szervezet bőrkárosodást szenvedhet. A krónikus alvászavarral küzdők tipikus arcszíne szürkés, hiszen bőrük érzékenyebb, vékonyabb, mindennek következtében pedig gyorsabban öregszik. A hormonháztartás is alvás közben billen vissza természetes egyensúlyába. A nem alvás további súlyos következményei: hajhullás, idegi zavarok.
HOGYAN RENDEZZÜK BE HÁLÓSZOBÁNKAT?

A fényeknek, színeknek nagy jelentősége van a nyugodt alvás szempontjából. Igazából minden nőnek a megérzéseire kellene hallgatnia, de vannak színek, amelyeknek hatását jól ismerjük. A zöld feloldja a gátlásokat, a sárga csalódás és rossz kedv ellen hatásos. Bár a kék hideg szín, van, akinek egy szürkés változata maga a megnyugvás. Fordítsunk tehát hálószobánk berendezésére ugyanannyi időt, mint nappalink kialakítására. Fontos, hogy virágot ne vigyünk be a hálóba: megnő az allergiás rohamok előfordulásának veszélye. AZ ALVÁS FÁZISAI

  • Mélyalvás: Ez elalvásunk után körülbelül fél órával érkezik el, és kb. 40 percig tart. A test minden funkciója takaréklángon ég, a légzés nyugodt, a szív lassan ver, az agynak csak kevés oxigénre van szüksége. Szinte lehetetlen ilyenkor bárkit is felébreszteni. Ebben az álomszakaszban gyűjtünk energiát.
  • REM-alvás: A REM a Rapid Eye Movement, vagyis a gyors szemmozgások rövidítése. Ez a szakasz körülbelül 10 percig tart, és segít a nappal átéltek feldolgozásában. Ekkor álmodunk, szemünk gyorsan mozog, szívünk gyorsabban ver, agyunkban pedig különböző folyamatok játszódnak le. Az izmaink ellazultak, máskülönben megsérülnénk. A mélyalvás és a REM-alvás fázisai az éjszaka folyamán körülbelül ötször váltakoznak, hajnalban a mélyalvás veszít intenzitásából, a REM-alvás ideje pedig mintegy 20 percre nyúlik meg.
TIPPEK JÓ ALVÁSHOZ
  • a szoba levegője legyen 1-2 fokkal hidegebb, mint a lakás más helységeiben
  • esti italok: a citromfű-, és levendulatea megnyugtat. Gyömbéres tej: egy pohár tej, belereszelve egy kisujjkörömnyi gyömbért, 1 szem szerecsendiót.
  • az illatok befolyásolhatják a szívverés ütemét: a levendula-illóolaj aromalámpában elpárologtatva nyugtató hatású.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
alvás, álom, pihenés

2002-07-25 13:01:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop