Hirdetés

Miért vagyunk fáradtak?

A legnyilvánvalóbb okon kívül, azaz hogy nem alszunk eleget, számos betegség okozhat alvászavart, vagy éppen a fáradtság lehet az egyetlen tünete az ételallergiának vagy egy húgyúti fertőzésnek. Lássuk a lehetséges okokat és megoldásukat!

fáradtság, alvás, egészség |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


Nem alszunk eleget

Először is, érdemes megvizsgálni a fáradtság leggyakoribb okát. Hagyunk elég időt az alvásra? A nyugati társadalmakban a felnőtt lakosság jelentős része krónikus alvásmegvonásban szenved. Ha sokat van fenn éjjel, akkor lehet, hogy az alváshiány okozza fáradtságát.

Megoldás: Aludjon legalább 7-8 órát.

Alvási apnoe

Sokan eleget alszanak, de ez az alattomos betegség tönkreteszi az alvást. Az alvási apnoe alatt rövid időre leáll a légzés, ez éjjel több alkalommal megismétlődik. Minden alkalommal rövid időre az ember felébred, bár erre utólag nem emlékszik. Végül annak ellenére lesz alváshiánya, hogy nyolc órát ágyban volt.

Megoldás: Fogyjon le, ha túlsúlyos, hagyja abba a dohányzást, adott esetben szerezzen egy CPAP készüléket, ami segít nyitva tartani a légutakat.

Kevés az energia

Az is probléma lehet, ha keveset, vagy éppen helytelenül étkezik. Ha reggel édességet reggelizik, a vércukor felugrik, majd lezuhan, alacsony vércukorral pedig nehéz aktívnak lenni.

Megoldás: Reggelizzen bőségesen, olyan ételeket, ami fehérjét és komplex szénhidrátot is tartalmaz, például tojást vagy teljes kiőrlésű gabonákat.

Vérszegénység

Nőknél a krónikus fáradság egyik leggyakoribb oka. Ilyenkor a vérben kevés a vörösvérsejt, így nem jut elég oxigén a szövetekhez és szervekhez. Ezt az állapotot egy egyszerű vérvizsgálattal ki lehet mutatni.

Megoldás: A vérszegénység kezelése a kiváltó októl függ. A gyakran előforduló vashiány megelőzhető vastartalmú készítmények, vagy vasban gazdag ételek (húsok, máj, bab) fogyasztásával.

Depresszió

A depresszió érzelmi zavar, de testi tüneteket is okoz. Fáradtság, fejfájás és étvágytalanság gyakori problémák. Ha régóta fáradt és kedvetlen, keresse fel háziorvosát.

Megoldás: A depresszió jól reagálhat gyógyszerekre vagy pszichoterápiára.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy egy apró mirigy a nyak tövében. Befolyásolja az anyagcserét, azt, hogy a szervezet milyen gyorsan alakítja át a táplálékot energiává. Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, fáradtnak érezheti magát, és egy-két kilót is felszedhet.

Megoldás: A probléma vérvizsgálatból kimutatható, ilyenkor mesterséges hormonokkal pótolják a hiányt.

Koffein túlterhelés

Sokan azt gondolják, hogy a koffein a fáradtság ellen véd, de ez néha a visszájára sül el. A koffein stimulál, alacsony dózisokban fokozza az éberséget és a koncentrációt. Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy a koffein rendszeres fogyasztása fáradtsághoz vezet.

Megoldás: Kerülje a túlzott koffein fogyasztást (kávé, tea, csokoládé, energiaitalok és gyógyszerek), amennyire csak lehet.

Rejtett húgyúti fertőzés

Akinek már volt ilyen problémája, bizonyára emlékszik az égő-csípő érzésre, és a sürgető vizelési ingerre. A betegség azonban néha nem ilyen nyilvánvaló tünetekkel jelentkezik. Néha a fáradtság az egyetlen jel.

Megoldás: A vizeletvizsgálattal egyszerűen felismerhető állapot jól reagál antibiotikumokra. A fáradtság egy hét alatt elmúlik.

Cukorbetegség

Ilyenkor a cukor a vérben marad ahelyett, hogy a sejtekbe belépne, hogy ott energiává alakuljon. Ez oda vezet, hogy a szervezet kimerül annak ellenére, hogy eleget eszik. Ha régóta tartó, megmagyarázhatatlan fáradtság gyötri, kérje meg orvosát, hogy végezze el a szükséges vizsgálatokat.

Megoldás: A cukorbetegség kezelése megköveteli az életmód megváltoztatását, és a gyógyszeres kezelést. Inzulin terápiára is szükség lehet, hogy a szervezet fel tudja dolgozni a bevitt cukrot.

Szívbetegség

Ha a fáradtság már mindennapos tevékenységek alatt utoléri, ez lehet annak a jele, hogy szíve már nem fiatal, és nem bírja a terhelést. Ha úgy érzi, hogy egyre nehezebb elvégezni a takarítást vagy a bevásárlást, keresse fel háziorvosát.

Megoldás: Az életmódbeli változások, a gyógyszeres kezelés, és más terápiás lépések segíthetnek abban, hogy kompenzálja a szívbetegséget, és visszanyerje energiáját.

Ételallergia

Egyes vélemények szerint a rejtett ételallergia álmosságot okozhat. Ha étkezések után kifejezetten elálmosodik, ez lehet annak is a jele, hogy szervezete nem tolerál valamit, amit megevett.

Megoldás: Próbálja ki, hogy az egyes összetevőket kihagyja az ételekből, hátha javul az elviselhetetlen fáradtság. Egyeztethet orvosával is egy esetleges ételallergia-teszt elvégzéséről.

Krónikus fáradtság szindróma

Ha a fáradtság már több mint hat hónapon keresztül fennáll, és annyira súlyos, hogy a napi dolgait sem tudja elintézni, lehetséges, hogy krónikus fáradtság szindrómáról van szó. Ez szerteágazó tünetekkel járhat, de minden esetben fennáll a megmagyarázhatatlan és tartós fáradtság.

Megoldás: Nincs gyors megoldás erre az állapotra, sokszor eredményes az életmód megváltoztatása, az alvási szokások átalakítása, vagy egy kímélő sport bevezetése.

Gyorssegély fáradtság ellen

Ha nem nagyon fáradt, és biztos benne, hogy nem betegség húzódik a háttérben,a megoldás a sport lesz. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az egészséges, de fáradt felnőttek sok lendületet kaphatnak egy kíméletes edzésprogram során. Például napi 20 perc szobakerékpározás már heti három alkalommal elég lehet ahhoz, hogy legyőzze a fáradtságot.

fáradtság, alvás, egészség

2017-02-20 22:30:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop