Hirdetés

Az alvási szokások hatásai a hangulatra

Az alvás idejének variálása jelentős károkat okozhat a hangulatunkban, állítják egyes kutatók.

hangulat, alvás, alvási szokások |

The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Egy nemrégiben készített felmérés szerint a vizsgált 24 nő és férfi közül azoknak, akik nappal aludtak és éjjel nem, a kedélyállapota sokkal rosszabb volt, mint azoké, akik elsősorban éjjel pihenték ki magukat.

A felmérés eredményei talán magyarázatot adnak arra, miért olyan sok a szorongós és depressziós beteg például a tengerészek között, akiknél az alvás és ébrenlét viszonya rendszertelen, állítja dr. Diane B. Boivin, a tanulmány szerzője. Dr. Boivin a bostoni Women's Hospital bioritmikai problémákkal, neuroendokrin és alvási zavarokkal foglalkozó orvosa.

"A kutatás eredményei jól hangzanak," mondta Timothy H. Monk, a humán kronobiológiai kutatási program vezetője a pittsburghi egyetem orvostudományi tanszékén.

Miközben a kutatóknak "azt sikerült kideríteniük, hogy az éjjeli munka egyik legfőbb tünete, hogy a hangulatunk változékony, illetve hogy rosszkedvűek és ingerlékenyek vagyunk," arra már nem találtak választ, hogy pontosan mi áll a jelefség hátterében, mondta Monk.

A felmérés alatt a kutatók a résztvevők alvási-ébrenléti rendjét több, mint két hónapon át vizsgálták. Az alanyok a kísérlet egy részében zárt helyen, gyenge mesterséges fényben voltak, mivel a normális erősségű fény segíti a test biológiai órájának és a 24 órás bioritmusnak a normális működését, mondta dr. Boivin, aki a kutatás eredményeit a Archives of General Psychiatry februári számában publikálta.

Az új eredmények segítségével "az általánosságokon túl alaposabban megismerhetjük a 24 órás bioritmus működését, illetve annak hatásait az ember hangulatára, ... és ezáltal képesek vagyunk akár egyes hangulati változások előrejelzésére is," mondta Monk.

Az új tanulmány ugyan jól dokumentálja a test belső órájának és az alvási szokásoknak a kedélyre gyakorolt hatásait, "az eredmények azonban nem tartalmaznak meglepő újdonságokat," állapította meg Charmane Eastman, a chicagói Rush-Presbyterian-St. Luke's Medical Center biológiai ritmusokat kutató laboratóriumának igazgatója.

A napi bioritmus mélypontjaiban mindenki kedvetlenebb, figyelmetlenebb és szétszórtabb, függetlenül attól, hogy mennyit alszik, magyarázta Eastman, aki a chicagói intézménynek egyben pszichiátriai tanársegéde is.

Amikor időzónákon át utazunk, belső óránk képes alkalmazkodni a változáshoz, de ha valaki állandóan éjjeli műszakban dolgozik, akkor a szervezete sohasem tud teljesen átállni erre a ritmusra, mondta Eastman.

Dr. Boivin kifejtette, hogy ha valaki egy másik időzónába utazik, akkor a test belső órája hasonló módon alkalmazkodik, ahogyan valaki egyszerűen később vagy előbb fekszik le aludni, hogy az alvás-ébrenlét ritmusa alkalmazkodjék az adott időzóna éjszaka-nappal ritmusához.

"Két nagy problémával kell megküzdeniük azoknak, akik éjszakai műszakban vannak," mondta Eastman. Akkor kell dolgozniuk, amikor a testük kevésbé felkészült, így teljesítményük is alacsonyabb és nagyobb a baleset veszélye, ráadásul a hangulatuk is rossz.

"Az is gondot okoz, hogy aludni viszont akkor szoktak, amikor a szervezetük nem annyira fáradt, és ez fokozatosan álmatlansághoz vezethet," tette hozzá.

Dr. Boivin véleménye szerint valamelyest javíthat az éjszakai műszakosok helyzetén, ha éjjel erős fényben dolgoznak, és utána teljes sötétben alszanak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

hangulat, alvás, alvási szokások

2002-07-31 18:23:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop